Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 678959 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #795 : Lipiec 10, 2008, 18:48:02 »

najmniejsza tubka sylikonu akwarystycznego kosztuje 1,50zł, więc dla świętego spokoju uszczelnij nim Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Stig_2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #796 : Lipiec 10, 2008, 18:54:18 »

lol jak uszczelnia okna to tego ma nie uszczelnic ? moje trzymaja sie na poxipolu Tongue
giermek
Nowy
*

« Odpowiedz #797 : Wrzesień 12, 2008, 17:08:20 »

ja użyłem do uszczelnienia  rozgrzany plastik z pistoletu rewelacja silikon tak się nie czyma plastiku z korka.

obsada 54
1 hokejówk
14 mieczyków
1molezja
1kirysek
2 glonojady
xxx slimaów
                                                  obsada 17
nic porucz roślin
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #798 : Wrzesień 19, 2008, 00:08:44 »

A jesli mam kurtyne napowietrzajaca 100 cm na akwa 100x55x50 to musze ja zlikwidowac przy podawaniu CO2 ?

paul71
Nowy
*

« Odpowiedz #799 : Wrzesień 20, 2008, 19:19:53 »

Na pewno musisz zlikwidować, dużo na ten temat czytałem i wszędzie jest mowa o tym, że przy podawaniu CO2 napowietrzanie nie ma sensu po wytrąca podawany CO2, w zupełności wystarczy minimalny ruch tafli. W moim akwa napowietrzanie wyłączone jest zupełnie, CO2 podaje z bimbrowni wylot filtra ustawiony w stronę tafli i rybki mają się świetnie.

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #800 : Wrzesień 20, 2008, 19:59:05 »

:(nie powiem ze sie ciesze z takej odpowiedzi, choc sie takiej spodziewalam
slicznie wyglada taka sciana bombelkow no i kaska tez wydana wiec czy mozna tak rozwiazac - pare dni podawac CO2 i tak na 1 dzien wlaczyc sobie wlaczyc sobie kurtyne dla nacieszenia oka ?
czy nie poczynie wielkiego spustoszenia ?
pozdroweczki wszystkim akwarystom Cheesy

paul71
Nowy
*

« Odpowiedz #801 : Wrzesień 21, 2008, 10:44:01 »

to co zaproponowałeś nie jest wskazane ze względu na to, że jak przestaniesz podawać CO2 i zaczniesz napowietrzać to spadek zawartości CO2 spowoduje wzrost pH a ponowne podłączenie spadek a takie wahania nie są korzystne dla rybek. Wydaje mi się, że ładnie rosnące i zdrowe roślinki w pełni rekompensują bąbelki Smiley.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #802 : Wrzesień 21, 2008, 11:17:35 »

To zupełnie bez sensu ....
niepotrzebne ci napowietrzanie w roślinniaku ...
a rośliny, które są w dobrej kondycji same wytwarzają bąbelki

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #803 : Wrzesień 23, 2008, 08:06:52 »

a czy slyszeliscie o czyms takim ( znalazlam na   http://akwaforum.pl/viewtopic.php?t=8107) ?

Chcę wam przedstawić nowy sposób na wytwarzanie CO2 przeczytałem o nim na innym forum i zacząłem eksperymentować. Na początku mi nie wychodziło ale po konsultacji z Chemikem4 wszystko jest ok. Jest on lepszy od tradycyjnej bimbrowni, ponieważ zamiast drożdży używany kwasku. W każdej chwile możemy odciąć dopływ kwasku potrzebnego do wytwarzania CO2.W bimbrowni jest to niemożliwe.

Zastanawiacie się pewnie o jakim kwasku mowa. Do wytworzenia tego procesu można się posłużyć najzwyklejszym kwaskiem cytrynowym. Umieszczamy go w butelce. Z tej butelki prowadzimy 2 rurki. Jedna z rurek prowadzi do butelki z sodą, Na drugiej zaś mocujemy 2 zaworki. Lub jeden oraz jeden kroplomierz. Posłużą nam one do regulacji przepływu kropli kwasku do drugiej butelki w której znajduje się soda. Soda w połączeniu z kwaskiem wytwarza dwutlenek węgla. Z butelki w której wytwarza się CO2 prowadzimy kolejną rurkę do licznika bąbelek. Następnie z licznika bąbelek prowadzimy rurkę do dyfuzora który znajduje się w akwarium. Między rurką z licznika bąbelek do dyfuzora montujemy zawór zwrotny dla celów bezpieczeństwa.

