|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #405 : Sierpień 22, 2008, 14:15:11 » |
|
alleopatia to problem występujący bardzo często między różnymi gat. roślin ale takna prawdę bardzo trudny w diagnozowaniu. D.W. pisała w swojej książce o udokumentowanych przypadkach występowania alleopatii pomiędzy nurzańcami i niektórymi gatunkami zwartek. co nie znaczy że wszytkie gat. zwartek hamuja wzrost nurzańca. u mnie nurzaniec raczej nie narzekana obecność zwartek w baniaku i elegancko się rozrasta. jednym słowem nie ma co kruszyć kopii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #407 : Sierpień 22, 2008, 15:04:37 » |
|
jeśli masz zamiar prowadzić LT z pełną konsekwencją to sobie z nim raczej nie poradzisz. za mało światła będzie w baniaku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #408 : Sierpień 22, 2008, 15:35:33 » |
|
Emi, faktycznie to mogą być okrzemki. Przeczytałem właśnie, że okrzemki również wystepują w dobrze oświetlonych miejscach w zbiornikach przechodzących fazę rozruchu i nie należy sie tym martwić, bo problem mija sam. Pozostaje tylko poczekać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #409 : Sierpień 22, 2008, 17:30:07 » |
|
Szczerze powiedziawszy to wątpię, żeby przedstawione przez Ciebie rosliny z Allegro wyrosły w zbiorniku typu LT. Posiadam dość cenny film o zbiornikach LT i żadnej z tych roślin nie polecano do tego typu zbiorników. Przeczytaj dokładnie opis tych roslin na www.roslinyakwariowe.pl w "bazie roslin". Sprawdź czy są łatwe w hodowli i czego wymagaja. Chociaż, przepraszam, te są ok: http://www.allegro.pl/item417218822_zestaw_33_roslin_wielka_wyprzedaz_od_virtualpx.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 17:32:11 wysłane przez wulo »
|
|
|
|
|
sliwek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #410 : Sierpień 22, 2008, 18:37:43 » |
|
witam mam zamiar założyć akwarium 40L (28x28x50 cm) oświetlenie mam już upatrzone w sklepie zoologicznym 2x14 watt jedna na dobry rozwój roślin druga podkreślająca barwy ryb planuje dać na dno troche ziemi pod rośliny tylo nie wiem co gdzie i jak mam w domu taką ziemie czy torf; substrat hornera mający pH 5,5-6,5 +/- 0.2 (w H2O) nie wiem czy moge to dać i w jakiej ilości. Słyszałem ze na ziemie trzeba dać jakąś siatke dopiero na siatke rozsypać żwirek (mam o granulacj 2-4mm ciemny i troche grubszego białego na przód lub na jakąś dekoracje) mam prośbe czy moglibyscie mi doradzić jakieś roślini wyższe na boki i tył ( najlepiej cos drobnolistnego ewentualnie jakieś trawy) i na przód i na korzeń jakieś mchy w akwarium będzie grzalka 50 watt z termostatem filtr najprawdopodobniej mini fan 1 chyba ze polecicie mi coś lepszego rybki około 8 neonków + 4 kiryski prosiłbym o jakies rady co do budowy i wystroju akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #411 : Sierpień 24, 2008, 08:18:31 » |
|
Przeczytaj od początku opis tego wątku, dowiesz się wszystkiego po kolei, co kupić i jak urządzić akwarium. W sumie na pierwszej stronie znajduje się cała kwintesencja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sliwek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #412 : Sierpień 24, 2008, 11:23:05 » |
|
łoo tego jest 28 stron, poczytam ale czy możesz mi to streścić w kilku najważniejszych punktach ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #413 : Sierpień 24, 2008, 11:43:20 » |
|
sliwek ja swój zbiornik zrobiłem tak: - zbiornik ustawiłem tyłem do okna (zachodnia strona) - przy wszystkich ścianach akwarium wysypałem coś w rodzaju murka o wysokości i szerokości 2 cm aby oddzielić ziemię od szyb - na pozostałą powierzchnię dna wysypałem najtańszą ziemię ogrodową (około 6 zł za 10litrów) - najtańsza wydaje mi się gwarantuje "czystość" czyli nie jest dodatkowo wzbogacana nawozami sztucznymi. Na opakowaniu napisane było, że ziemia ma pH z zakresu 5,8-6,5. Dodam, że ziemi nie mieszałem z niczym - żadnego torfu, węgla, keramzytu - kompletnie nic. - na to wszystko wysypałem żwir - warstwa 3 cm z przodu i około 5-6 cm z tyłu; między ziemią a żwirem nie dawałem, żadnej siatki - posadziłem rośliny i powoli zalewałem zbiornik - słońce oświetla mi zbiornik przez około 5h (mniej więcej od 13.00 do 18.00), potem na jakieś 3-4h zapala się oświetlenie sztuczne. Co tydzień będę zwiększać długość świecenia o 2 godziny. I tyle. Możesz zrobić tak jak ja a możesz przeczytać cały ten wątek, przygotować podłoże wg jakiegoś przepisu i zrobić to wszystko po swojemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lepekun
Zainteresowany

Dziki z afryki :)
|
 |
« Odpowiedz #414 : Sierpień 24, 2008, 12:18:46 » |
|
witam! dopiero zalożyłem akwarium 100 litrowe (80x35x35) w stylu low tech.Czytałem że najlepszym światłem dla takiego zbiornika jest światło naturalne jednak z powodu ograniczeń w pokoju, moje akwarium nie może stać przy oknie. mam kilka pytań za odpowiedż będe wdzięczny: 1. do akwarium lepiej uzyć jażeniówek 2x18watt czy 3x18 watt 2. jakich jażeniówek użyć (prosił bym o niedrogie zestawienie) 3.czy szyba na akwarium między taflą wody a jazeniówkami nie przeszkadza Z góry dziekuje 
|
|
|
|
|
|
450 Malawi i 112 kotnik
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #415 : Sierpień 24, 2008, 12:34:32 » |
|
Ad 1. Wg mnie 2x18W wystarczy Ad 2. Może to być np Sylviana Dyalightstar + jakaś świetlówka dedykowana dla roślin. Jak u siebie mam Aquarelle + Osram Fluora. Ad 3. Moim zdaniem nie przeszkadza. Pytanie jeszcze jaką funkcję spełnia ta szyba? (akwarium typu otwartego?)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lepekun
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #416 : Sierpień 24, 2008, 12:37:40 » |
|
nie paruje tak woda w akwarium dzieki za dopowedz 
|
|
|
|
|
|
450 Malawi i 112 kotnik
|
|
|
Lepekun
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #417 : Sierpień 24, 2008, 12:47:07 » |
|
mam jeszcze jedno pytanie może byc połacznie typu osram fluora+sera plant color?
|
|
|
|
|
|
450 Malawi i 112 kotnik
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #419 : Sierpień 24, 2008, 17:20:21 » |
|
Uffff... przebrnąłem przez cały wątek o akwariach na ziemi i nasunęło mi się jedno pytanie: jak w akwariach bez nawożenia (a więc także i w moim, które uruchomiłem) radzą sobie rośliny, które nie mają dostępu do podłożą bo najzwyczajniej w świecie nie mają korzeni (mech, mini pelia) lub pływają po powierzchni (pistia)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|