Witam!
To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie!Bardzo mi się spodobało podłoże typu "TURYSTA"

i postanowiłem zastosować je w moim akwarium.Nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytania które mnie dręczą więc muszę Wam expertom je zadać.
Czyli tak:
Mam akwarium WROMAK 120x40x50 (chyba 219 L) przebudowałem już pokrywę w której było kiepskie oświetlenie standard 2x18W chyba i zamieniłem na 4x39W T5(Philips aquarell + MASTER TL5 HO Super 80 39W/840) wychodzi oświetlenie 156(watt) : 220(L) = 0,7 W/L,Filtr zew TetraTEC EX 1200 + wew AquaEL UNIFILTER 750 UV i na razie pływają tam pilęgnice:
- 2 x zebra
- 2 x Meeka
- 2 x Aulonocara jacobfreiberg
- 2 x Akara błękitna
- 2 x Pielęgnica pawiooka
- 1 x Gibiceps
wiem - brakuje jeszcze karpia

Wszystkie rybki oddam do akwarystycznego bądź w dobre ręce jeśli ktoś jest z poznania może jutro po nie przyjechać-podam nr gg i sie umówimy.
Zabieram sie za podłoże i jak to się mówi restartuję.Akwarium stoi od ok 3 msc i mam inwazję chyba okrzemka - wszystko brązowe.
Ale do rzeczy.
Robię podłoże do tego akwarium z przepisu "turysty" i zakupiłem ziemię ogrodową 20L,Torf kwaśny 10L,Keramzyt 2 paczki i AquaSubstrat Aua-art 4L,piasek rzeczny w Liroy Marlin,wypłukałem piasek ok 8 kg ( bo zakładam że powinienem mieć +/- 2x więcej produktów niż turysta podał na pierwszej stronie) i węgiel aktywny małą paczuszkę teraz muszę wymieszać to z ziemią i dosypywać torfu kwaśnego(kupiłem taki co ma 3,5 - 4,5 Ph dobry?)
I czy z tego wszystkiego będzie dobre podłoże,czy muszę jeszcze coś kupić ?
W poznaniu nie mogę dostać FILTUS FLORAN MHK bo nie ma tego nigdzie!Więc pomyślałem że ten aquasubtrat zastąpi go,ale wolę Was o to zapytać.Czy może 4L to za mało?Mam wodę ze studni wierconej jak i z wodociągów,jaką zalać to akwarium?I jakie testy kupić na początek ?Myślałem o takich ale może będe potrzebowal innych a niektóre są zbędne?
Lista:
JBL TEST NA KH (TwW, TWARDOŚĆ WĘGLANOWĄ) WODY
JBL TEST NA gH (TwO, TWARDOŚĆ OGÓLNĄ) WODY WRO
JBL TEST NA pH WODY AKWARIOWEJ (3,0-10,0) WROCŁAw
JBL TEST NA PO4 (FOSFORANY) WODY AKWARIOWEJ HIT!
JBL TEST NA NO2 (AZOTYNY) WODY AKWARIOWEJ HIT!
JBL NO3
JBL Fe TESTSET -PROFESJONALNY- ACUARIO.PL
Wyczytałem też,że najlepiej jest dno akwarium pokryć gliną ok 0,5 cm,czy to prawda?
Myślę o czymś takim:
Wykopię trochę gliny (tak żeby było te 0.5 cm na dnie)jako geodeta mam dostęp do ziemi

na to położę mieszankę ziemia,torf,piasek rzeczny,keramzyt i aquasubtrat na to moskitiera i żwirek.Co do żwirku to też nie mam pewności czy dobry kupiłem.Granulacja 2-4 mm i niestety nie wiem z czego jest (nie mam pewności czy to kwarcowy) mogę podesłać zdjęcie jeśli ktoś by pomógł i rozpoznał ze zdjęcia.po tem zapytam Was o roślinki jakie mógłbym posadzić,ale bardzo podoba mi się trawa ( Eleocharis acicularis).I wiem,że bez pomocy sobie nie poradzę.Dlatego liczę na pomoc z Waszej strony.Mam zamiar zalać akwarium (po przeprowadzeniu testów wody która lepsza z wodociągów czy ze studni) z posadzonymi roślinami i naświetlać tak jak radził turysta 6 godz przez 2 tyg i zwiększać stopniowo czas naświetlania.Jeśli robię coś nie tak to proszę o nakierowanie na dobrą drogę.
Pozdrawiam.