Geodeta
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #510 : Październik 04, 2008, 13:30:13 » |
|
Witam!Zalałem baniak ok 1/4 wody z kranu.Wode mam ze studni wierconej(z wodociągów też,ale wlałem ze studni).Po zalaniu woda zrobiła się biała a na powierzchni robi się biały kożuch.Na razie nie sadziłem roślin.Włączyłem filtr i chodzi.Tylko nie wiem gdzie jest błąd?Żwir był bardzo dokładnie wypłukany i nie było nic takiego w misce z żwirem.Może dlatego,że akwarium wymyłem wodą z solą nie jodowaną?I jakiś osad pozostał?Czy filrter pomoże,czy spuścić całą wodę i jeszcze raz?Nie wiem co robić pomóżcie!!  Woda Testy zoolek kropelkowe: NO2 - 0.0 N03 - 20-40(trudno wyczuć) NH3 - 0.3 PO4 - 0.4 PH - 8.0 test tropical
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 15:32:45 wysłane przez Geodeta »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #511 : Październik 04, 2008, 19:12:55 » |
|
sprawdz jakie ma parametry woda ze studni, domyslam sie ze jest b.twarda i dlatego masz pH 8 - przy takiej wartości to możesz zapomnieć o roślinnym wolnym od glonów !
poza tym woda ze studni moze zawierac rozne przetrwalniki glonów i innych protista .. ten biały kolor pewnie wskazuje na rozwój pierwotniaków - między innymi pantofelków biały kożuch wskazuje na obecność rozpuszczonych związków organicznych w wodzie
ja bym wymienił wodę na odstałą wodociągową uzdatnioną np przez przegotowanie tak by osiągnąć pH przynajmniej 7
zasadz roślinki, w zalezności od natezenia oswietlenia dobierz odowiednie gatunki np do słabo oswietlonego ( 3 - 4 W na l )rogatek, moczarka, rogatnica, wywłucznik, wgłębka, hygrophila polysperma
im więcej zasadzisz roślinek tym szybciej ci sie ustabilizuje akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Geodeta
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #512 : Październik 05, 2008, 00:10:22 » |
|
Zaraz po zalaniu zrobiła się biała,a pierwotniaki chyba trochę później ? Np. na drugi dzień?Przegotować 210 L wody - nie ma prostszego sposobu?Np.Wynieniacz jonowy TWW Aquafix?Albo Aquacid ostatecznie...A jakie związki organiczne mogły ulec rozpuszczeniu? Czy to niebezpieczne dla życia akwarium?Wydaje mi się,że to żwir do końca nie jest taki obojętny i on podnosi Ph wody,a sprzedawca mówił że to zwykły żwir i nie ma wpływu na wodę...a chyba się mylił.Woda bezpośrednio z kranu ma ok 7.5 Ph jest napewno bardziej mięka od tej w akwarium..mam 4 korzenie w tym jednen ok 30 cm długości i 40 kg felernego żwiru.Mam takie czarne myśli,ale...........
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 00:17:07 wysłane przez Geodeta »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #513 : Październik 05, 2008, 02:52:34 » |
|
no nie musisz całej przegotować, podałem tylko najprostszy sposób na zmniejszenie twardości ( podczas gotowania wytrąca się węglan wapnia ...) masz w tedy wode bardziej miękką ale jest to mało skuteczne i pracochłonne nie wiedziałem że masz taki litraż na pewno najlepiej będzie zakupić filtr RO a tych chemicznych środków zmieniających pH absolutnie nie polecam a tak w ogóle to chodziło mi nie o wode w kranie ze za twarda tylko tej ze studni  żwirek możesz sprawdzić domowym sposobem na obecność Ca za pomocą octu, polej go na roztarte kawałki żwirku - jeśli sie spieni to znaczy że znajduje się tam Ca zatwardzający wodę musisz sie uporać z pH bo inwazja glonów gwarantowana  a korzenie ci tu dużo nie pomogą, zaopatrz się w wkład do filtra na bazie torfu i umieść go w ostatniej komorze wody przefiltrowanej juz przez gąbkę i jakiś wkład "biologiczny" zawsze coś tam ci da ale kombinuj z wodą którą wlewasz do akwarium bo to w niej bym upatrywał się tego pH oczywiście jeśli masz jakieś muszle bądz wapienie pozbądz się ich, często piaskowce i łupki mogą zawierać Ca jeśli masz takie sprawdz je octem pewnie do jutra filtr wyłapie mniejsze czastki zas większe opadną i woda się troche wyklaruje 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 03:09:12 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
Geodeta
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #514 : Październik 05, 2008, 17:57:45 » |
|
a tak w ogóle to chodziło mi nie o wode w kranie ze za twarda tylko tej ze studni  Właśnie woda w kranie może lecieć na dwa sposoby,albo z wodociągów,albo ze studni co jest na działce(to jest studnia wiercona,na dole jest pompa i pompuje do hydroforu,potem do kranów-tak żeby było taniej  ) Mam torf włożony tak po środku filtra między gąbkami.Mam TetraTec EX1200 i wew aquael unifilter 750 UV.Od dołu mam oryginalną ceremikę tetry,biobale,gąbka i torf,2x gąbka i włóknina - taka jest kolejność.Sprawdzę ten żwirek,a mam jeszcze tło strukturalne dokładnie to http://www.allegro.pl/item444272497_tlo_strukturalne_do_akwarium_120x50_extra_3d.html facet mi mówił,że nie ma żadnego wpływu na wodę i należy je tylko zlać gorącą wodą.Tak zrobiłem.Jest zrobione z jakiś związków żywicznych-dokładnie nie pamiętam.A muszę szybko zbić te Ph,bo ja już mam wsadzone roślinki tam  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #515 : Październik 05, 2008, 18:04:10 » |
|
oryginalną ceremikę tetry, .
