Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 688670 razy)
robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #180 : Luty 20, 2008, 11:25:03 »

Takie dawkowanie to pic na wodę i szkoda kasy  butla ciśnieniowa wyjdzie taniej Smiley)
Wodę podmień w 4 tygodniu niech sobie spokojnie dojrzewa
No i ja nie odmulam bo nie mam powodu u mnie kupy produkują azot i fosfor )

Tylko butla ciśnieniowa z osprzętem trochę kosztuje i myslałem, żeby narazie trochę przyoszczędzić i zastosować ten prosty zestaw. Ewentualnie coś takiego: http://www.allegro.pl/item295800531_generator_co2_plynna_regulacja_2latagwarancji.html. Ale z twojej wypowiedzi wnioskuję że generalnie zastosowanie dodatkowego CO2 jest jak najbardziej wskazane, tym bardziej że obniżyłoby mi to PH, które wynosi teraz u mnie 7,8.
Co do odmulania to chciałem tylko ten brud sprzątnąć bo pełno go pływa, jak ruszę żwirek. Ale skoro lepiej czekać z podmianą wody to się wstrzymam jeszcze z 2 tygodnie.
Zastanawiam się jeszcze czy mógłbym już wpuścić z 6 otosków lub 2 zbrojniki (tak zapobiegawczo przeciw glonom). Parametry wody mam obecnie takie:
PH 7,8
GH - 10
KH - 8
NO2 - 0,075 mg/l
NO3 - 18 mg/l
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2008, 11:28:23 wysłane przez robi007 » Zapisane
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #181 : Luty 20, 2008, 11:41:11 »

w kwestii CO2 popieram TURYSTĘ butla wysokociśnieniowa jest o wiele tańsza w eksploatacji !! a ten generator kosztuje tyle co butla, więc przemyśl sprawę może na początek bimbrownia i za jakiś czas sobie kupisz butle i reduktor.
Ja bym jeszcze z rybami się wstrzymał ze względu NO2 przy wysokim ph, ale niech Turysta się wypowie lub Emi, gdyż to eksperci :-)) pozdrawiam

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #182 : Luty 20, 2008, 12:15:28 »

Czy to tak dużo??? 190 zł za komplet, potem ładowanie 22 zł raz na pół roku, to jest przecież jak najbardziej opłacalne. Też miałem te butelki od diodona i co ? do d..y, lepsza już jest bimbrownica , a najlepsze j/w butla wysokociśnieniowa. Ja czekam do wypłaty i sam sobie kupie...żona mnie zabije ale to już będzie po fakcie Grin
Tu masz namiary   http://www.allegro.pl/item311702532_akwarium_butla_co2_1_5kg_legal_2017_reduktor.html
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2008, 12:18:29 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #183 : Luty 20, 2008, 12:23:41 »

ROBI  woda niby ok ale no2 ma być 0
PH 7,8 dla otosków 6,8 do przyjęcia
GH - 10
KH - 8
NO2 - 0,075 mg/l przy twoim ph zabije ryby ma być 0
NO3 - 18 mg/l ok
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #184 : Luty 20, 2008, 13:30:48 »

pH wody wpływu żadnego na szkodliwość azotynów nie ma.

fakt że stężenie azotynów powinno być niewykrywalne. szkopuł w tym że jeśli w tym akwarium nie ma tej chwili ryb i niejako cała ewolucja azotu (cykl azotowy) odbywa się w oparciu o materię organiczną zawartą w podłożu, jego przenikalność, strukturę, zastosowane dodatki dosubstratu (ot choćby właśnie węgiel aktywny), warunki tlenowe/beztlenowe w nim panujące to jest to zjawisko dość niepokojące. 

w sumie po takim okresie czasu w akwarium prowadzonym w sposób typowy (czyli na podłożu mało żyznym typu zwykły żwirek akwariowy i dodatki typu floran itd.) azotyny już powinny być niewykrywalne. być może podłoże nie dokońca się sprawdza. może więcej roslin dosadzić. okres stabilizacji takiego baniaka może trwać i nie mówię tu o dniach ale o tygodniach.

na twoim miejscu monitorowałbym to stężenie no2 często by wywnoskować jaki jest "trend". dobrze byłoby dosadzić więcej roślin (dobrze się spisują w takim okresie zwartki, lobelia, alternathera, bakopa, nadwódki) i dodatkowo wrzucić jakieś gatunki pływające (pistia, rzęsa wodna, nawet zwykły rogatek czy moczarka) niech tosobie pływa i wyciąga z wody azot.  jak ci pływające nie pasują do aranżacji to zawsze będziesz je mógł łatwo wywalić z baniaka.

jak możesz toz rybami poczekaj. a jak się nie da to jeszcze zostają częste podmiany, albo wydajna filtracja jako broń skuteczna na tego typu problemy ale to metoda "krótkotrwała". ogólnie rzecz biorąc częste podmiany nie wpływają stabilizująco na "równowagę" ale nadmiar azotynów pozwolą ci regulować na bieżąco. 

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #185 : Luty 20, 2008, 13:46:32 »

u mnie no2 spadło do 0 w drugim tygodniu a NH było 0,05 przy ph 6,6 wiec nieszkodliwe ale spadło do 0 w 3 tygodniu
baron
Nowy
*

« Odpowiedz #186 : Luty 20, 2008, 13:48:46 »

Witajcie ...
jestem tu nowy,jestem takze amatorem jesli chodzi o akwarystyke ... mozna powiedziec ze jestem,poczatkujecy +,troche juz wiem,posiadam ta wiedza najbardziej podstawowa,ktora pozwala mi na chodowanie roznych gatunkow(ale raczej tych '' latwych '' w hodowli,wiedze,ktora z powodzeniem pozwala mi utrzymac akwarium w '' dobrym zdrowiu '' a tazke rybki.Zawsze nurtowala mnie kwestia rolsin,biotopu i ekosystemu w akwarium,od zawsze marzylem o takim akwarium jak akwarium Turysty(szacunek).Od kilku dni czytam o low tech o high techu i hybrydzach Wink czekam juz na ksiazke Diany.Pomalu sklaniam sie do zalozenia od nowa zbiornika i z zalozenia ma to byc low tech,z racji tego ze studiuje,nie za bardzo mnie stac na high tech,co nie co juz wiem ... jakie mozecie mi dac rady na poczatke sumujac wasze dosiwadczenia i przemyslenia ... ( czytalem kilkakrotnie ten watek) mimo wszystko prosilbym o odp na moj post w jakis przystepny sposob oraz poblazliwe spojrzenie na moja osobe ...
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #187 : Luty 20, 2008, 14:01:32 »

Witajcie ...
jestem tu nowy,jestem takze amatorem jesli chodzi o akwarystyke ... mozna powiedziec ze jestem,poczatkujecy +,troche juz wiem,posiadam ta wiedza najbardziej podstawowa,ktora pozwala mi na chodowanie roznych gatunkow(ale raczej tych '' latwych '' w hodowli,wiedze,ktora z powodzeniem pozwala mi utrzymac akwarium w '' dobrym zdrowiu '' a tazke rybki.Zawsze nurtowala mnie kwestia rolsin,biotopu i ekosystemu w akwarium,od zawsze marzylem o takim akwarium jak akwarium Turysty(szacunek).Od kilku dni czytam o low tech o high techu i hybrydzach Wink czekam juz na ksiazke Diany.Pomalu sklaniam sie do zalozenia od nowa zbiornika i z zalozenia ma to byc low tech,z racji tego ze studiuje,nie za bardzo mnie stac na high tech,co nie co juz wiem ... jakie mozecie mi dac rady na poczatke sumujac wasze dosiwadczenia i przemyslenia ... ( czytalem kilkakrotnie ten watek) mimo wszystko prosilbym o odp na moj post w jakis przystepny sposob oraz poblazliwe spojrzenie na moja osobe ...
Ja ci doradzam cierpliwość i nie stosowanie chemii reszta będzie ok Smiley
baron
Nowy
*

« Odpowiedz #188 : Luty 20, 2008, 14:09:47 »

a jak to jest np z co2 ... jedni mowia,ze bez mozna inni,ze najlepiej dodawac,to samo z nawozami ... ja np uzywam tabletek sera pod korzen oraz feropol 24 dla kryptokoryn oraz zabienic ... szczerze mowiac malo to dawalo,zabienice puszczaja nowe lisice ale dosyc rzadko,sa w dobrym zdrowiu,natomiast kryptokoryny co jakis czas podupadaja ... wyglada to bardzo przecietnie i ubogo ... na tyle,ze nie zamieszcze tu nawet zdjecia,gdyz zadne rosliny z osttaniego planu mi sie nie przyjely mimo juz kilku prob ... najgorsze jest to,ze nie stac mnie na drogie testy aby sprawdzic parametry,studia dzienne nie pozwalaja mi na prace ... szukam wiec jakiegos przepisu na dobre akwarium - wiem,ze COS TAKIEGO NIE ISTNIEJE !!! Natsomiast nie za bardzo iwem,jak w takim przypadku wystartowac ...
robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #189 : Luty 20, 2008, 14:25:35 »

u mnie no2 spadło do 0 w drugim tygodniu a NH było 0,05 przy ph 6,6 wiec nieszkodliwe ale spadło do 0 w 3 tygodniu
Dokupię trochę roślinek i je jeszcze spróbuje poupychać po bokach, pistii kilka tez dorzucę, ale nie za duzo żeby nie zakrywały dostepu do światła. NO2 w zasadzie utrzymuje się tak gdzieś od czterech dni  na tym poziomie czyli 0,075mg/l ale ciągle będę sprawdzał czy nie rośnie. Wiem że najlepiej jak zawartość NO2 jest równa zero, ale myslałem że do poziomu 0,5mg/l też jest bezpiecznie. Kilka otosków chciałem wrzucić zapobiegawczo przeciw glonom oraz żeby przyspieszyć trochę dojrzewanie akwa, ale turysta wybił mi je z głowy bo muszą mieć ph 6,8. Nie wiem tylko czy takie wysokie ph mam przez to że mam nie ustabilizowany zbiornik czy przez małą ilość CO2. Narazie za waszą namową będę próbował kompletować jakiś zestaw do CO2 z butli wysokociśnieniowej (butla+reduktor+dyfuzor+zaworek zwrotny+wężyk. Mam pytanie czy reduktorem można dozować co2 czy potrzeba mieć zaworek regulujący z licznikiem bąbelków, żeby precyzyjnie dozować.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #190 : Luty 20, 2008, 14:40:13 »

otksi są trzymane i w ph 7,5 i żyją ale celem jest stworzenie jak najlepszych warunków dla rybek
ja mam reduktor co2 z regulacją co2 i do tego drabinkę hagena
Ale dobrze miec oddzielny regulator bo są reduktory i reduktory Emi cos ci powie na ten temat więcej Smiley
Jak akwarium dojrzeje glony powinny same zniknąć to normalne że sie pojawiają moim zdaniem to dobra oznaka biologiczna
Zadbaj o niższe ph gloną tez będzie trudniej jednym słowem mniej stężeń micro macro w wodzie tym mniejsze szanse na glony czyli tak zwana stabilizacja zadbaj o wodę i luz blus
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #191 : Luty 20, 2008, 16:15:42 »

Po 3 tygodniach od odpalenia akwarium z podłożem z ziemią ogrodową pojawiły się problemy. Otóż na wszystkich ścianach akwarium mam duże ilości brązowego nalotu. Podobnie jest z roślinami: wywłócznik brazylijski wygląda jakby był wywłócznikiem rdzawym, jedynie kilka centymetrów górnej części rośliny jest zielona. Wąkrotka, blyxa, bakopa, rotale wyglądają podobnie. W sobotę czyściłem ściany akwarium, usuwałem mocno porażone nalotem liście. Jednak dziś ilości "brązu" jakie zobaczyłem w akwarium zwaliły mnie z nóg. Co robić? Czy to przez ziemię w podłożu? Coś spartoliłem?
Oświetlenie to łącznie 56W na 90 litrów wody (0,6 W/litr). Niczym nie nawożę. Parametry ciągle te same:
pH - 7
kH - 10
gH - 15
NO2 - 0
NO3 - 20
PO4 - 0,1
Fe - 0

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #192 : Luty 20, 2008, 16:49:31 »

spuść  na pH i twardościach.
Bardzo możliwe, że rośliny nie wykorzystują całej materii, bo nie mają żelaza, proponuję troche podnieść poziom.
Zmniejszyłbym na początek oświetlenie.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
marzenaszym
Stały użytkownik

« Odpowiedz #193 : Luty 20, 2008, 18:58:22 »

a Marzenaszym jak tam Twoje akwarium się sprawuje ??

a dziękuję dobrze,
trzymam się rad Turysty, nie grzebię w nim i jest ok. Mam 3 otoski (w piątek chcę dokupić 2) i mam 3 Amano (chcę dokupić babaulti i red cherry), no cóż  pojawiły się nitkowate glony - zielenice, ale mieszkańcy powoli się tym zajmują, męczą mnie tylko zatoczki Smiley i ich ręczne usuwanie, no ale tym zajmuje się mój mąż (zaraził się akwarystyką - może godzinami oglądać krwetki i otoski).
parametry wody z 20.02. 2008r.
NO3 – 10
NO2 – 0
GH  –  >7
KH – 3
Ph – 6,8
PO4 - 0,1-0,2 ( nie potrafię się zdecydować)

Parametry mam cały czas takie same, nic mi się nie zmieniają ..... (to chyba dobrze ?)
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2008, 19:14:47 wysłane przez marzenaszym » Zapisane

"veritas odium parit, obsequium amicos"
"prawda rodzi nienawiść, ustępliwość przyjaciół"
baron
Nowy
*

« Odpowiedz #194 : Luty 20, 2008, 19:15:07 »

to co pomoze mi ktos Huh kilka postwo w gore ...
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: