Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 693371 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #375 : Lipiec 21, 2008, 14:46:11 »

Radula, u mnie już 2 miechy nie podmieniana i wszystko jest ok.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #376 : Lipiec 22, 2008, 18:10:50 »

Emi to mam pytanko do Ciebie czy jak dolewasz wody bo z pewnością dolewasz odparowaną wodę to podajesz nawozy czy również nie???
U siebie podaje co jakiś czas że tak powiem nie regularnie !! Co 2 tyg zasadniczo to wychodzi!
pozdrawiam Wszystkich czytających ten wątek P.S naprawdę warto założyć takie akwarium !!!

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #377 : Lipiec 22, 2008, 22:49:39 »

w zasadzie jeśli nie podmieniamy to dolewki powinny byc z RO by się nie kumulowały niepożądane stężenia w wodzie.  w LT ze względu na to że w zasadzie się nie nawozi toni wody "nawozami" zaleca się stosowanie kranówy - ale tak na prawdę powinieneś wiedzieć jakie parametry ma twoja kranówa. równie dobrze możesz dolewać RO i ją nawozić konkretnymi solami których masz brak i rośliny te niedobory wykazują.

ja od startu pod koniec kwietnia wymieniałem tylko raz 25% chyba po dwóch tygodniach i od tego czasu też tylko dolewki ale częste bo bez pokrywy mi dość szybko paruje - 5L na cztery dni. i dolewam kranówą i tylko czasami k2so4 wpsikuję.

jednym słowem IHMO sam musisz zdecydować czego potrzebujesz w wodzie do dolewki. nie ma tak, że jak jeden taką leje to drugi też taką (kranówa kranówie nie równa niestety, tak samo jakobsada roślinna i podłoże)   
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 10:34:38 wysłane przez szymonw » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #378 : Lipiec 23, 2008, 10:24:56 »

U siebie najczęściej dolewam wodę którą spuściłam podczas wymiany w innym akwarium (więc siłą rzeczy są tam też nawozy) albo kranówką. Zależy które wiadro jest akurat bliżej ręki. Zależy mi na twardej wodzie i ph powyżej 7 ponieważ mam razbory sawbwy, które takiej wody wymagają. Low techa mam otwartego więc dolewki są dość częste. Jeśli chodzi o dolewanie innych nawozów to tylko potas jak czasem zauważę dziurki na hygrophili.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 10:27:14 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #379 : Lipiec 23, 2008, 13:01:50 »

Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Ja u siebie tylko kranówkę wlewam gdyż narazie nie posiadam jeszcze filtra RO
Jeszcze raz dzięki za info :-)

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #380 : Sierpień 03, 2008, 17:55:10 »

Hej!

Od 24 czerwca chodzi u mnie akwa na ziemi. Wszystko jest fajnie, ale niektóre roślinki nie zachowują się tak jak bym sobie tego życzył - nie robiłem testów jeszcze, ale może macie podobne doświadczenia i coś podpowiecie.

Blyxa Japonica - Blyxa Japońska nie chce mi rosnąć, wydaje się marnieć ogólnie.
Lysimachia nummularia-Aurea - Tojeść Rozesłana rośnie ładne i szybko, ale ma dziurki aż do rozpadnięcia w starszych liściach
 Cryptocoryne Walkerii - Zwartka Walkera - rośnie, puszcza nowe zielone liście, ale szybko pojawiają się dziury i nic z nich nie zostaje po jakimś czasie

Limnophila Aromatica - Limnofilia Pachnąca, Didiplis Diandra - Peplis Dwupręcikowy, kabomba i inne rośliny rosną ładnie.

Oświetlenie 0,7 do 1 W/litr (trzy godziny dziennie mają 1 W/l) przez 8 godzin dziennie.

DO tego pojawiają się pojedyncze krasnorosty... :///

Jeśli macie jakiś pomysł o co może chodzić - napiszcie - jeśli nie to dajcie znać jakie testy w pierwszej kolejności będą konieczne... domyślam się, że NO3, i P???
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2008, 13:02:11 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #381 : Sierpień 03, 2008, 23:04:12 »

za dużo światła. przy takimnaświetleniu nie ujedziesz bazując na metodzie LT. będziesz musiał podawać co2 i nawozić. najprostrze rozwiązanie = zmniejszyć natężenie oświetlenia. 

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #382 : Sierpień 03, 2008, 23:11:02 »

Oczywiście podaję CO2 - na razie z bimbrowni + dyfuzor ze spiekiem ceramicznym. Mam też zestaw nawozów gotowy - kwestia czego dolać;)))

Skorzystałem z klucza do oznaczania niedoborów odnalezionego w sieci i wyszło mi, że mam niedobór manganu - podmieniłem dzisiaj około 20 l wody na RO - bo twardość i pH jeszcze mnie nie zadowalały i dodałem dwa mililitry PG ferro+ (bo w tym manganu troche siedzi;)) - mam nadzieję, że coś z tego będzie. Ma ktoś doświadczenia z Manganem?

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #383 : Sierpień 04, 2008, 10:05:20 »

w jednym poście piszesz że nie robiłeś jeszcze testów a później piszesz ze chyba masz problemy z magnezem i ph twardość ??:-) szymonw ma rację przy tak dużym oświetleniu nie pojedziesz długo na L.T CO2 + nawozy podstawa przy 1W/l pozdro

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #384 : Sierpień 04, 2008, 10:07:19 »

Spróbuj dodać potasu, przy takim świetle raczej na pewno masz go trochę mało w akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #385 : Sierpień 04, 2008, 13:00:00 »

Ok, może niedokładnie się wyraziłem.

1. LT to nie jest i nie będzie - tylko podłoże jest "LT" czyli na bazie ziemi.

2. Testów na NO3 i inne składniki odżywcze nie robiłem. Cytuję za sobą: "Skorzystałem z klucza do oznaczania niedoborów odnalezionego w sieci..." - stąd wniosek o manganie. (to był rodzaj kwestionariusza z pytaniami o stan roślin)

3. pH staram się doprowadzić do okolic 6, a twardość ogólną do 5 - na razie jest pH 7 a twardość 8. - pomieniam wodę na RO i podaję CO2, ale zdaje się, że zakup butli mnie czeka...

Emi - dzięki, spróbuję podać trochę K2SO4 - myślisz, że dwa mililitry stężonego roztworu dziennie to będzie za dużo czy ok? Ferro spróbuję podawać 1 ml dziennie zobaczymy co z tego będzie.

Jeśli widzicie coś zagrażającego zbiornikowi w moich planach - piszcie:)))

112L - Roślinne

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #386 : Sierpień 04, 2008, 17:24:37 »

możesz podać link do tego klucza. samjestem ciekawco to zawynalazek. chodzi głównie o to że jeżeli jest to klucz typu: jak x to kliknij tu, a potem jak Y to kliknij tu .... to tego rodzaju klucz jest bardzo niedokładny i może być mylący. tym bardziej, że często objawy niedoborów różnych pierwiastków są podobne. a niedobór manganu to dla mnie (pomimo jakiegoś tam doświadczenia, które już posiadam) dość abstrakcyjne pojęcie. 

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #387 : Sierpień 04, 2008, 21:49:57 »

Oczywiście, nie traktuję "wyników" tego klucza w kategoriach prawdy objawionej - raczej jako zaczątek do poszukiwania informacji;)

http://roslinyakwariowe.pl/art.php?go=51

112L - Roślinne

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #388 : Sierpień 21, 2008, 12:16:05 »

Proszę o podanie przyczyny wystepowania glonów brązowych tworzacych tzw. futro w zbiornikach LT.

Posiadam zbiornik 112l oświetlony 2x18W Narva 4000 i 6500K z substratem o nazwie ActiSubstrate, podłoże na bazie piasku, torfu wysokiego, włókna kokosowego i gliny. Substrat jest rozprowadzany przez firmę Aquael. CO2 brak, nawożenie płynami brak. Założyłem nowy zbiornik, który ma 3 tygodnie i już zaczynają sie te glony pojawiać na szybach lub na żwirze. Natomiast już w moim poprzednim zbiorniku glony te również pojawiały się w większych ilościach począwszy od małych plamek aż do poważnego wysypu. Dziwne jest, że akurat te niezbyt ładnie wyglądające glony trzymają się dobrze w moich zbiornikach jak żadne inne. Nie wystepuję one nawet u mojego sąsiada z klatki, który dysponując tą samą wodą, ma tylko glony zielone.

Jaki może byc tego powód.

Dodam, że w moich zbiornikach nigdy nie mogłem utrzymać NO3 na wyższym poziomie niż 0, a PO4 zawsze były powyżej 0,6.

Ktoś kiedys wspomniał na forum, że zły stosunek azotanów do fosforanów powoduje właśnie wysyp tych glonów.

Proszę o sugestie w tej sprawie.

Wulo   

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #389 : Sierpień 21, 2008, 12:51:55 »

Nie wiem czy brązowe futro jak to nazwałeś ma coś wspólnego z proporcjami NO3 i PO4 ale u nas w bw gdzie NO3 i PO4 było 0 futro to obrosło ślicznie wszystkie korzenie i rośliny (podłoże też DIY). Problemem była niewydajna filtracja i paprochy pływające w wodzie. Im więcej wsypywałam żarcia dla rybek tym ładniej krasnorosty porastały korzenie. Po wpuszczeniu kosiarek problem znikł bo 2 te rybki wyjadły mi całe krasnorosty z roślin a ostatnio zaczęły się dobierać do futerka na korzeniach, który jest przez nas hodowany jako ozdoba akwarium  Wściekły

Najlepsze jest to, ze te kosiarki są karmione dość wysokoproteinowym pokarmem dla peletek i dużą ilością pokarmu dla zbrojników.

A masz tam w akwarium jakieś ryby czy pojawiają Ci się krasnorosty w akwarium bez ryb?

W reszcie akwariów na ziemi czy substratach DIY nie zauważyłam nawet przy dużym przerybieniu żadnych krasnorostów więc może to przez specyficzny rodzaj pokarmu?

Pozdrawiam,
Emi

Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: