Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 48 49 [50] 51 52 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 687369 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #735 : Maj 06, 2008, 15:30:41 »

Najlepszy będzie dzwon. A zdjęcia nie mam bo używam dzwonu z zestawu CO2 w spray-u. Ale można to zrobić np z plastikowego kubka lub czegoś podobnego Smiley

piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #736 : Maj 07, 2008, 16:42:55 »

a własnie czy taki w sprayau jak podłączyc do dzwonu?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #737 : Maj 07, 2008, 16:58:34 »

nakładasz wężyk na 'dziubek' sprayu i z drugiej strony na wlot dzwonu Cool

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #738 : Maj 07, 2008, 19:27:43 »

i samo leci? moze byc kostka lipowa? Cheesy
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #739 : Maj 07, 2008, 19:29:47 »

naiskasz spray jak dezodorant Wink i uzupelniasz dzwon

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #740 : Maj 11, 2008, 14:47:07 »

Od jakiegoś czau mam bimbrownie z 2 bylelek po napojach: 2l i 1l. Zastanawiam się czy jaj wydajność była by dużo większa gdybym użył jako pierwszej butli 5l ?

Narożnikowe 350l
chachlo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #741 : Maj 25, 2008, 00:32:44 »

ludzie !! pytanie do wszystkich
mozecie mi wytłumaczyc o co chidzi z tym zaworem zwrotnym dla bezpieczenstwa w bimbrowni - jak by go robice z czego i jak ?? bardzo prosze o pomoc
z gory dziekuje
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #742 : Maj 25, 2008, 00:39:48 »

Zaworek zwrotny kupuje się w sklepie. Kosztuje kilka złotych. Przecinasz wężyk idący z akwarium do bimbrowni i w to miejsce wstawiasz zaworek odpowiednią stroną. To zapobiega przelaniu się wody z akwarium do bimbrowni.

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
chachlo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #743 : Maj 25, 2008, 14:03:55 »

aha dziekuje bardzo za wytłumaczenie -  wniosek taki ze ten zaworrek jednak powinien byc ??
bladefist
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #744 : Maj 25, 2008, 23:09:09 »

to zależy czy bimbrownia jest pod czy nad akwarium ... bo jak zassie wodę ze zbiornika to albo nic się nie stanie (najwyżej trochę wody z akwa. wpłynie do płuczki do wyrównania ciśnień) albo jak wąż wypłni się wodą - a bimbrownia będzie pod poziomem wody to do bimbrowni przelaje się sporo wody z akwarium - jak bimbrownia jest szczelna i dobrze poklejona to trochę wytzryma, ale produkcja CO2 wcześniej czy później rozszczelni układ i wtedy witaj wodo na podłodze ... (oczywiście jest to wariant bez zaworu)

chachlo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #745 : Maj 26, 2008, 19:45:03 »

czy opłaca sie bimbrownia przy 112l i 2x18W oswietlenie ??
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #746 : Maj 29, 2008, 17:03:33 »

to i ja sie pochwale , zrobilem bimbr w pare minut dzialala juz po 2 godz co mnie dosc zdziwilo ze tak szybko , zobacze jakie beda efekty bo w sumie roslinki mi rosly az za dosc papa

rd2
Nowy
*

« Odpowiedz #747 : Maj 29, 2008, 20:15:47 »

Nie rozumiem po co w bimbrowni instaluje się zawór zwrotny? Wydaje mi się żeby zaistniała sytuacja w której z akwarium woda popłynie do bimbrowni, to coś tę wodę musiałoby zassać, no ale aby tak sie stało to w bimbrowni musiałoby zaistnieć podciśnienie. Dopóki bimbrownia produkuje CO2, to panuje tam zawsze ciśnienie wyższe co najmniej od ciśnienia atmosferycznego. Z chwilą gdyby zdarzyło się rozszczelnienie bimbrowni, to przecież  ciśnienie w niej spadnie tylko do ciśnienia atmosferycznego. Wydaje mi się że  powrót wody z akwarium do bimbrowi może nastąpić w przypadku nagłego rozhermetyzowania  się instalacji bimbrowni i tylko pod warunkiem że zestaw akwarium-bimbrownia stanowił układ hermetycznie zamknięty.  No, ale to się chyba raczej nie zdarza. Jeżeli coś pokręciłem to proszę mnie wyprostować. Będę wdzięczny.
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #748 : Czerwiec 02, 2008, 16:33:09 »

Nie rozumiem po co w bimbrowni instaluje się zawór zwrotny? Wydaje mi się żeby zaistniała sytuacja w której z akwarium woda popłynie do bimbrowni, to coś tę wodę musiałoby zassać, no ale aby tak sie stało to w bimbrowni musiałoby zaistnieć podciśnienie. Dopóki bimbrownia produkuje CO2, to panuje tam zawsze ciśnienie wyższe co najmniej od ciśnienia atmosferycznego. Z chwilą gdyby zdarzyło się rozszczelnienie bimbrowni, to przecież  ciśnienie w niej spadnie tylko do ciśnienia atmosferycznego. Wydaje mi się że  powrót wody z akwarium do bimbrowi może nastąpić w przypadku nagłego rozhermetyzowania  się instalacji bimbrowni i tylko pod warunkiem że zestaw akwarium-bimbrownia stanowił układ hermetycznie zamknięty.  No, ale to się chyba raczej nie zdarza. Jeżeli coś pokręciłem to proszę mnie wyprostować. Będę wdzięczny.
dla bezpieczenstwa , teoria niezawsze chodzi w parze z praktyka

bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #749 : Czerwiec 07, 2008, 16:47:46 »

witam po 8 dniach funkconowania bimbrowni niema zadnych widocznych zmian , o babelkowaniu roslin to nawey niewspomne nic poprostu nic  papa

Strony: 1 ... 48 49 [50] 51 52 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: