Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 690524 razy)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #405 : Sierpień 22, 2008, 14:15:11 »

alleopatia to problem występujący bardzo często między różnymi gat. roślin ale takna prawdę bardzo trudny w diagnozowaniu. D.W. pisała w swojej książce o udokumentowanych przypadkach występowania alleopatii pomiędzy nurzańcami i niektórymi gatunkami zwartek. co nie znaczy że wszytkie gat. zwartek hamuja wzrost nurzańca. u mnie nurzaniec raczej nie narzekana obecność zwartek w baniaku i elegancko się rozrasta. jednym słowem nie ma co kruszyć kopii.

gouncek
Nowy
*

« Odpowiedz #406 : Sierpień 22, 2008, 14:40:27 »

W takim razie u mnie się nie gryzą bo oba gatunki bardzo ładnie rosły. Myślałem, że ten konflikt ma wpływ na inne gatunki roślin albo ogólną sytuację w akwarium...
Jeśli był by ktoś mógł...czy ten trawniczek też się nadaje do mojego akwarium? http://www.allegro.pl/item422154314_trawka_eleocharis_acicularis_50_sadzonek.html
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #407 : Sierpień 22, 2008, 15:04:37 »

jeśli masz zamiar prowadzić LT z pełną konsekwencją to sobie z nim raczej nie poradzisz. za mało światła będzie w baniaku

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #408 : Sierpień 22, 2008, 15:35:33 »

Emi, faktycznie to mogą być okrzemki. Przeczytałem właśnie, że okrzemki również wystepują w dobrze oświetlonych miejscach w zbiornikach przechodzących fazę rozruchu i nie należy sie tym martwić, bo problem mija sam. Pozostaje tylko poczekać.

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #409 : Sierpień 22, 2008, 17:30:07 »

Szczerze powiedziawszy to wątpię, żeby przedstawione przez Ciebie rosliny z Allegro wyrosły w zbiorniku typu LT. Posiadam dość cenny film o zbiornikach LT i żadnej z tych roślin nie polecano do tego typu zbiorników. Przeczytaj dokładnie opis tych roslin na www.roslinyakwariowe.pl w "bazie roslin". Sprawdź czy są łatwe w hodowli i czego wymagaja.

Chociaż, przepraszam, te są ok: http://www.allegro.pl/item417218822_zestaw_33_roslin_wielka_wyprzedaz_od_virtualpx.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 17:32:11 wysłane przez wulo » Zapisane

sliwek
Nowy
*

« Odpowiedz #410 : Sierpień 22, 2008, 18:37:43 »

witam mam zamiar założyć akwarium 40L (28x28x50 cm) oświetlenie mam już upatrzone w sklepie zoologicznym 2x14 watt jedna na dobry rozwój roślin druga podkreślająca barwy ryb 
planuje dać na dno troche ziemi pod rośliny tylo nie wiem co gdzie i jak mam w domu taką ziemie czy torf; substrat hornera mający pH 5,5-6,5 +/- 0.2 (w H2O) nie wiem czy moge to dać i w jakiej ilości. Słyszałem ze na ziemie trzeba dać jakąś siatke dopiero na siatke rozsypać żwirek (mam o granulacj 2-4mm ciemny i troche grubszego białego na przód lub na jakąś dekoracje)
mam prośbe czy moglibyscie mi doradzić jakieś roślini wyższe na boki i tył ( najlepiej cos drobnolistnego ewentualnie jakieś trawy) i na przód i na korzeń jakieś mchy
w akwarium będzie
grzalka 50 watt z termostatem
filtr najprawdopodobniej mini fan 1 chyba ze polecicie mi coś lepszego
rybki około 8 neonków + 4 kiryski
prosiłbym o jakies rady co do budowy i wystroju akwarium
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #411 : Sierpień 24, 2008, 08:18:31 »

Przeczytaj od początku opis tego wątku, dowiesz się wszystkiego po kolei, co kupić i jak urządzić akwarium. W sumie na pierwszej stronie znajduje się cała kwintesencja.

sliwek
Nowy
*

« Odpowiedz #412 : Sierpień 24, 2008, 11:23:05 »

łoo tego jest 28 stron, poczytam ale czy możesz mi to streścić w kilku najważniejszych punktach ?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #413 : Sierpień 24, 2008, 11:43:20 »

sliwek ja swój zbiornik zrobiłem tak:
- zbiornik ustawiłem tyłem do okna (zachodnia strona)
- przy wszystkich ścianach akwarium wysypałem coś w rodzaju murka o wysokości i szerokości 2 cm aby oddzielić ziemię od szyb
- na pozostałą powierzchnię dna wysypałem najtańszą ziemię ogrodową (około 6 zł za 10litrów) - najtańsza wydaje mi się gwarantuje "czystość" czyli nie jest dodatkowo wzbogacana nawozami sztucznymi. Na opakowaniu napisane było, że ziemia ma pH z zakresu 5,8-6,5. Dodam, że ziemi nie mieszałem z niczym - żadnego torfu, węgla, keramzytu - kompletnie nic.
- na to wszystko wysypałem żwir - warstwa 3 cm z przodu i około 5-6 cm z tyłu; między ziemią a żwirem nie dawałem, żadnej siatki
- posadziłem rośliny i powoli zalewałem zbiornik
- słońce oświetla mi zbiornik przez około 5h (mniej więcej od 13.00 do 18.00), potem na jakieś 3-4h zapala się oświetlenie sztuczne.
Co tydzień będę zwiększać długość świecenia o 2 godziny.
I tyle. Możesz zrobić tak jak ja a możesz przeczytać cały ten wątek, przygotować podłoże wg jakiegoś przepisu i zrobić to wszystko po swojemu.

Lepekun
Zainteresowany
**

Dziki z afryki :)

« Odpowiedz #414 : Sierpień 24, 2008, 12:18:46 »

witam!
dopiero zalożyłem akwarium 100 litrowe (80x35x35) w stylu low tech.Czytałem że najlepszym światłem dla takiego zbiornika jest światło naturalne jednak z powodu ograniczeń w pokoju, moje akwarium nie może stać przy oknie.
mam kilka pytań za odpowiedż będe wdzięczny:
1. do akwarium lepiej uzyć jażeniówek 2x18watt czy 3x18 watt
2. jakich jażeniówek użyć (prosił bym o niedrogie zestawienie)
3.czy szyba na akwarium między taflą wody a jazeniówkami nie przeszkadza

Z góry dziekuje  Good !

450 Malawi i 112 kotnik
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #415 : Sierpień 24, 2008, 12:34:32 »

Ad 1. Wg mnie 2x18W wystarczy
Ad 2. Może to być np Sylviana Dyalightstar + jakaś świetlówka dedykowana dla roślin. Jak u siebie mam Aquarelle + Osram Fluora.
Ad 3. Moim zdaniem nie przeszkadza. Pytanie jeszcze jaką funkcję spełnia ta szyba? (akwarium typu otwartego?)

Lepekun
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #416 : Sierpień 24, 2008, 12:37:40 »

nie paruje tak woda w akwarium
dzieki za dopowedz  Grin

450 Malawi i 112 kotnik
Lepekun
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #417 : Sierpień 24, 2008, 12:47:07 »

mam jeszcze jedno pytanie może byc połacznie typu osram fluora+sera plant color?

450 Malawi i 112 kotnik
sliwek
Nowy
*

« Odpowiedz #418 : Sierpień 24, 2008, 13:21:37 »

mam w domu ziemie a dokładniej substrat Hartmann pH 5,5-6,5 +/-0,2 (w H2O) 
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea640ae8bb01f32d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ab7a43fbf966aba.html
napiszcie co o tym myślicie, czy moge tego wogóle użyć i z jakimi dodatkami (chodzi mi o piasek gline itd czy to wogóle konienieczne w tym przypadku)
prosze o pomoc
myśle o warstwie 2-3 cm ziemi a następnie podłoże właściwe  Cool w akwarium 40L (28x28x50cm)
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #419 : Sierpień 24, 2008, 17:20:21 »

Uffff... przebrnąłem przez cały wątek o akwariach na ziemi i nasunęło mi się jedno pytanie:
jak w akwariach bez nawożenia (a więc także i w moim, które uruchomiłem) radzą sobie rośliny, które nie mają dostępu do podłożą bo najzwyczajniej w świecie nie mają korzeni (mech, mini pelia) lub pływają po powierzchni (pistia)?

Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: