Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Neonki chore czy normalne ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Neonki chore czy normalne ?  (Przeczytany 11793 razy)
parad0x
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 23, 2007, 18:58:29 »

Sprawa jest następująca! Dziś bardzo się przyglądałem swoim Neonom i zauważyłem, że na płetwie pod ogonowa moje neonki mają na końcu biały paseczek. Martwica płetw podobno się od tego zaczyna, choć nie widzę na razie żadnego rozczepu czy coś! W ogóle płetwy nie są tak idealnie przeźroczyste lekko są przyciemnione (przyczarniawe)!Chcę jak coś jest groźnego, jak najszybciej zareagować Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 23, 2007, 22:32:10 »

Nie masz sie czym martwić (na razie) moje wszystkie neonki jak były juz dorosle, zrobily sie ciemno-przezroczyste i wystapil ten bialy pasek na pletwie odbytowej. Mysle ze to calkiem normalne ale do konca nie wiem skad to sie bierze. Roll Eyes Zobacz to foto: http://www.vergari.com/Acquariofilia/fotoacquari/Neon_09feb04_02.jpg
parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 24, 2007, 08:55:24 »

No dokładnie to! Jeszcze wczoraj w nocy zauważyłem, że czerwone im zbledło. Dziś rano znów jest mocno czerwone! Uspokoiłem się! Dzięki Ci bardzo!;D
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 24, 2007, 12:23:55 »

Paseczek na płetwie odbytowej u neonów jest oznaką gotowości do tarła. Także wszystko w porządku. Znaczy że twoje neony mają się bardzo dobrze w baniaczku Smiley

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 24, 2007, 13:29:43 »

No moje neonki tez taki tera mają jak były  takie małe to tego nie miały.A co do tego że czerwone im zbledło to im sie robi jak mają mało śwatła.Jeżeli chceice to można sprawdzić.Włączcie w nocy neonkom światło gdy wcześniej miały długo wyłąnczone.Nie będą miały żadnych barw tylko taki ciemno niebieski pasek(podchodzący pod fiolet).Można powiedzieć że ich barwy działają na światło.Bez światła będą blade. Wink

edit:
Paseczek na płetwie odbytowej u neonów jest oznaką gotowości do tarła. Także wszystko w porządku. Znaczy że twoje neony mają się bardzo dobrze w baniaczku Smiley

A sebos co to oznacza Huh
To że jak tylko dostaną dobre warunki do rozmnożenia to odbędzie się tarło, czy mają już dobre warunki do tarło i odbędzie się ono  Huh
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 13:32:53 wysłane przez papio » Zapisane

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 24, 2007, 13:44:29 »

To oznacza że są gotowe do odbycia tarła. Jeśli im zapewnić dodatkowo takowe warunki jakie są wymagane do tarła to jest szansa że do niego podejdą. Ale w zbiorniku ogólnym nie ma na co liczyć. Rozmnażanie neonów to troszkę zabawy.

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 24, 2007, 14:19:53 »

Aha czyli są gotowe do tarła ale bez warunków ani rusz rozumiem.Ale co do ich rozmnażania to i tak sie nie zamierzam bawić, może kiedyś. Słyszałem że trudno wykarmić młode Wink

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 24, 2007, 14:31:14 »

Jejq ... są gotowe do tarła czyli warunki są ok. Ale żeby do niego podeszły musza być spełnione dodatkowe wymagania (bardzo miękka i kwaśna woda, garbniki, zaciemnienie zbiornika) - o to mi chodziło z dodatkowymi warunkami. Gotowe znaczy mają się nieźle i można się pokusić o dalszą zabawę.

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 24, 2007, 14:42:03 »

No a można zkwaśić wodę korą Huh  Cheesy
A i tak neonki niedługo będą mialy nowy zbiornik  Wink
Troszke mniejszy ale będą mieć całą powieszchnie do pływania dla siebie  Grin
No dno zajmą kiryski  Smiley

parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 24, 2007, 16:34:31 »

Może bym spróbował mam akwarium takie z 20l! Musze o tym poczytać. Tylko nie mam pojęcia jak odróżnić samca od samicy i parkę, widzę ze czasem 2 tak szaleją ze sobą. Czy to może oznaczać parkę?
papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2007, 16:54:49 »

Samice mają większe brzuchy od samców.A co do tej parki to możliwe Wink
A pard0x zdawaj relacje jak sie za to zabierzesz.
A ile masz neonków Huh

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 24, 2007, 21:30:12 »

Hmm, a u samic to wystepuje czy u samcow a moze u obydwu płci? Cheesy
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2007, 07:32:52 »

U obydwu Smiley

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 25, 2007, 14:06:35 »

A co oznaczają małe białe kropki na ciele i płetwach.
Jakaś choroba  Sad
Huh

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 25, 2007, 17:09:19 »

Ospa

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: