Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 698660 razy)
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #390 : Sierpień 21, 2008, 13:13:52 »

Aaaa, ja chyba się źle wyraziłem. Chodzi w sumie nie o futro, ale o brązowy nalot jakby mąką posypał tyle że brązową. To są cyjanobakterie prawdopodbnie. Przez przypadek nazwałem to futrem. Pojawiają się na liściach, żwirze i szybach w postaci kułek powiększających się stopniowo. Na razie jest tego jeszcze nie wiele.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2008, 13:20:34 wysłane przez wulo » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #391 : Sierpień 21, 2008, 13:21:15 »

No to brązowy nalot to już raczej okrzemki. Wrzuć zdjęcie to nie będzie problemów, może to zwykłe zielenice, one też czasem wyglądają jak czarne kropki.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #392 : Sierpień 21, 2008, 13:26:22 »

Teraz włąściwie zdjęcia na wrzucę bo problem jeszcze nie będzie na fotografii widoczny. Ale w poprzednich zbiornikach było tego dużo. Natomiast wiem, że nie są to okrzemki, bo światła mam raczej wystarczającą ilość. Na pewno to są cyjanobakterie. A i nie są to kropki brązowe. Raczej brązowe plamy rozchodzące się po szybach. 

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #393 : Sierpień 21, 2008, 16:36:23 »

Natomiast wiem, że nie są to okrzemki, bo światła mam raczej wystarczającą ilość.
To znaczy ile? Poza tym okrzemki to nie tylko nalot. To też jak piszesz mogą być plamy, niekiedy sporych rozmiarów. Tylko od okrzemek zależy jak się "objawią".
Jeśli masz LT to jeszcze pytanie - ile godzin na dobę świecisz. Bo jak 12 to moim zdaniem przy 3-tygodniowym zbiorniku zdecydowanie za długo.

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #394 : Sierpień 21, 2008, 16:52:30 »

mam 2x18W Narva. jeżeli chodzi o długość oświetlenia to zacząłem od 6h przez pierwszy tydzień, pózniej co tydzień zwiększałem o 1 h czyli teraz już powienienm zmienić na 9h, ale jak na razie jest 8h. to są te glony, które często przesiadują sobie w wężach od filtrów zewnętrznych. jest tam mało światła, a one chyba to lubią. chociaż widzę, że w zbiorniku zaczynają wystepować w miejscu dobrze oświetlonym.

gouncek
Nowy
*

« Odpowiedz #395 : Sierpień 21, 2008, 21:10:51 »

Jeśli chodzi o rośliny jestem mało doświadczonym akwarystą. Zakładając akwarium zastosowałem podłoże opisane w tym temacie i gdyby ktoś był aż tak miły, żeby wskazać mi zestaw roślin dostępny na Allegro, który mógł bym u siebie posadzić. Nie wiem które rośliny z powodzeniem będą rosły, a które nie będą miały szans... Wierzę, że dla niejednego z Was to chwila roboty a dla mnie... Mam akwarium 112l ze standardowym oświetleniem 2x18W, nie planuję nawozić. Z góry dzięki  Cheesy
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #396 : Sierpień 21, 2008, 22:59:25 »

Natomiast wiem, że nie są to okrzemki, bo światła mam raczej wystarczającą ilość.
To znaczy ile? Poza tym okrzemki to nie tylko nalot. To też jak piszesz mogą być plamy, niekiedy sporych rozmiarów. Tylko od okrzemek zależy jak się "objawią".
Jeśli masz LT to jeszcze pytanie - ile godzin na dobę świecisz. Bo jak 12 to moim zdaniem przy 3-tygodniowym zbiorniku zdecydowanie za długo.

długość czasu naświetlania baniaka nie ma wpływu na występowanie glonów. już prędzej jego natężenie. zresztą wszytkie glony występujące w warunkach akwariowych są o wiele mniej "światłolubne" niż rośliny wyższe. kwestia natężenia ma tu ewentualnie takie znaczenie, że poszczególne rodzaje glonów (przy założeniu, że pozostałe warunki konieczne do ich rozwoju są sprzyjające wszytkim) wygrywają konkurencję z innym gatunkami w zależności od tego ile energii potrzebują w celu przyswojenia składników pokarmowych. dlatego np okrzemki wystapują częściej przy niższym natężeniu światła niż np zielenice. 

moje baniaki zawsze startują od razu ze światłem pomiędzy 10 a 12H. fakt że są to baniaki gęsto zaroślinione od samego początku. fakt też, że zwłaszcza w okresie przejściowym od glonów się nie uchroniłem nigdy. zawsze coś się przyplątało, ale tylko raz w ilości, która stała się nie do przyjęcia wizualnie (miałem zakwit przez parę dni).   

a zbiorniki prowadzone LT prowadzone w sposób "mądry" bardzo ułatwiają walkę z glonami odcinając im dostęp do składników odżywczych w wodzie przede wszytkim. oczywiście pod warunkiem że podłoże skonstruowane jest w odpowiedni sposób.  gdyż stosując nieodpowiednie podłoże można uruchomić bombę chemiczną i skutki będą opłakane (i nie mówię tu tylko o glonach).   

