luk193
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1140 : Luty 14, 2009, 11:12:12 » |
|
A czy jest możliwość zagazowania ryb co2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mircu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1141 : Luty 14, 2009, 15:01:21 » |
|
Raczej nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
frytek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1142 : Luty 14, 2009, 15:04:38 » |
|
Jak to raczej nie? Jeśli nie zadba się o prawidłowe oświetlenie, to rośliny nie będą pobierały co2 -> nie będą robiły tlenu. A jak tlenu nie będzie, to ryby się uduszą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luk193
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1143 : Luty 14, 2009, 15:39:52 » |
|
Jak to raczej nie? Jeśli nie zadba się o prawidłowe oświetlenie, to rośliny nie będą pobierały co2 -> nie będą robiły tlenu. A jak tlenu nie będzie, to ryby się uduszą.
Ja zadałem pytanie o zagazowaniu a ty mi mówisz o duszeniu się ryb
|
|
|
|
|
|
|
|
|
madzik279
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1144 : Luty 15, 2009, 12:22:01 » |
|
Witam Mam problem bimbrownia mi chodzi tylko tydzień na przepisie 1410 w akwarium 200l Chciałam się dowiedzieć czy może zastosować inny przepis na zacier tylko nie wiem jaki żeby nie zaszkodziło rybom .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mircu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1145 : Luty 15, 2009, 12:28:29 » |
|
1L Wody 0,5 Kg Cukru 65 G drożdży 25 G ryżu To Przepis na zacier ryżowy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1146 : Luty 15, 2009, 13:59:27 » |
|
moze byc jeszcze octowa : F:\pulpit org\rozne\akwarystyka\bimbrownia,filtracja,testy,nawozy\bibrownia cytat "Chcę wam przedstawić nowy sposób na wytwarzanie CO2 przeczytałem o nim na innym forum i zacząłem eksperymentować. Na początku mi nie wychodziło ale po konsultacji z Chemikem4 wszystko jest ok. Jest on lepszy od tradycyjnej bimbrowni, ponieważ zamiast drożdży używany kwasku. W każdej chwile możemy odciąć dopływ kwasku potrzebnego do wytwarzania CO2.W bimbrowni jest to niemożliwe.
Zastanawiacie się pewnie o jakim kwasku mowa. Do wytworzenia tego procesu można się posłużyć najzwyklejszym kwaskiem cytrynowym. Umieszczamy go w butelce. Z tej butelki prowadzimy 2 rurki. Jedna z rurek prowadzi do butelki z sodą, Na drugiej zaś mocujemy 2 zaworki. Lub jeden oraz jeden kroplomierz. Posłużą nam one do regulacji przepływu kropli kwasku do drugiej butelki w której znajduje się soda. Soda w połączeniu z kwaskiem wytwarza dwutlenek węgla. Z butelki w której wytwarza się CO2 prowadzimy kolejną rurkę do licznika bąbelek. Następnie z licznika bąbelek prowadzimy rurkę do dyfuzora który znajduje się w akwarium. Między rurką z licznika bąbelek do dyfuzora montujemy zawór zwrotny dla celów bezpieczeństwa.
140g sody + 0,5l wody – 1l octu (kwasu) 175g sody + 0.5l wody – 200g kwasku cytrynowego (kwasu) Butelka z octem wcale nie musi stać powyżej akwarium. Wystarczy jak stoi nad butelka z sodą. Rurka wyrównująca ciśnienie ie jest po to aby ocet kapał. na początku będzie leciał normalnie ale potem wcale bo wytworzy się podciśnienie (??) Zaworek przeciw zwrotny montujesz na rurce z dyfuzorem. Zabezpiecza on przed cofnięciem się wody. Butelki możesz wybrać jakie chcesz. Ale lepiej żeby ta z soda była większa."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1147 : Luty 22, 2009, 19:09:31 » |
|
Witam. Nie czytalem calości temetu bo to aż 77 stron ale jeśli chodzi o zaworek przeciwzwrotny to chyba najtańszym i jednocześnie automatycznym jest wentyl rowerowy tylko nie ten z gumką na zewnatrz a ten z kawalkiem plastiku w środku. Montujemy go gwintem do wnętrza butelki na zakrętce od czystej wody i problem cofania wody wyeliminowany. Dodatkowym zabezpieczeniem może byc opaska samozaciskowa na tym zaworku. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!
|
 |
« Odpowiedz #1148 : Luty 22, 2009, 20:06:18 » |
|
Czy dla bimbrowni 0,5 i 0,3l można do tej większej butli dać zacieru: 1/2 szklanki cukru, 1,5 dag drożdży i 300ml letniej wody? Bimbrownia dla 25l
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mircu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1149 : Luty 23, 2009, 08:03:20 » |
|
Czy dla bimbrowni 0,5 i 0,3l można do tej większej butli dać zacieru: 1/2 szklanki cukru, 1,5 dag drożdży i 300ml letniej wody? Bimbrownia dla 25l
Tak Możesz
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 08:08:12 wysłane przez Mircu »
|
|
|
|
|
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!
|
 |
« Odpowiedz #1150 : Luty 23, 2009, 17:19:16 » |
|
a obydwie butle nie zalewać do końca, tzn zostawić trochę ( ok.2cm.) luzu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cardangel
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1151 : Luty 23, 2009, 18:46:24 » |
|
a obydwie butle nie zalewać do końca, tzn zostawić trochę ( ok.2cm.) luzu? Jak wykorzystasz standardowe butelki 1,5 litra to stosując przepis 1410 zostanie Ci około 10cm luzu w butelce z zacierem. W drugiej pozostaw tyle samo. Luz jet konieczny aby nie zadziałała zasada naczyń połaczonych czyli aby woda nie przelewała się rurkai z jednej butelki do drugiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ksiezopolskas
Nowy

Kicuś&Lili :)
|
 |
« Odpowiedz #1152 : Luty 24, 2009, 13:28:15 » |
|
mam takie pytanko mianowicie dyfuzora  czym innym mogę go zatkać bo kawałka lipy nie mam 
|
|
|
|
|
|
Drogą do szczęścia jest stawanie się kimś lepszym niż wczoraj 
|
|
|
Cardangel
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1153 : Luty 24, 2009, 21:23:55 » |
|
jakbyś poczytał temat to jest w nim kilka rozwiązań dotyczących dyfuzora. Od profesjonalnych które można kupić w sklepach akwarystycznych do mniej skomplikowanych seri DIY jak np odwrócony kufel od piwa. Ja stosuję rozwiązanie z podłączeniem wężyka z bimbrowni do filtra wewnetrznego w ten sposób że węzyk wchodzi do górnej części elementy z wkładem. CO2 po przejsciu przez turbinę miesza się z powietrzem i rozpuszcz się znakomicie w wodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pin54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1154 : Luty 24, 2009, 22:09:42 » |
|
Koleżance chodziło raczej o to czy inne drewno może wsadzić do strzykawki ... Szczerze to nie wiem  ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz  Twarde gatunki jak dąb, buk odpadaja bo CO2 się pewnie nie będzie przeciskało, iglaki tak na oko to też chyba nie najlepsze wyjście. Może osika, topola albo olcha ... ale ważna jest też oprócz gęstości struktura drewna. Mimo wszystko myślę, że jutro lepiej po drodze ze szkoły/pracy lepiej zatrzymać sie gdzieś na mały akt wandalizmu i odciąć jakąś gałązkę grubości kciuka, albo przy odrobinie szczęścia wziąć spod drzewa już suchą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|