|
ala
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 13, 2008, 19:29:09 » |
|
jedna mała jest brązowa a większa się dziś zrobiła czerwonawa -ale nie tak czerwona jak na zdjęciu ,a przez ostatni tydzień też była taka jasnobrązowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pieerx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 13, 2008, 19:38:36 » |
|
Proponuję, abyś poszukała na allegro, może znajdziesz jakiegoś sprzedawcę ze swojej okolicy. W sklepach często sprzedawcy nie wiedzą co mają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 13, 2008, 20:00:33 » |
|
Proponuję, abyś poszukała na allegro, może znajdziesz jakiegoś sprzedawcę ze swojej okolicy.
yyyy... i co mi to da ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pieerx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 13, 2008, 20:27:23 » |
|
Proponuję, abyś poszukała na allegro, może znajdziesz jakiegoś sprzedawcę ze swojej okolicy.
yyyy... i co mi to da ? kupisz zdrowe krewetki, które nie padną po kilku dniach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 13, 2008, 20:30:35 » |
|
a o to Ci chodzi ,tylko że te które zostały w sklepie wyglądają normalnie a moje nie i ja bym chciała wiedzieć czemu bo jak kupie nowe to nie mam żadnych gwarancji że u mnie się znów nie staną brązowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 13, 2008, 20:33:42 » |
|
coś mam przeczucie że ta brązowa to babaulti a nie red cherry  kolega ma rację, lepiej kupic u hodowcy, w sklepach pracują półmózgi
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 13, 2008, 20:39:31 » |
|
lepiej kupic u hodowcy, w sklepach pracują półmózgi
to już wiem! ale jak pisałam wcześniej :w sklepie wszystkie były czerwone . a przez ostatni tydzień u mnie obie były brązowe a dziś jedna się zaczeła robić czerwona  już nic z tego nie rozumiem 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2008, 20:42:13 wysłane przez ala »
|
|
|
|
|
pieerx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 13, 2008, 20:46:17 » |
|
na 90% masz babaulti, one bardzo często wybarwiają się na brązowo.
Tu masz cytat ze strony Pawła Szewczaka akwaria.pl :
"Niektóre żródła podają że kolor zmienia się gdy krewetka trzymana jest z nieodpowiednich warunkach (powinna być cały czas zielona), inne że zależy to od nastroju i tła na jakim krewetka przebywa."
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2008, 20:51:18 wysłane przez pieerx »
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 13, 2008, 20:56:03 » |
|
dziękuje wszystkim za odpowiedzi  a co z tym rozróżnianiem płci? czy one mogą się rozmnażać w akwarium? a jeśli tak to czy te 2 wystarczą ? czy lepiej dokupić bo ja się strasznie napaliłam ne te krewetki i chciałam sobie kupić na początek 5szt. i jak wszystko będzie w pożadku to potem ewętualnie jeszcze 5 i miałam nadzieję że będą się rozmnażać no ale jest tak jak pisałam wyżej -czyli nic nie jest w pożądku! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pieerx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 13, 2008, 21:04:12 » |
|
krewetki to stadne stworzonka  lepiej dokupić jeszcze kilka, oczywiście uzależnione to jest od wielkości akwarium. babaulti, red cherry bez problemu rozmnażają się w domowych warunkach. jeśli chodzi o rozróżnienie płci, to samice są zdecydowanie większe i masywniejsze, u dojrzałych samic widać siodełko (samice są zdecydowanie silniej wybarwione)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2008, 21:05:48 wysłane przez pieerx »
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 13, 2008, 21:06:12 » |
|
''siodełko'' a co to takiego? -wybacz ale te krewetki to dla mnie zupełna nowość 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pieerx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 13, 2008, 21:16:41 » |
|
siodełko to miejsce "na karku" u samiczki w którym rozpoczyna się proces tworzenia ikry  Gdy już jajeczka tam dojrzeją i dojdzie do zapłodnienia przez samca, samica przenosi je pod odwłok. Opisałem to w skrócie i własnymi słowami, nie fachowo (chyba) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 13, 2008, 21:21:15 » |
|
dzięki  muszę się im przyjżeć ( ale to nie takie łatwe bo wogule żadko je widuje.. )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pieerx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 13, 2008, 21:22:26 » |
|
dzięki  muszę się im przyjżeć ( ale to nie takie łatwe bo wogule żadko je widuje.. ) a jakiej wielkości masz akwarium, masz tam jeszcze coś oprócz krewetek ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #29 : Styczeń 13, 2008, 22:44:24 » |
|
ok.20l. mam narybek i ślimaki różne (w tym 2x neritina -straszni syfiarze)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|