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #397 : Sierpień 22, 2008, 06:16:09 »

Jeśli chodzi o rośliny jestem mało doświadczonym akwarystą. Zakładając akwarium zastosowałem podłoże opisane w tym temacie i gdyby ktoś był aż tak miły, żeby wskazać mi zestaw roślin dostępny na Allegro, który mógł bym u siebie posadzić. Nie wiem które rośliny z powodzeniem będą rosły, a które nie będą miały szans...

Ja w moim zbiorniku mam to co poleca Diana Walstadt w swojej książce o LT, czyli różne gatunki w niewielkich ilościach. Mogę Ci polecić: E. Major lub Bleheri - 1 sztuka, C. Wendtii - 2 sztuki, C. Becketii - 2 sztuki, C. Willisi - 2 sztuki, Nymphea Zenkeri Green - 1 sztuka, Microsorium Pteropus - 2 sztuki, Limnophila Sessiliflora - 5 sztuk, i do tego jeszcze możesz dołożyć Rogatek - 4 sztuki. Polecam zakup w sklepie www.sklepmalawi.pl , sadzonki dobrej jakości z firmy Plantis.
Przypominam, że z Kryptokorynami nie wolno sadzić Vallisinerii ani H. Polispermy, które to zwalczają się nawzajem toksycznymi wydzielinami w podłożu. Proponuję też zakup wspomnianej książki, choć niestety żadne książki nie zastąpią praktyki i cierpliwości.

Wulo
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 06:23:06 wysłane przez wulo » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #398 : Sierpień 22, 2008, 08:17:24 »

Wulo, to mi na zwykłe okrzemki wygląda z tego co piszesz. Ja kiedyś miałam okrzemki u siebie przy 0,5W/l w high-techu wiec światło nie jest jedynym czynnikiem zapobiegającym ich występowaniu. Okrzemkami bardzo dobrze się zajmą otoski albo młode zbrojniki niebieskie.

Pozdrawiam,
Emi

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #399 : Sierpień 22, 2008, 09:34:19 »

No, może masz rację Emi, czasem tak bywa że szukamy na coś lekarstwa, co w ogóle nie jest tym na co wygląda.

Mogą to być okrzemki; mam 2 otoski, więc może sobie z tym poradzą. No nic, na razie to początek zbiornika, rosliny jeszcze sie przystosowują. Odezwę się za miesiąc ponownie, zobaczymy jak sie sytuacja będzie przedstawiała. Dopiszę jeszcze, że mój poprzedni zbiornik LT spaprałem z wielu powodów, ale szczególnie przez grzebanie, kombinowanie i brak cierpliwości..no ale z drugiej strony dużo się nauczyłem. Mam wielką nadzieję, że kiedyś zademonstruje swój zbiornik na forum.

Pozdrowionka
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 11:54:27 wysłane przez wulo » Zapisane

gouncek
Nowy
*

« Odpowiedz #400 : Sierpień 22, 2008, 13:38:45 »

Dzięki za odpowiedź. A czy te rośliny nadają się do mojego akwarium? http://www.allegro.pl/item417218822_zestaw_33_roslin_wielka_wyprzedaz_od_virtualpx.html Przypominam- 112l ze standardowym oświetleniem 2x18W, nie planuję nawozić. Co do Kryptokoryny i Vallisinerii... Czy to przypadkiem nie jest Vallisineria?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #401 : Sierpień 22, 2008, 13:40:38 »

Jak najbardziej te rośliny nadają się do low-techa.

Pozdrawiam,
Emi

gouncek
Nowy
*

« Odpowiedz #402 : Sierpień 22, 2008, 13:51:28 »

Dzieki za odpowiedz. Jeśli jeszcze ktos mogl by zidentyfikowac ta rosline na zdjeciu czy to jest Vallisineria... Mam jej bardzo duzo i kryptokoryny tez... nie chcial bym zeby przez nie dzialy mi sie jakies "cuda" w akwarium...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #403 : Sierpień 22, 2008, 13:54:14 »

To jakiś nurzaniec (vallisneria). Dlaczego miałbyś mieć z nim kłopoty? Na ziemi bardzo ładnie rośnie.

Pozdrawiam,
Emi

gouncek
Nowy
*

« Odpowiedz #404 : Sierpień 22, 2008, 14:06:17 »

Ponieważ 7 postów wyżej Wulo napisał: "...Przypominam, że z Kryptokorynami nie wolno sadzić Vallisinerii ani H. Polispermy, które to zwalczają się nawzajem toksycznymi wydzielinami w podłożu...."

Jeśli można... czy ten trawniczek też się nadaje? http://www.allegro.pl/item422154314_trawka_eleocharis_acicularis_50_sadzonek.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 14:11:16 wysłane przez gouncek » Zapisane
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: