Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 689665 razy)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #480 : Wrzesień 30, 2008, 10:48:22 »

Podłoże wymaga wymiany bo widziałam, że nie chcą się rośliny już poniżej siatki ukorzeniać. Muszę wyciągnąć wszystko i sprawdzić o co chodzi ale to przy najbliższym sprzątaniu pewnie za kilka miesięcy bo ostatnie porządki były wczoraj Smiley

siatka bleee. mówiłem od początku. tylko problemy powoduje. jako straszak na dyfuzję pierwiastków z gleby do toni działa tylko w podświadomości tych którzy jej używają a praktyczne zastosowanie żadne. 

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #481 : Wrzesień 30, 2008, 11:55:26 »

Biorąc pod uwagę to, ze co jakieś 3-4 miesiące to akwarium całkowicie zmienia swój wygląd to wierz mi, ze wiele razy uratowała to dno przed rozwaleniem. Siatka jest jak najbardziej ok i nie zastosowałam jej aby nic się do wody nie przedostawało bo od tego mam żwir ale żeby móc przesadzać rosliny kiedy i gdzie mam ochotę bez rozkopania dna. Wcześniej rośliny normalnie przez siatkę przerastały z teraz jak wyciągałam zielsko to miało korzenie tylko w wierzchniej warstwie. Coś się stało z podłożem a ja nie wiem co, muszę pobrać próbkę i poniuchać oraz obejrzeć.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2008, 11:56:59 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Geodeta
Nowy
*

« Odpowiedz #482 : Październik 01, 2008, 00:34:21 »

Witam!
To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie!Bardzo mi się spodobało podłoże typu "TURYSTA" Smiley i postanowiłem zastosować je w moim akwarium.Nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytania które mnie dręczą więc muszę Wam expertom je zadać.
Czyli tak:
Mam akwarium WROMAK 120x40x50 (chyba 219 L) przebudowałem już pokrywę w której było kiepskie oświetlenie standard 2x18W chyba i zamieniłem na 4x39W T5(Philips aquarell + MASTER TL5 HO Super 80 39W/840) wychodzi oświetlenie 156(watt) : 220(L) = 0,7 W/L,Filtr zew TetraTEC EX 1200 + wew AquaEL UNIFILTER 750 UV i na razie pływają tam pilęgnice:
- 2 x zebra
- 2 x Meeka
- 2 x Aulonocara jacobfreiberg
- 2 x Akara błękitna
- 2 x Pielęgnica pawiooka
- 1 x Gibiceps
wiem - brakuje jeszcze karpia Smiley Wszystkie rybki oddam do akwarystycznego bądź w dobre ręce jeśli ktoś jest z poznania może jutro po nie przyjechać-podam nr gg i sie umówimy.

Zabieram sie za podłoże i jak to się mówi restartuję.Akwarium stoi od ok 3 msc i mam inwazję chyba okrzemka - wszystko brązowe.
Ale do rzeczy.
Robię podłoże do tego akwarium z przepisu "turysty" i zakupiłem ziemię ogrodową 20L,Torf kwaśny 10L,Keramzyt 2 paczki i AquaSubstrat Aua-art 4L,piasek rzeczny w Liroy Marlin,wypłukałem piasek ok 8 kg ( bo zakładam że powinienem mieć +/- 2x więcej produktów niż  turysta podał na pierwszej stronie)  i węgiel aktywny małą paczuszkę teraz muszę wymieszać to z ziemią i dosypywać torfu kwaśnego(kupiłem taki co ma 3,5 - 4,5 Ph dobry?)
I czy z tego wszystkiego będzie dobre podłoże,czy muszę jeszcze coś kupić ?
W poznaniu nie mogę dostać FILTUS FLORAN MHK bo nie ma tego nigdzie!Więc pomyślałem że ten aquasubtrat zastąpi go,ale wolę Was o to zapytać.Czy może 4L to za mało?Mam wodę ze studni wierconej jak i z wodociągów,jaką zalać to akwarium?I jakie testy kupić na początek ?Myślałem o takich ale może będe potrzebowal innych a niektóre są zbędne?
Lista:
JBL TEST NA KH (TwW, TWARDOŚĆ WĘGLANOWĄ) WODY   
JBL TEST NA gH (TwO, TWARDOŚĆ OGÓLNĄ) WODY WRO     
JBL TEST NA pH WODY AKWARIOWEJ (3,0-10,0) WROCŁAw 
JBL TEST NA PO4 (FOSFORANY) WODY AKWARIOWEJ HIT!     
JBL TEST NA NO2 (AZOTYNY) WODY AKWARIOWEJ HIT! 
JBL NO3                            
JBL Fe TESTSET -PROFESJONALNY- ACUARIO.PL 
Wyczytałem też,że najlepiej jest dno akwarium pokryć gliną ok 0,5 cm,czy to prawda?
Myślę o czymś takim:
Wykopię trochę gliny (tak żeby było te 0.5 cm na dnie)jako geodeta mam dostęp do ziemi Smiley na to położę mieszankę ziemia,torf,piasek rzeczny,keramzyt i aquasubtrat na to moskitiera i żwirek.Co do żwirku to też nie mam pewności czy dobry kupiłem.Granulacja 2-4 mm i niestety nie wiem z czego jest (nie mam pewności czy to kwarcowy) mogę podesłać zdjęcie jeśli ktoś by pomógł i rozpoznał ze zdjęcia.po tem zapytam Was o roślinki jakie mógłbym posadzić,ale bardzo podoba mi się trawa ( Eleocharis acicularis).I wiem,że bez pomocy sobie nie poradzę.Dlatego liczę na pomoc z Waszej strony.Mam zamiar zalać akwarium (po przeprowadzeniu testów wody która lepsza z wodociągów czy ze studni) z posadzonymi roślinami i naświetlać tak jak radził turysta 6 godz przez 2 tyg i zwiększać stopniowo czas naświetlania.Jeśli robię coś nie tak to proszę o nakierowanie na dobrą drogę.
Pozdrawiam.            
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2008, 00:39:25 wysłane przez Geodeta » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #483 : Październik 01, 2008, 05:57:01 »