możesz dokładniej powiedzieć co to takiego? ja tu bym szukała również przyczyny twardosci wody. Pozatym możesz przecież zmierzyć parametry wody ze studni i z wodociągów i wtedy bedziesz wiedział która lepsza - stawiam na wodociągi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #516 : Październik 05, 2008, 18:21:16 » |
|
no ja też bym stawiał na wodę wodociągową .. tym bardziej że robiłem ostatnio prace zaliczeniową z zagrozeń cywilizacyjnych i sie troche naczytałem o stanie naszych wod gruntowych a ze ma to wpływ na to co wyciągamy ze studni to naprawde radze ci sie zastanowic czy warto brac tą wodę  no ale czegos nie rozumiem bo najpierw piszesz ze masz do wyboru 2 żródła wody a później że mieszkasz na działce i sie okazuje że masz tylko jedno żródło wody zaś 2 rodzaje jego pobierania ...  dobrze rozumiem ?  :P bo jeśli masz na myśli wode wodociągową pobieraną przez dystrybutora i roprowadzaną przez niego na jakimś obszarze to zobowiązany on jest ją uzdatnić aby spełniała wszelkie normy ... żywica nie powinna sie rozpuszczać a juz na pewno nie wpływa na pH , ale sprawdz tą ceramike z filtra octem  pewnie bez filtra RO sie nie obedzie no chyba ze chcesz pękniczowate lub jakieś azjatki lubiące twardą wodę, utrzyma sie w takim bitopie sporo roślinek ale przyda sie na pewno spore stadko glonozeców
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 18:25:07 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
karol13
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #517 : Październik 05, 2008, 19:51:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Geodeta
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #518 : Październik 05, 2008, 20:25:44 » |
|
Na działce - czyli na ogródku,czyli zielonym placu za domem gdzie jest mini ogród  .Dom ma dwa przyłącza wody .Obie wody były sprawdzane i miały 7.5 Ph - ale wolałem ze studni bo była na pewno wolna od chloru.Oryginalna ceramika tetry - miałem na myśli tą która jest ładowana standardowo do filtra jak się kupuje. P.S woda w tej chili też ma PH-7.5-zobaczymy co się będzie działo.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 20:29:36 wysłane przez Geodeta »
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #519 : Październik 05, 2008, 20:51:12 » |
|
Oryginalna ceramika tetry - miałem na myśli tą która jest ładowana standardowo do filtra jak się kupuje.
to sprawdź ją bo pewnie się nie nadaje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Geodeta
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #520 : Październik 05, 2008, 21:07:14 » |
|
Oryginalna ceramika tetry - miałem na myśli tą która jest ładowana standardowo do filtra jak się kupuje.
to sprawdź ją bo pewnie się nie nadaje A jak ją sprawdzić?Pod jakim kątem? A jaka miała by być?Ja jestem troszkę zielony w tych sprawach,a od czytania na internecie można dostać na głowę-co forum to inne rady  nie nadążam.Ja z kolei nie mam,aż tyle czasu żeby poświęcać się tak akwarium na badania składu chemicznego wody itd. 23.09 urodził mi się synek,a 2 letnia córeczka biega i ma więcej pytań do mnie,niż ja do Was na forum.  .Może wszystko się samo ustabilizuje..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #521 : Październik 05, 2008, 21:24:00 » |
|
[ A jak ją sprawdzić?Pod jakim kątem? A jaka miała by być?Ja jestem troszkę zielony w tych sprawach,a od czytania na internecie można dostać na głowę-co forum to inne rady  nie nadążam.Ja z kolei nie mam,aż tyle czasu żeby poświęcać się tak akwarium na badania składu chemicznego wody itd. 23.09 urodził mi się synek,a 2 letnia córeczka biega i ma więcej pytań do mnie,niż ja do Was na forum.  .Może wszystko się samo ustabilizuje.. pod kątem czy nie jest to żwirek wapienny np. albo zwirek dla kota albo piasek koralowy ... czy nie zwiększa twardości i ph. Ja też mam dwoje małych dzieci ale to Ty zadajesz pytania wiec staram sie odpowiedzieć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Geodeta
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #522 : Październik 05, 2008, 21:37:30 » |
|
O żwirku wiem tylko tyle,że było napisane żwirek dla roślin oraz zapewnienie pana sklepikarza,że żwirek nie wpływa na wodą pod żadnym kątem.Ale oczywiście sprawdzę żwirek octem najszybciej jak będę mógł....na razie sprzątam po sobie  .A z drugiej strony nie ma jakiegoś sposobu na wyeliminowanie Ca z wody?Pytałaś o ceramikę - o tym nic nie wiem,ale przyznam szczerze,że już jestem po wymianie oświetlenia(czytałem na którymś z forum- musi być min 0.5 w na 1 L a należy dążyć do 1W na 1L),wymianie całego podłoża,zakupiłem wszystkie testy,zamówiłem już butlę z CO2 z całym zestawem,jestem finansowo nadwyrężony,a tu jeszcze zmiany w filtrze....:  ale.....mówi się trudno,co bym musiał zmienić.Filtr jest standardowy http://www.zoologiczny.sklep.pl/Tetra_Tec_Ex_1200__25_23_21___745 taki dokładnie.Kupiłem tylko torf i wsadziłem go między gąbki na środku.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 21:44:24 wysłane przez Geodeta »
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #523 : Październik 05, 2008, 21:38:18 » |
|
Nie ja mówię o tym wkładzie do filtra tetry! co to?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Geodeta
Nowy

|