|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #465 : Wrzesień 16, 2008, 21:20:43 » |
|
Można więc założyć, że ziemia jest "czysta" i nadaje się do zbiornika jako podłoże. Jak będziesz robić baniak z ziemią pamiętaj aby ziemi nie płukać i przysypać ją solidną warstwą żwiru. No i jak zalejesz zbiornik to najlepiej nie grzebać w podłożu. I ważne aby na już starcie posadzić bardzo dużo roślin, a to dlatego, że część może po prostu się nie przyjąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #466 : Wrzesień 16, 2008, 22:03:59 » |
|
wielkie dzieki a co myslisz o tych pojemnikach szklanych ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #467 : Wrzesień 24, 2008, 11:28:39 » |
|
Pytanie umieszczone ponownie:
Słuchajcie czy okrzemki w LT same mijają, czy trzeba w tym im pomóc w jakiś sposób? U mnie osiedliły się na żwirze w 3 tygodniu życia zbiornika zaraz po ustapieniu pierwotniaków (mleczna woda); teraz jest już 8 tydzień i okrzemki nie ustepują, zielonych glonów raczej nie ma wiele, w sumie w ogóle. Po 6 tygodniach podmieniłem pierwszy raz wodę 25%. Rosliny rosną raczej słabo; jeszcze chyba się nie zadomowiły.
Słyszałem, że natlenianie wody daje dobre rezultaty w pozbyciu się okrzemek, czy faktycznie tak jest?
Ja nie mam natleniania w ogóle. Może powinienem dołożyć?
Wulo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #468 : Wrzesień 24, 2008, 11:43:04 » |
|
Wulo, u mnie okrzemki zeszły dopiero po ok 5 miesiącach od założenia LT. Pierwsze słyszę, żeby napowietrzanie szkodziło okrzemkom ale może coś w tym jest. Nigy nie sprawdzałam. Jedyne na okrzemki co Ci mogę polecić na 100% to otoski albo bardzo młode zbrojniki niebieskie. One po prostu za tym przepadają i wyczyszczą akwarium ładnie razem z roślinami w kilka dni. Rosliny powinny po 6 tygodniach być już dawno zadomowione. Na czym polega "słabość" w ich wzroście? Że wolno? Gniją?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #469 : Wrzesień 24, 2008, 12:04:22 » |
|
No nie wiem, Kryptokoryny rosną wolno, jedynie Willisi rosnie dobrze, Wendtii wolno i Becketii bardzo wolno, L. Sessiliflora rosła dobrze, ale teraz znowu osłabła, może powinienm ją przyciąć, bo mało światła dochodzi już do dolnych partii tej rośliny, więc nie wypuszcza nowych odrostów, Lotos rośnie super hiper wolno, a Żabienica Major dopiero zaczęła rosnąć ładnie (po 6 tygodniach), Mikrosorium coraz szybciej. Dziwne, że rzęsa nie rośnie!!! To jest zagadka.
Musze kupić te zbrojniki lub otoski.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #470 : Wrzesień 24, 2008, 13:56:09 » |
|
W low techu wszystko przeważnie rośnie wolno. Zwartki i żabienice muszą się porządnie ukorzenić zanim zaczną szybko rosnąć, tu nie ma się co dziwić a jak limnofili światło zabrałeś to też się nie stresuj. Zrób przycinkę, poprzesadzaj ją i od razu będzie lepiej.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #471 : Wrzesień 25, 2008, 07:15:46 » |
|
Tak masz rację, w każdym razie zakładając już kolejny zbiornik po wielu nieudanych, obiecałem sobie, że tym razem uzbroje się w cierpliwość i nie będę w nim grzebał. Myślę, że podstawowym problemem początkujących akwarystów jest brak cierpliwości, a to hobby wymaga jej naprawdę wiele. Pełne dojrzewanie zbiornika trwa nawet i rok i w ciagu tego czasu przez zbiornik przewalają się zazwyczaj wszystkie możliwe plagi egipskie, a grzebanie w takich wypadkach tylko szkodzi. Wszystko sie musi uleżeć:) Przy okazji zapytam sie w naszym sklepie o te zbrojniki niebieskie, chociaż szczerze mówiąc to już nie mam miejsca na nowe rybki w akwarium...no zobaczymy. A pewnie trzeba by ich wpuścić z 10 sztuk. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #472 : Wrzesień 25, 2008, 12:11:58 » |
|
No to lepiej sie o otoski pytaj  Kurcze, LT to są akwaria które wymagają 50 razy więcej cierpliwości niż HT!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #473 : Wrzesień 25, 2008, 12:38:52 » |
|
Wiesz, nie wiem jeszcze tylko, czy tego pokarmu sypać dużo, o czym wspomina Diana traktując pokarm jako składniki pokarmowe dla roslin. Według jej wskazówek to powinienem dawać 0,7 grama dziennie pokarmu, a to jest naprawdę dużo. Nie wiem jak to się odbije na stanie wody i zanieczyszczeniu (glony). Nie wiem też, czy Diana postepuje tak od pierwszego dnia po wpuszczeniu ryb czy dopiero pozniej jak zbiornik nabierze równowagi. Co o tym myślisz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #474 : Wrzesień 25, 2008, 12:50:09 » |
|
Myślę, ze na początku dodawanie takich ilości pokarmu jak zbiornik jest nieustabilizowany i niedojrzały całkowicie to dość ryzykowne i na razie karmiłabym normalnie ryby. Jeśli rośliny wykażą jakieś niedobory (np azotu - będą traciły dolne liście itp) to można pokarmu podać więcej. Analogicznie jak nawozy w płynie. Od początku po starcie akwarium ich nie dajemy a dopiero wtedy gdy są potrzebne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #475 : Wrzesień 26, 2008, 06:43:02 » |
|
Emi, czy w swoim LT podmieniasz wodę, jak często i ile?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2008, 12:55:06 wysłane przez wulo »
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #476 : Wrzesień 26, 2008, 20:32:19 » |
|
Kurcze, LT to są akwaria które wymagają 50 razy więcej cierpliwości niż HT!
 Mój LT (co widać w tym wątku) potrzebował ponad pół roku - żeby było dobrze... i teraz jest dobrze - bardzo dobrze. Rośliny łodygowe rosnąna potęgę - wystarczy że wrzucę - dosłownie wrzucę jakąś roślinę, a ona sama o siebie zadba - rozwinie sie, ukorzeni, rozrośnie - co jest dość denerwujące  bo nie chcę mieć moczarki i polispermi na pierwszym planie a co 2 tygodnie mam... Ale nie ma tego złego - wycinam do korzenia i oddaję do sklepu - za co mam pokarm albo ryby... i cokolwiek zależy jak się rozrośnie a rośnie na potęgę...  i tak na okrągło. Ale z jedną rzeczą się z Dianą W. nie zgodzę - światło - tego rośliny naprawdę potrzebują. Nawet te mało wymagające - jak baniak zarasta cały w tydzień - to dużo światała jest niezbędne (oczywiście nie na starczie akwa - wtedy długość świecenia ma ogromne znaczenie w rozwoju glonów, ja nie miałem ŻADNEGO glona ;-) (sic!). W LT można niezbyt często podmieniać wodę - i jest to dobre dla roślin. Najpierw podmieniałem co miesąć... a teraz już 3 miesiące bez podmiany i... rośliny mi pokrywę podnoszą i niemal żadnych niedoborów... (brakuje napewno K i prawdobodobnie CO2) EDIT Ryby - mam w LT żyworódki - molinezje i mieczyki... nie mam już siły co chwilę jest ich setki... dorzuciłem im bojownika i (co chwili oddania (no nikt nie chce) parkę skalarów - trochę pomagają - tylko moje kochane krewetki... było ich setki a teraz... może 2 ;(... myślę, że jednak się chowają)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2008, 20:37:28 wysłane przez Piterix »
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #477 : Wrzesień 27, 2008, 14:24:35 » |
|
Ale z jedną rzeczą się z Dianą W. nie zgodzę - światło - tego rośliny naprawdę potrzebują.
Ale Diana pisała w książce że jej akwaria są oświetlane przez kilka godzin dziennie przez słońce i doświetlane przez sztuczne oświetlenie. Nigdzie nie pisała, że rośliny nie wymagają dużo światła. Mało tego - jeżeli w podłożu roślina ma pod dostatkiem mikro i makro, ma dostęp do CO2 (w LT również to jest dostępne w podłożu) to jeśli nie zadba się o światło, rośliny nie będą dobrze rosły bo to właśnie światło w niedostatecznej ilości stanie się czynnikiem ograniczającym ich wzrost. Ja swoje akwarium również ustawiłem tak, że świeci na nie słońce obecnie przez około 4 godziny dziennie (przez szary papier) i jest ok - glona nie ma, zielsko rośnie i co tydzień sporo jest wycinane i rozdawane na lewo i prawo. Póki co nie muszę podawać nic - ani nawozów ani CO2. Rośliny nie wykazują żadnych niedoborów więc na tej podstawie mogę twierdzić, że ziemia jakiej użyłem jest dobrej jakości, a i dałem jej odpowiednią ilość.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #478 : Wrzesień 30, 2008, 07:50:50 » |
|
W moim LT po 9 tygodniach widzę powolne ustępowanie okrzemek, woda już jest coraz bardziej klarowna i rosliny czują sie lepiej, choć to jeszcze nie jest to o czym opisujecie powyżej. Przyznam również rację apropo oświetlenia. Znany akwarysta M. Wojtaszek w swoim filmie o LT stawia nacisk na 0,5W/l, nie mniej i nie więcej, więc w 112l powinno być 3 świetlówki 18W a nie 2 jak to jest w standardzie. W momencie kiedy akwarium zarasta roślinami 2 świetlówki to stanowczo za mało. Parametrów nie mierze u siebie żadnych. Natomiast woda jeszcze nie osiągnęła swoich ostatecznych właściwości, chociaż już nie śmierdzi jak na początku. W przewodach filtra gnieniegdzie pojawiły się całe połacie pierwotniaków: biała galareta, która nie ustępuje. Coś podobnego pojawia się również w nowych akwariach na przyssawkach gumowych, pewien rodzaj pewnie pierwotniaków, które są jednak w tym wypadku szybko zjadane przez ryby. No niestety do przewodów filtra ryby się nie dostaną:), więc samo musi ustapić. Za jakiś czas pokarze zdjęcia akwarium na forum. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #479 : Wrzesień 30, 2008, 10:27:50 » |
|
Emi, czy w swoim LT podmieniasz wodę, jak często i ile?
Eeeee.... no dlatego to jest LT że nie podmieniam w ogóle a tylko dolewam jak wyparuje  Najświeższe jego zdjęcia możesz obejrzeć w dziale Nasze akwaria. To ta 112. Światło słoneczne świeci tam ok 1 h dziennie wieczorem. Jeśli chodzi Ci o tą 160 to jest już HT. Tam woda wymieniana jest jak mi się przypomni co tydzień albo co dwa w ilości ok 30-40 l kranówka pół na pół z RO i dolewane są nawozy płynne i sole. Podłoże wymaga wymiany bo widziałam, że nie chcą się rośliny już poniżej siatki ukorzeniać. Muszę wyciągnąć wszystko i sprawdzić o co chodzi ale to przy najbliższym sprzątaniu pewnie za kilka miesięcy bo ostatnie porządki były wczoraj 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2008, 10:37:44 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
|