Mam akwarium WROMAK 120x40x50 (chyba 219 L) przebudowałem już pokrywę 

Witaj
Masz akwarium 240 L [(120x40x50):1000=240]
Pozdrawiam Cheesy i powodzenia

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #484 : Październik 01, 2008, 07:00:26 »

Witaj
Ale jeśli to profil to ma mniejszą pojemność.

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #485 : Październik 01, 2008, 10:42:56 »

Ja ogólnie wszystkim polecam ActiSubstrate firmy Aquael, który zastępuje z powodzeniem podłoże opisywane w tym wątku; sprawdź na www.aquakris.pl, tam jest opis tego podłoża do zbiorników LT. Zaoszczędzisz w ten sposób wiele czasu w poszukiwaniu odpowiednich składników w lokalnych sklepach i marketach. We wspomnianym substracie są już wymieszane odpowiednie składniki w odpowiednich proporcjach, a na stronce znajdziesz opis i przygotowanie akwarium. Kup również korzeń dobrze spreparowany, który pomoże uzyskać równowagę w akwarium. Natomiast uważam osobiście, że światła masz zbyt dużo jak na LT; powinno być maks. 0,5W/l. W ostateczności 0,6W/l. W przeciwnym wypadku będziesz musiał dozować CO2. Tak uważam.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #486 : Październik 01, 2008, 10:46:52 »

Aquasubstrate nie zastąpi florana bo to jest zupełnie cos innego. Florana może zastąpić ewentualnie drobny keramzyt.

Pozdrawiam,
Emi

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #487 : Październik 01, 2008, 10:52:55 »

Światła może być faktycznie zbyt dużo... ale nie musi. 0,7W to jeszcze nie tak źle jak się zasadzi zbiornik gęsto roślinami - to nawet tak silne światło w większości przyciemniają rośliny pływające i wyrastające ponad powierzchnię wody.

Gotowe podłoże, a ziemia - IMO na tym cała zabawa polega, że samemu się daje tylko ziemię - lub ziemię z dodatkami wg. uznania. Ja do swojej nie dawałem torfu. Zmieszałem zwykłą ziemię dla kaktusów z niewielką ilością florana i gliny, wyszło taniej niż gotowe podłoże. Żwirek o granulacji 2-4mm jest ok.

Jedna rzecz mnie zastanawia - Diana w książce o LT pisze żeby unikać korzeni, a wulo pisze, że musi być korzeń w akwarium z tym substratem Aquaela - dlaczego ??

EDIT:
Diana argumentuje, że korzeń zakwasza wodę, a sama ziemia już powoduje zakwaszenie... Jeśli ktoś decyduje się na dodanie torfu do ziemi to już musi się "mocno kwasić" czy takie kwaśne podłoże jest dobre dla rozwoju systemu korzeniowego roślin ? Czy ktoś sprawdzał jak mocno taka mieszanka zakwasi samą wodę w zbiorniku ? Zastanawiam się sam nad dodaniem trfu do ziemi - bo mam problemy z Ph rzędu 7.5.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2008, 11:18:31 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #488 : Październik 01, 2008, 11:34:15 »

Szczerze powiedziawszy, po przeczytaniu ksiązki Diany, też się zastanawiałem nad użyciem korzenia, ale M. Wojtaszek na swojej stronie opisuje zastosowanie swojego podłoża wraz z korzeniem, więc zastosowałem się do jego wskazówek, jako że potraktowałem to jako pewną określona filozofię w zakładaniu akwarium z jego substratem. Podobno ma delikatnie zakwaszać wodę.   

Natomiast w moim poprzednim akwarium LT użyłem światła 0,6W/l przy dużej ilości roslin, co spowodowało odwapnienie wody.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2008, 11:37:15 wysłane przez wulo » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #489 : Październik 01, 2008, 11:39:01 »

Marian nie ma ziemi z swoim podłożu więc to będzie inna para kaloszy.

Z tego co gdzieś wyczytałam to zakwaszanie podłoża nie jest procesem pożądanym w akwarium dlatego niektórzy do podłoża dodają jeszcze grys lub piasek dolomitowy aby ten proces spowolnić.

Pozdrawiam,
Emi

Geodeta
Nowy
*

« Odpowiedz #490 : Październik 01, 2008, 11:47:07 »

Witaj
To akwarium profilowane więc nie ma 240.boczne ściany mają chyba 30 cm a w szczycie ma 40 cm,tam wchodzi około 219 L.
To aquasubstrat kupić jeszcze jeden czy dwa worki do tego czy nie używać wcale i szukać uparcie Filtus Floran-a?
Zapytam od razu o obsadę jaką mam zamiar wpuścić(tak za 3-4 tyg) mam 6 x neon czerwony i 5 x Razmirezka,2 x Kiryśnik i 2 x Zbrojnik niebieski (w innym akwa takim 60L) Chcę dokupić  14 kolegów do neonów i 5 ramirezek,byłyby 2 stadka 20 neonków i 10 ramirezek.
Acha. A propo korzenia,to mam dwa duże korzenie,ale nie wim czy je wyparzyć?W tej chili nie chciałbym pisać jak wygląda te aqua 219L bo mi wstyd,ale okrzemek tam poprostu czuję sie świetnie.Nikt nie chce pielęgnic do swojego akwarium?
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2008, 11:50:12 wysłane przez Geodeta » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #491 : Październik 01, 2008, 12:00:44 »

A nie lepiej zamówić od Kasandry tego Florana (www.holender.org) albo kupić keramzyt? Ten aquasubstrat sobie odpuść jeśli chcesz robić podłoże na ziemi.

Pozdrawiam,
Emi

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #492 : Październik 01, 2008, 12:05:22 »

20 neonów w 200 litrach - może lepiej już konkretne stadko wpuścić a zastanowić się nad oddaniem/zamianą jakiegoś innego gatunku? Moim zdaniem mógłbyś trzymać tam ze 100 neonów, a na pewno 50-60 nie byłoby za dużo <- dopiero wtedy zaczynają wyglądać naprawdę efektownie;) A podłoża kupne sobie odpuść i kup kermazyt w obi, castoramie albo innym ogrodniczym. A z gliny kuleczki małe i po wyschnięciu pomieszaj z resztą podłoża. Powodzenia!

(no, Emi - zgraliśmy się;))

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #493 : Październik 01, 2008, 12:44:09 »

Ramirezki trzyma się w parach więc na pewno nie 5 sztuk. Śmiało wrzuć keramzyt. Cena za worek to około 6 zł, dostaniesz w każdym ogrodniczym. Co do ilości neonów to twoja myśl o 20 sztukach jest jak najbardziej trafiona. Jeżeli po "tygodniu" obserwowania akwarium stwierdzisz że fajnie było by jeszcze dołożyć 10 sztuk to tak zrobisz, kupowanie wielkiego stada i później żałowanie że jest za dużo ryb nie jest dobrym pomysłem. Ja u siebie w 300 litrach mam 15 rodostomusów, 12 hokejek i 2 parki ramirezek ( + kiryski,otoski,zbrojniki niebieskie) i moim zdaniem wygląda to fajnie, planowałem 30 rodków i 20 hokejów ale najprawdopodobniej zostanę przy tej ilości.
Geodeta
Nowy
*

« Odpowiedz #494 : Październik 01, 2008, 12:49:18 »

Keramzyt jest obowiązkowy do przepisu turysty,więc mam już 2 paczki Smiley.Tylko w przepisie jest jeszcze Filtus Floran a zamiast niego chciałem aquasubtrat- podobno dobre podłoże,ale nie wiem właśnie jak się bedzie sprawować i czy mogę nim zastąpić FF?A co z gliną na dnie 0.5 cm?Ma być?
P.S ramirezów nie będzie 5 tylko 10 szt,a neonków 20 a może 30,ale to się zobaczy.A warstwa żwirku na podłożu z ziemi ma mieć 5-7 cm czy to ogólna wysokość podłoża?Tak myślałem,żeby podłoże z ziemi miało około 2-3 cm a na to 5 cm żwirku.
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi!
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2008, 12:53:06 wysłane przez Geodeta » Zapisane
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: