|
ala
|
 |
« : Styczeń 11, 2008, 19:40:02 » |
|
dlaczego moje krewetki red-cheery nie są czerwone- w sklepie były.  co mogłam zrobić zle 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2008, 19:51:06 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2008, 19:56:42 » |
|
Dawno je kupiłaś?
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2008, 20:33:10 » |
|
To kwestia wody.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 11, 2008, 20:44:51 » |
|
pokarm astacolor ładnie wybarwia wisienki 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 11, 2008, 22:25:29 » |
|
to co w końcu? kupiłam niedawno, a co z tą wodą -mam wielki korzeń i on bardzo barwi wode na brązowo ale żeby krewetki zabarwił 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 11, 2008, 22:27:19 » |
|
Nie barwi krewetek, po prostu one zmieniają kolor pod wpływem parametrów wody. Wpływ także na ich ubarwienie ma stres.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 11, 2008, 22:30:53 » |
|
może makijaż im się zmył ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 11, 2008, 23:09:30 » |
|
Jeśli są kupione niedawno, to może po prostu potrzebują czasu, żeby sie zaaklimatyzować. Pod wpływem stresu, a łapanie, transport i wprowadzenie do nowego akwarium na pewno jest stresujące, krewetki bledną.
Parametry wody tez nie są bez znaczenia.
Inna sprawa, że w sklepie mogły mieć inne oświetlenie, a wiem z własnego doświadczenia, że przy różnych świetlówkach krewetki (ryby zresztą też) wyglądają inaczej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2008, 16:39:45 » |
|
parametry: NO3-0 , NO2-0 , GH-14 , KH-6 , pH-7,2 - wg. testów paskowych czy to zle dla krewetek? A i jedna się zrobiła trochę czerwonawa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2008, 17:52:14 » |
|
Twardość jest troszeńkę za duża, ale chyba do wytrzymania.
Skoro jedna już trochę poczerwieniała, to może znak, że zaczynają się przystosowywać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 13, 2008, 18:06:01 » |
|
A pewna jesteś ,że to red cherry a nie babaulti ?Bo można je pomylić a Babaulti to już w ogóle kolorki mają takie jak nastrój  No może troszkę przesadziłem ,ale kolory częściej zmieniają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 13, 2008, 18:17:56 » |
|
nie nie jestem pewna  wogule to jak się teraz zastanowie to nie wiem co to za krewecie, sama sobie wymyśliłam że to red-cheery bo były najbardziej podobne do zdjęć redek z netu. sprzedawca w sklepie oczywiście nie wiedział jaki to gatunek -cud że wogule wiedział że to krewetki! z 5szt kupionych przetrwały 2szt. pozostałe miały według mnie uszkodzone przez sprzedawce nóżki bo nie chodziły tylko leżał albo skakały na boku lub plecach a na drugi dzień nie żyły!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 13, 2008, 19:25:14 » |
|
jak były w sklepie to były podobne do tych drugich ale u mnie są do niczego nie podobne. A czy u nich się jakoś płeć rozróżnia? bo ja się strasznie napaliłam ne te krewetki i chciałam sobie kupić na początek 5szt. i jak wszystko będzie w pożadku to potem ewętualnie jeszcze 5 i miałam nadzieję że będą się rozmnażać no ale jest tak jak pisałam wyżej -czyli nic nie jest w pożądku! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny