Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 693025 razy)
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #75 : Luty 07, 2008, 13:16:56 »

Mam już tą glinę - glina rzeźbiarska naturalna - tak się nazywa. Dodam ją i zobaczymy - chyba że ktoś ma info że nie wolno dodawać.

Emi - ja nie mam pojęcia ;-) Eksperymentuję - bo wiedza moje jest baaardzo mała (chociarz niesamowicie dużo przeczytałem (wiecej niż o wiatrówkach a to inna moja pasja ;-) ) i wydawało mi się w pewnym momencie, że wszystko wiem)) a chcę założyć Low Techa.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #76 : Luty 07, 2008, 20:44:44 »

Zakupiłem część potrzebnych składników do mieszanki:
- ziemie uniwersalną za 5zł/10l z Castoramy (na opakowaniu nie ma za wiele informacji oprócz tego że zawiera mikroelementy i mikroorganizmy, ale może będzie  dobra),
- kermazyt 2kg, węgiel aktywny 0,5kg i filtus floran 8l
Nie kupiłem torfu bo były tylko opakowania 80l, ale jutro poszukam mniejszych opakowań. Powiedzcie mi który torf będzie lepszy kwaśny (ph 3,5-4,5) czy odkwaszony (ph 6,5-7,2).
I jeszcze jedno gdzie można kupić glinę.
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #77 : Luty 07, 2008, 22:20:19 »

Ja użyłem torfu kwaśnego ph 3,5-4,5 i taki myślę, że będzie dobry chyba nawet wszyscy używali mówię tu o Turyście Marzenie ...
a co do gliny to zakasaj rękawy i bierz łopatę nio i do dzieła z pewnością gdzieś wykopiesz ją, ja wykopałem sobie z ogródka :-)) poszukaj takiego miejsca z pewnością coś znajdziesz :-)

powodzenia

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #78 : Luty 08, 2008, 15:26:47 »

A jeszcze pytanie... może nie dokońca na miejscu... w akwarium 112l z ziemią  i oświetkleniem 2x18w może chodzić fluval 304 z deszczownicą ? Czy zmniejszać jego przepływ ? Zrezygnować z deszczownicy bo w LT podobno trzeba minimalizować ruch powierzchni wody żeby co2 nie ulatywało ?

(boję się bez deszczownicy - żeby się korzuch na powierzchni nie zrobił, mogę zamiast kubełka użyć wewnętrznego filtra...- ma powodować ruch powierzchni dzy dać go nisko ?  ...ale on zajmuje miejsce w akwarium (więcej niż rurki z gąbąką i deszczownicą)) Fluvala mam wiec szkoda żeby się marnował... a z drugiej strony strasznie "pierdzi"...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #79 : Luty 08, 2008, 23:21:19 »

EDIT:

To jest dla mnie bardzo ważne... bo nie chcę niczego popsuć od początku... - a jeśli zrezygnuję z deszczownicy, lub zmiejsze przepływ - to rybki się nie poduszą ? - nie będzie za mało tlenu ? - w końcu bakterie w filtrze go też go "konsumują"... Więc może zwykły filtr wewnętrzny... no ale to cenne miejsce w środku...

EDIT - sorry myślałem że edytuję i jakoś mi wyszło post pod postem...

robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #80 : Luty 08, 2008, 23:29:35 »

Mam już wszystko i jutro będę przygotowywał mieszankę  Smiley. Gliny nakopałem a piasku trochę podkradłem z budowy. Nie wiem tylko czy filtusa florana 8l wystarczy, bo turysta pisał że użył kilku paczek.
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #81 : Luty 09, 2008, 01:09:25 »

floran spulchnia glebe- w wypadku jesli masz watpliwosci co do ilosci po prostu wprowadz troche swiderkow Smiley

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #82 : Luty 09, 2008, 04:13:39 »

Tak sie sklada ze ja rowniez jestem posiadaczem low-techa akwa 45 litrow z tym ze u mnie jest to troche inaczej. U mnie sa dwie warstwy-pierwsza to ziemia torfowa o grubosci 2 cm a druga to drobny piasek (pyl) 3 cm. Jako ze istnieje taki mankament, a mianowicie mozliwosc gnicia ziemi zastosowalem  kabel grzewczy ktory wymusza konwekcje czyli cyrkulacje wody w podlozu- ciepla woda unosi sie a na dno opada zimniejsza powodując stale prady w podlozu. Low techa mam 6 miesiecy ale jak to wiedzmin sie uprze-musi cos zbadac by sie upewnic czy oby to jest bezpieczne dla ryb i krewetek. Dzisiaj pobralem frakcje podloza wraz z woda i jutro na uczelni zbadam czy sa jakiekolwiek oznaki rozkladu i fermentacji (obecnosc siarkowodoru, fenolu, kwasu mlekowego, oraz pochodne jabłczanu). Sam torf w duzej mierze sklada sie z celulozy i w warunkach beztlenowych powinna ona byc fermentowana do alkoholi cyklicznych o prostych lancuchach bocznych. Jezeli jest tlen w podlozu to owych związkow nie znajde.wyniki w krotce pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
marzenaszym
Stały użytkownik

« Odpowiedz #83 : Luty 09, 2008, 08:52:56 »

widzmin22 czekamy na wyniki

"veritas odium parit, obsequium amicos"
"prawda rodzi nienawiść, ustępliwość przyjaciół"
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #84 : Luty 09, 2008, 11:03:21 »

A jeszcze pytanie... może nie dokońca na miejscu... w akwarium 112l z ziemią  i oświetkleniem 2x18w może chodzić fluval 304 z deszczownicą ? Czy zmniejszać jego przepływ ? Zrezygnować z deszczownicy bo w LT podobno trzeba minimalizować ruch powierzchni wody żeby co2 nie ulatywało ?

Piterix ja mam 112l i niestety mam filtr wewnętrzny :-(( choć już poszukuję jakiegoś kubełkowego, ja u siebie mam ustawiony tak aby powodował ruch tafli wody, aby nastąpiła lekka wymiana z powietrzem ( tlen) jeśli ty masz deszczownie ustaw ją pod kątem 45* tak aby poruszała delikatnie powierzchnie wody ryby będą miały się OK:-) tylko obserwuj jak się zachowują, bo może być tak że będzie za dużo CO2 z bimbrowni. Więc ja bym pozostawił ten filtr zewnętrzny tylko jedynie jeśli ma duży przepływ bym go spowolnił aby poruszał taflą wody ...

wiedzmin22 no czekamy na rezultat gdyż widzę że studiujesz coś z rolnictwem i masz możliwości sprawdzenia ja niestety na mechanicznym nie mam takiej możliwości, więc oczekuję jak i oczekujemy na rezultat badań :-) z niecierpliwością
pozdrawiam i życzę powodzenia 

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #85 : Luty 09, 2008, 15:10:04 »

Heh:) nie rolnictwo a biologia, specjalizacja ichtiologia i mikrobiologia srodowiska wodnego, niestety na wyniki poczekacie do poniedzialku pozdro!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #86 : Luty 09, 2008, 23:02:25 »

Przyznam że sam od kilku dni przy restarcie 280 litrów normalnie nie wytrzymałem i machnąłem ten Low-tech czy jak to zwiecie.Najbardziej spodobał mi sie numer z siatką (boże jakie to proste i oczywiste  Cheesy)
To co widzę od pięciu dni to niesamowita wręcz eksplozja pęcherzykowania roślin  nie tylko samych liści ale i spod żwiru wydobywających się wielkich bąbli.(korzeniami czy jak ?)
To że liście młode są wściekle czerwone to akurat u żabienic normalka ale jak widzę że nurzaniec amerykański wypuszcza takie liście, w dodatku  skręcone prawdziwie w śrubę no to już sam jestem podekscytowany. Jak obserwuję to nurtuje mnie ten sam temat co wielu:
Co będzie z podłożem dalej ?
Czekam cierpliwie co "wylaboraturuje" Wiedzmin22 bo miałem kiedyś na prw. wielką przyjemność poznać jego wiedzę tak że mi szczena opadła samoczynnie.
Gdzieś mi "pikło" jak Emi bodajże wspomniała  że to stary sposób. Faktycznie w dwóch starych pozycjach w tym jedna z lat sześdziesiątych jest wyrazna wzmianka o tym sposobie jednak odniosłem wrażenie jakby nie wiedziano do końca czy najlepiej zastosować mieszankę ziemi z torfem i innymi wynalazkami czy też może wiedza była wtedy zbyt niepewna i wielu autorom wydawała się nieco kontrowesyjna.
Do dzisiaj wydaje sie że obawą podstawową jest możliwość niepożądanych procesów w takim podłożu.

Pozdrawiam.
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #87 : Luty 09, 2008, 23:11:34 »

zastanawiaja mnie troche kontrowersje wywolywane przez low-tech Wink nie wiem zasadniczo w czym tkwi problem bo przeciez na rynku mamy przynamniej kilkanascie "podlozy akwariowych" , ktore sa niczym innym jak waszymi low techami tylko,ze w ladnych opakowaniach Wink
a odwaze sie nawet powiedziec,ze low techy, ktore sie tu rozwaza maja przewage nad tym co jest sklepach Smiley
w acti-substrate (kupilem zeby zobaczyc co to) wszystko widac! ludzie! toz jak to otworzylem to walnelo po nosie mokrym torfem! widac wlokna na cacy, poza tym jest piasek i ziemia ogrodowa  Afro nawet tworca tego pieronstwa pisze,ze to mieszanka trzech skladniow Smiley a wy ladujecie floriana, keramzyt i wegiel, no i gline Smiley mysle,ze jedyne czym sie powinnismy cieszyc to tym,ze wreszcie lamie sie monopol producentow duzych firm Smiley
trzeba sobie uscisnac rece i powiedziec- mamy wreszcie porzadne podloza Cheesy

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #88 : Luty 09, 2008, 23:13:07 »

Czekam cierpliwie co "wylaboraturuje" Wiedzmin22 bo miałem kiedyś na prw. wielką przyjemność poznać jego wiedzę tak że mi szczena opadła samoczynnie.

Z wiedzminem gadałem 2 dni temu. Sam coś kombinuje z ziemią pod piaskiem. Mówi, że kryptokoryna rodzi kilkanaście listków tygodniowo. Teraz robi jakiś experyment, aby obalić mit o strefach gnilnych w takim podłożu  Roll Eyes. Niestety nie ma chwilowo dostępu do internetu i nic nie może napisać  Cry. Ale jak "wróci" to będzie pewnie ciekawie, a my o pare rzeczy mądrzejsi....

~EDIT

ooops, nie zauważyłem, że wiedzmin sie odzywał 8 godzin wcześniej w tym wątku  Embarrassed
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2008, 19:09:59 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #89 : Luty 10, 2008, 02:14:26 »

Dzięki, kubełek już chodzi.
Tak czytam o młodych czerwonych listkach... w moim drugim akwarium, właśnie od 3 miesięcy młode liście są czerwonawe rosną szybko i myślałem że to objaw niedoboru czegoś..
Przygotowując nowe akwa, kupiłem już rybki i mam troszkę przerybienie, ale rośliny ruszyły teraz na maxa... woda ma idealne parametry i kryształ... przestałem nawozić czymkolwiek, glonów nie ma... nie odmulam - bo  nie mam jak (wszystko zarastają rośliny)... może i bez ziemi w podłożu można mieć namiastkę Low Tech...

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: