Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 688686 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #150 : Luty 14, 2008, 12:59:39 »

no nie jest to takie oczywiste chociaż pamiętam że też właśnie taki wniosek wyciągnąłem jak seboos wystawiał baniak.  jedno jest pewne. w zależności od rodzaju zastosowanego podłoża, jego przenikalność, zapotrzebowanie na tlen (...) jego pH, zawartość soli węglanowych, podłoże może mieć różny wpływ na chemię wody. w naturze właśnie tak to wszytko dziala.
IMHO podłoże akwarium pełni najważniejszą funkcję. Nie tylko pod kątem złoża dla roślin, ale również (a może przede wszystkim) stabilizatora wszelkich procesów zachodzących w akwarium. Dobre podłoże to połowa sukcesu. W nim przecież odbywa się rozkład materii organicznej, procesy ulteniania związków, denitryfikacja itp. W porównaniu z tym filtr jest tylko mieszaczem wody.

Przy okazji. Moje (a właściwie kolegi który je skomponował, a które mam okazję testować w zbiornikach) nie jest mieszanką ziemi, ale również kilku innych składników, oraz jest zorganizowane w warstwy.
Więc może po kolei ... na samym dnie jest warstwa ziemi (niewielka ... max 2 cm, może nawet nie) - ziemię jaką zakupiłem miała nawozy N:P:K (nie udało mi sie zdobyć bez, a ziemi marki tesco w której większość to piach i żwir wolalem nie dawać) oraz drobniutki keramzyt. Na to jest warstwa grubego keramzytu. Na to dochodzi mieszanka: piasku (bardzo drobny), ziemi (niewiele, praktycznie wcale), perlitu, węgla aktywnego, drobnego keramzytu, torfu, włokna kokosowego, glinki. Cała ta warstwa nad ziemią jest "sucha", inaczej mówiąc sypka. Na to ponownie jest gruby keramzyt i moskitiera. Na to jest najzwyklejszy na świecie żwirek akwariowy. Mniej więcej stosunek mieszanki : żwierek jest mniej więcej w proporcjach 1:1 (ciut więcej żwirku). Cała warstwa podłoża to od ok 10 cm z przodu do 15 cm z tyłu. Efekty można oglądać w naszej 160-tce.
Inaczej ma się sprawa w 144 litrach - tam jest bez ziemi, reszta tego co została mi z mieszanki w 160, głównie jest to torf i włokno kokosowe. Efekty jak widać na zdjęciach ;-) Może w 144 rośliny nie bąblują, za to kondycja jest bardzo dobra, a baniak bardzo stabilny z dobrymi parametrami wody.

Ogólnie - podłoże na dzień dzisiejszy się sprawdza. Ale na ostateczne efekty trzeba będzie jeszcze poczekać jakis czas. Są pewne minusy, ale trudno mi powiedzieć czy to kwestia podłoża czy może dwóch katastrof z reduktorem do CO2 (stawiam na to drugie, jak sie zbiornik ponownie ustabilizuje wtedy bedzie można znaleźć odpowiedź na to pytanie). Myślę, że aby cokolwiek mówić na temat podłoża trzeba poczekać minimum 1 rok. Wtedy można powiedzieć, że podłoże jest takie, siakie czy owakie.

Nie będę tutaj ani namawiał do mieszania podłoży z wykorzystaniem ziemi i/lub innych składników, ani odradzał tego typu zabaw.
Trzeba samemu podjąć decyzję i zastanowić się czy jest to co potrzebujemy. Jedynie mogę zachęcić do eksperymentów - chyba na tym właśnie polega akwarystyka i zdobywanie doświadczenia.

A na wyniki poczekajcie jeszcze trochę, zanim zacznienie mówić to jest najlepsze podłoze na świecie.
To że na dzień dzisiejszy rosną moczarki, rogatki i inne szybko rosnące rośliny (z którymi właściwie nie ma problemu przy każdej wodzie czy przy każdym podłożu) nie oznacza, że z innymi roślinami wymagającymi problemów nie bedzie. Nie wykluczone, że jednak za jakiś czas wystąpią braki i bez dodatkowego wsparcia się nie obejdzie (nawożenie do kolumny wody, CO2 itd). Posadzcie sobie rośliny trudne w uprawie, wymagające - wtedy bedziecie mogli mówić że nadal jest ok. Moczarkę czy rogatka jest w stanie każdy wyhodować.

Zapraszam do eksperymentów i obserwacji swojego zbiornika

Nie bądźcie w gorącej wodzie kąpani i wstrzymajcie sie od pochopnych wniosków na początku - wszak akwarystyka jest dla cierpliwych.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #151 : Luty 14, 2008, 13:37:17 »

I tu się zgodzę z Seboosem jedno jest faktem jak się nie pokombinuje nie ma efektów a wnioski wyciąga sie po długim okresie teraz wałkujemy podłoże a za tydzień ktoś wpadnie na inny ciekawy pomysł który sprawdzi się u wielu kwestia czasu i cierpliwości.
Na cuda niestety trzeba poczekać a rozum w głowie powinien zawsze być Smiley
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #152 : Luty 15, 2008, 20:37:07 »

Odchody dżownic to humus (próchnica)!

odchody dżownic to nie humus ani humus nie powstaje tylko i wyłącznie z udziałem metabolizmu dżdżownic.

Oczywiście, że to, co wydalają dżdżownice zalicza się w 100% do humusu. Oczywiście humus to więcej niż tylko i wyłącznie odchody dżdżownic. A że humus powstaje tylko i wyłącznie z udziałem metabolizmu dżdżownic nigdzie nie napisałem.

To troche tak jakbym napisał, że kwadrat to prostokąt, a Ty byś przeczytał, że prostokąt to kwadrat...
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #153 : Luty 16, 2008, 11:00:02 »

Ja tak z innej beczki trochę. Otóż minęły dwa tygodnie od rozruchu zbiornika z podłożem na bazie ziemi ogrodowej. W wątku o moim akwarium są dwa zdjęcia: pierwsze z dnia zalania zbiornika i drugie z dnia dzisiejszego czyli 2 tygodnie później. Jak się zmieniło można porównać.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #154 : Luty 16, 2008, 15:10:11 »

Anrd widać że powoli się coś dzieje i to w dobrym kierunku oby tak dalej powodzenia Smiley
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #155 : Luty 17, 2008, 01:24:48 »

Oczywiście, że to, co wydalają dżdżownice zalicza się w 100% do humusu. Oczywiście humus to więcej niż tylko i wyłącznie odchody dżdżownic. A że humus powstaje tylko i wyłącznie z udziałem metabolizmu dżdżownic nigdzie nie napisałem.

To troche tak jakbym napisał, że kwadrat to prostokąt, a Ty byś przeczytał, że prostokąt to kwadrat...
 papa
dżdżownca wydala użyźnioną  (głównie związki azotu) i napowietrzoną glebę. a próchnica standardowo w glebie to max. kilka procent ogólnej masy. w tym wypadku zawartość próchnicy w w glebie wydalonej może być większam bo w końcu nawet dżdżownica pewnie wybiera "co bardziej smakowite kąski". i stąd właśnie wyższośc tego substratu nad zwykłą glebą czy podglebiem nie wzbogacanym dodatkowo. czasami wikipedia nie wystarcza oswaldzie, trzeba się bardziej wysilić ...  a codo logiki. nie napisałeś że kwadrat to prostokąt tylko coś w stylu, że jajko to białko.    papa

jarek1994
Zainteresowany
**

Pozdrawiam wszystkich!!

« Odpowiedz #156 : Luty 17, 2008, 18:45:03 »

Czy do podloza TURYSTY koniecznie musi byc filtus floran. Mozna go czyms zastapic???
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #157 : Luty 17, 2008, 18:59:41 »

Popatrz na moją mieszankę Smiley

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #158 : Luty 17, 2008, 19:17:07 »

Czy do podloza TURYSTY koniecznie musi byc filtus floran. Mozna go czyms zastapic???

mysle,ze filtus po prostu imituje ziemie a to jakies cholerstwo, ktore jest dobre bno jest porowate i tyle...

jarek1994
Zainteresowany
**

Pozdrawiam wszystkich!!

« Odpowiedz #159 : Luty 17, 2008, 19:33:28 »

Czyli jesli nie dodam filtusa florana to nie powinno byc zadnej roznicy.

Tak sobie wymyslilem ze zwykly pumeks to prawie to samo!
robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #160 : Luty 18, 2008, 08:47:49 »

Wystartowałem wczoraj akwa oparte na podłożu z ziemi. Roślinki posadziłem i czekam jaki będzie dalszy rozwój. Narazie oświetlam 6 godz. dziennie dwiema świetlówkami 2x30W (Sylvania aquastar + Arcadia tropical lamp). Tylko się zastanawiam czy to nie za krótko te 6 godz., tym bardziej że 60W na 216l zbiornik to bardzo mało.
I jeszcze jedno: deszczownie mam ustawioną tak że jest minimalny ruch tafli wody, czy muszę jeszcze napowietrzać (rybek narazie nie mam).
Mija tydzień od startu. W sobotę założyłem w pokrywie dodatkowe oświetlenie 2x39W ze świetlówek Sylwania Grolux i Aquamedic Reef White (łącznie mam 138W na 216l). Od dzisiaj zacznę świecić 7godz. Roślinki sobie powoli rosną i chyba dobrze się przyjęły (oprócz kabomby, którą już chyba kupiłem felerną). Narazie mam kłopot z korzeniem, bo w jednym miejscu pojawiła się pleśń, mimo tego że dwukrotnie wygotowałem korzeń w solance. Jeżeli pleśń się powiększy to wyjmę korzeń i jeszcze raz go wygotuje, chociaż nie wiem czy to coś pomoże, bo czytałem że przy stabilizacji akwarium, czasami coś takiego się zdarza.
Mam jeszcze pytanie odnośnie CO2, bo mam zamontowany w akwarium wskaźnik CO2 z testu JBL i cały czas pokazuje mi niedobór CO2. Czy można dodatkowo zapodać do akwa trochę CO2 z butli czy poczekać i liczyć że z czasem się powinno unormować. Czy dodatkowe podanie CO2 może zaszkodzić.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #161 : Luty 18, 2008, 08:55:34 »

Czyli jesli nie dodam filtusa florana to nie powinno byc zadnej roznicy.

Tak sobie wymyslilem ze zwykly pumeks to prawie to samo!
użyłem go do spulchnienia ziemi ale jak masz coś innego do spulchnienia też będzie ok tylko nie pumex Smiley lepiej drobny kermazyt
A co do moich spostrzeżeń to :
jak nie podmieniam wody rośliny rosną lepiej jak szalone przy całkowitym braku nawożenia
Jeśli podmieniam wodę oczywiście rosną ale już nie tak intensywnie
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2008, 09:58:15 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
jarek1994
Zainteresowany
**

Pozdrawiam wszystkich!!

« Odpowiedz #162 : Luty 18, 2008, 16:56:39 »

Mam ziemie uniwersalna 10l , nie bylo torfu, ale za to kupilem zakwaszacz. Zamowilem takie roslink http://www.allegro.pl/show_item.php?item=312350031 moga byc. Zamiast filtusa florana uzyje drobnego keramzytu. Sadze ze mulojada powinienem przeniesc do innego akwa bo on jest taki szalony ze mi cale dno zmiesza. Na wierzch dam piasek rzeczny z kamykami. Reszta tak samo jak u TURYSY. Moze tak byc!!!  papa
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #163 : Luty 18, 2008, 18:49:49 »

jak dasz moskitire to nie bedzie problemu Smiley ja mam długonosa, który całkowicie się zakopuje i prowadzi wewnątrzżwirkowy tryb życia Wink i nie ma problemu Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
jarek1994
Zainteresowany
**

Pozdrawiam wszystkich!!

« Odpowiedz #164 : Luty 18, 2008, 20:25:27 »

Moskitiery nigdzie nie moge dostac ani siatki do regipsow. Co moglo by byc w zastepstwo zamiast moskitiery.
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: