badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #810 : Październik 18, 2008, 07:47:21 » |
|
Hej, Znalazłem ciekawą aukcję, nie wiem, czy to popularne rozwiązanie: http://allegro.pl/item452726964_dyfuzor_co2_licznik_reaktor_co2_do_filtra_zewn.htmlWygląda na fajnie pomyślane, nie ma potrzeby wprowadzania do akwarium kolejnego "ciała obcego" w postaci dyfuzora, a butelki z bimbrem mogą sobie leżeć na podłodze obok filtra. Teraz moje pytanie - czy przy takim rozwiązaniu (podłączenie bimbrowni do filtra kubełkowego) w wodzie będzie się rozpuszczała wystarczająca ilość co2? Deszczownia jest dość blisko lustra wody - ma to znaczenie? Nabijanie w butelkę ludzi. Wystarczy pochodzić po jakimś markecie budowlanym i to samo sam zbudujesz za 5-10 zł, a nie jak koleś sobie życzy 30 zł plus koszta wysyłki. Co do twojego pytania to ja bym nie ryzykował, bo jak Ci kubeł zaciągnie zacier to w baniaku będziesz miał niezły bimber 
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Ivy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #811 : Październik 21, 2008, 16:11:09 » |
|
Witam!  Być może ktoś już wcześniej zadał to pytanie, ale przyznacie, że przeglądanie 55 stron nie jest zajęciem szczególnie ciekawym i zajmującym mało czasu ;P Otóż zamierzam zbudować bimbrownię, ale mam pewne wątpliwości. Mam akwa coś ok. 60l i boję się, że rybki się zagazują, jak użyję butli 1,5l z zacierem. Słyszałam, że do mojego wystarczy butelka 0,5l, bo stosowanie większej może mieć opłakane skutki. Jeśli tak, to ile będę musiała użyć wody i pozostałych składników? Czy będę musiała wyłączać bimbrownię na noc? W moim akwarium nie ma zbyt dużo roślin... Z góry dzięki za odp. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #812 : Październik 21, 2008, 18:28:57 » |
|
Witam!  Być może ktoś już wcześniej zadał to pytanie, ale przyznacie, że przeglądanie 55 stron nie jest zajęciem szczególnie ciekawym i zajmującym mało czasu ;P Otóż zamierzam zbudować bimbrownię, ale mam pewne wątpliwości. Mam akwa coś ok. 60l i boję się, że rybki się zagazują, jak użyję butli 1,5l z zacierem. Słyszałam, że do mojego wystarczy butelka 0,5l, bo stosowanie większej może mieć opłakane skutki. Jeśli tak, to ile będę musiała użyć wody i pozostałych składników? Czy będę musiała wyłączać bimbrownię na noc? W moim akwarium nie ma zbyt dużo roślin... Z góry dzięki za odp.  To po co CI bimbrownia, skoro nie masz wiele roślin. To mija się z celem.
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Ivy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #813 : Październik 21, 2008, 20:14:32 » |
|
To po co CI bimbrownia, skoro nie masz wiele roślin. To mija się z celem. [/quote] Właśnie po to, aby było ich więcej i aby się ładnie rozrosły. Zawsze dążyłam do tego, aby mieć piękne, zielone akwarium. Próbowałam różnych sposobów dbania o roślinki, kupowałam nawozy z Tetry, oświetlałam specjalnymi świetlówkami, używałam tabletek... Zawsze marniały i obrastały glonami. Bimbrownia powinna pomóc. Teraz mam mało roślinek, ponieważ nie chciałam wydawać pieniędzy na większą ilość, skoro mogą zmarnieć, a ja nie mam już tak wielu środków na koncie. A jeśli bimbrownia się sprawdzi, to i tak nie ma po co dokupywać roślin, skoro te obecne się rozrosną... 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 20:16:53 wysłane przez Ivy »
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #814 : Październik 22, 2008, 10:08:39 » |
|
Spróbuj użyć innych nawozów ja używam tetra plant start (czy jakoś tak) i rośliny rosną jak na drożdżach. 
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
Ivy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #815 : Październik 22, 2008, 15:27:42 » |
|
To znaczy nie masz bimbrowni? Ja używałam Tetra Plant PlantaMin, a jest jakaś różnica między nim a Tetra Plant Start...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #816 : Październik 22, 2008, 15:45:17 » |
|
Bimbrownie dopiero zrobiłem i wielkich zmian nie zauważyłem. Jeśli "chodzi" o nawozy to nie wiem. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #817 : Październik 23, 2008, 15:14:36 » |
|
Nic od razu W najbliższym czasie wypróbuję ten Tetra Plant Start. I zacznę przygotowywać bimbrownię. Tylko dalej nie wiem, czy użyć mniejszej butelki, skoro mam mniejsze akwarium. Mam nadzieję, że rybek nie potruję... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #818 : Październik 23, 2008, 17:09:09 » |
|
Ja do 80L użyłem 2x butelka 1,5L w jednej zacier a w drugiej czysta woda. Ja do akwa 60L uzyłbym jednak butelek 0,5L bo 1,5L może być troche za dużo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #819 : Październik 26, 2008, 12:09:09 » |
|
0,5l zacieru i 1,5l wody? W przypadku butli 1,5l byłyby 2 szklanki cukru, 5 dag drożdży, 1 litr letniej wody. A w przypadku butli 0,5l? Może gdzieś jest to opisane...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #820 : Październik 26, 2008, 12:34:04 » |
|
Zacier na 0,5 L to: 133 g cukru 333 ml wody 1,6 g drożdży (jeśli zakładasz że w butli 1,5L ma być 5 g; natomiast jeżeli ma być (w butli 1,5L) 10g drożdży to musisz dać 3 g) PS. Drożdży najlepiej daj 1,6-2 g najlepiej nie całe 2g. Jak nie jaśnie to pytaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #821 : Październik 26, 2008, 13:32:09 » |
|
Wszystko jasne  Jutro kupię wężyki, drożdże i zbuduję bimbrownię, potem zdam dokładną relację  Wielkie dzięki za odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lakas
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #822 : Listopad 01, 2008, 09:05:43 » |
|
Witam. Od jakiegoś czasu posiadam bimbrownię własnej "roboty". Muszę powiedzieć, że roślinki mają się dobrze i wyglądają o niebo lepiej jak przedtem, rośliny jakoś nie wydzielają bąbli tlenu, ale kiedy podmieniłem wodę, to po godzinie zaczęły i trwało to jakiś niecały dzień i znowu przestały. O co tu teraz chodzi  pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #823 : Listopad 01, 2008, 11:31:45 » |
|
Witam. Od jakiegoś czasu posiadam bimbrownię własnej "roboty". Muszę powiedzieć, że roślinki mają się dobrze i wyglądają o niebo lepiej jak przedtem, rośliny jakoś nie wydzielają bąbli tlenu, ale kiedy podmieniłem wodę, to po godzinie zaczęły i trwało to jakiś niecały dzień i znowu przestały. O co tu teraz chodzi  pozdrawiam  wyrównywanie ciśnienia albo brak jakiegoś makro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #824 : Listopad 02, 2008, 10:29:14 » |
|
Ja mam za to problem. Zbudowałam bimbrownię i działała... przez jakieś kilka godzin. Potem bąbelki przestały wylatywać z wężyka. Jak przycisnęłam butelkę z zacierem, bąbelki poszły, ale tylko na trochę. Potem znowu nic. I wydzielały się tylko wtedy, jak przyciskałam tę butelkę. W końcu zacier zassał się do wody w drugiej butelce, bo butelka pierwsza nie chciała się wyprostować. W tej chwili rozkładam bimbrownię na części pierwsze. Chcę ją zbudować od nowa, ale obawiam się, że na nieudane próby stracę sporo kasy (na kupowanie drożdży i cukru, bo trochę dużo tego idzie...). Co możecie mi poradzić? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|