140g sody + 0,5l wody – 1l octu (kwasu)
175g sody + 0.5l wody – 200g kwasku cytrynowego (kwasu)
Butelka z octem wcale nie musi stać powyżej akwarium. Wystarczy jak stoi nad butelka z sodą. Rurka wyrównująca ciśnienie ie jest po to aby ocet kapał. na początku będzie leciał normalnie ale potem wcale bo wytworzy się podciśnienie (??) Zaworek przeciw zwrotny montujesz na rurce z dyfuzorem. Zabezpiecza on przed cofnięciem się wody. Butelki możesz wybrać jakie chcesz. Ale lepiej żeby ta z soda była większa.

CO WY NA TO ?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #804 : Wrzesień 23, 2008, 10:40:45 »

Sprawdza się. Osobiście znam dwie osoby które tego używają i sa zadowolone (jedna z nich notabene jest właśnie Chemik4 Cheesy)

Tomczyn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #805 : Wrzesień 23, 2008, 10:49:50 »

Mam taką zabawke u siebie w domu i przyznam, że spisuje się całkiem nieźle. Większą wydajność uzyskuje się przy zastosowaniu kwasu (choćby takiego akumulatorowego H2SO4) niż kwasku cytrynowego. Jednak i niebezpieczeństwo takiego stosowania jest większe. Nikt by pewnie nie chciał by 1 kwasu siarkowego 25% znalazło się na jego dywanie w przypadku rozszczelnienia...

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #806 : Październik 03, 2008, 18:41:09 »

witam,
wlasnie chce sobie zrobic jutro taka bimbrownie i mam pytania:

czy ja moge zastapić słoikiem 1L ta butelke "B"Huh  Roll Eyes

mam akwa 80L i filtr wewnetrzny i czy ja mam "dzwon" umiescic tak aby filtr zasysal CO2  Huh Roll Eyes (ja chce miec po katach roslinki [na tylniej sciance] i czy beda mi roslinki jednakowo szybko rosly  Huh  Roll Eyes )

czy "cala bimbrownia" ma stac pod akwa czy nad akwarium  Huh  Roll Eyes

prosze o odpowiedz

i zrobilem Grin chociaz nikt mi nic nienapisal   Cry

zobacze co z tego wyjdzie a zaworek zwrotny zrobilem sam  Grin
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 18:23:25 wysłane przez Marcin14 » Zapisane

250L słodkie
540L + 112L morskie
19Neo89
Nowy
*

« Odpowiedz #807 : Październik 04, 2008, 18:34:42 »

mam pytanie  Huh czy jak mam aqwa 150 l i pompke AQUA EL ktora pompuje 300l/h i mam przyniej zalozone zawor ustawiajacy powietrze (trojnik) to czy jak podlacze pod jedno wejscie ta CO2 to nie zasa mi zacieru do akwarium???
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #808 : Październik 04, 2008, 18:53:11 »

ja sie zbytnio na tym nieznam ale moze ci zassac a regulacja (ta o ktorej piszesz) nic tu niepomoze to tylko zmniejszy przeplyw wody ale nie CO2. ja bym niepodlaczal i niepodlacze

udało sie !!!  Grin Grin
zaczeła bablowac po 1,5h

a mam 1 pytanie czy jak ja zrobilem juz ten "roztwor" to czy ja moge dokladac tylko drozdze  Huh  Roll Eyes
prosze o odpowiedz
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 13:22:05 wysłane przez Marcin14 » Zapisane

250L słodkie
540L + 112L morskie
Felu
Nowy
*

« Odpowiedz #809 : Październik 17, 2008, 23:06:58 »

Hej,

Znalazłem ciekawą aukcję, nie wiem, czy to popularne rozwiązanie:

http://allegro.pl/item452726964_dyfuzor_co2_licznik_reaktor_co2_do_filtra_zewn.html

Wygląda na fajnie pomyślane, nie ma potrzeby wprowadzania do akwarium kolejnego "ciała obcego" w postaci dyfuzora, a butelki z bimbrem mogą sobie leżeć na podłodze obok filtra. Teraz moje pytanie - czy przy takim rozwiązaniu (podłączenie bimbrowni do filtra kubełkowego) w wodzie będzie się rozpuszczała wystarczająca ilość co2? Deszczownia jest dość blisko lustra wody - ma to znaczenie?
Strony: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: