latarnik
Zainteresowany

|
 |
« : Sierpień 03, 2007, 02:32:37 » |
|
Mam w akwarium 60 litrów 2 mieczyki. Przeczytałem wzajemnie sprzeczne informacje - jedne głoszą, że mieczyki muszą mieć przynajmniej 100 litrów, inne ze wystarczy 50. Moje mieczyki wyrosły na duże - nie karłowacieją i wygladają na "zadowolone" jesli można tak to ująć. Proszę napisać, czy muszę je oddać, czy wystarczy im 60 litrów? 2 pytanie to - jaka rybka bedzie najlepsza do czyszczenia glonów w akwarium 60 litrów? - najlepiej jakby czyściła i była przy tym bardzo mało agresywna. Z góry dziękuje za odpowiedz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adriano210
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2007, 02:34:13 » |
|
ja bym mieczyki oddał chociaz zalezy ile masz innych rybek, do malego akwarium swietnie nadają się otoski, i krewetki, rosliny po przejsciu stadka otosków wygladają jak nowe pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adrianadi002
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 30, 2007, 07:45:57 » |
|
mi sie wydaje że mieczyki nie muszą miec az tak dużego akwa a do twojego akwa powinienes miec minimum z 2 zbrojniki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asiorek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2007, 07:55:44 » |
|
a ja bym na twoim miejscu zostawiła mieczyki.nic nie napisałeś o reszcie obsady więc wnioskuje ze masz tylko 2 mieczyki (  ) a na dno mogą być kiryski albo otoski. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 30, 2007, 10:13:20 » |
|
mi sie wydaje że mieczyki nie muszą miec az tak dużego akwa a do twojego akwa powinienes miec minimum z 2 zbrojniki
Akwarium dla zbrojników powinno mieć po 80 cm długości więc się nie nadaje. Poza tym pożytek z jedzenia przez nie glonów w porównaniu z otoskami jest żaden.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Wampi129
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 03, 2007, 17:22:06 » |
|
Hmmmm mieczyki rosną do 14 cm.więc potzrebne jest im min.100 l. przypominam tez ze mieczyk to rybka stadna więc powinno ich się trzumać przynajmniej 3 ale nie parke.Do 60 l polecam Kiryska przynajmniej 2 są świetną ekipą czyszcącą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 04, 2007, 16:50:59 » |
|
Wampi, kiryski to ryba stadna. Trzeba trzymać conajmniej 5 osobników. Poza tym kirysek nie jest glonojadem tylko żywi się pokarmem opadającym na dno. Polecam otoski. Akwarium dla mieczyków powinno mieć minimum 80cm długości.
|
|
|
|
|
|
Akwarium 60l
5x neon czarny 6x neon czerwony 1x bystrzyk barwny 1x mieczyk
Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady... I atak glonów...
|
|
|
Rafisko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 08, 2007, 20:55:54 » |
|
Ja mam w 420L 8 mieczyków, 3 molinezje żaglopłetwe, 2 skalary, 2 bocje siatkowane, 5 świecików kongolańskich, i dużego zbrojnika (zapomniałem nazwy, wiem że dorasta do 30cm) i w akwarium naprawdę jest duuużo miejsca... i to chodzi mieczyki rosną jak na drożdzach, a recepta na to to: -spirulina -ochotka -czasem serce wołowe -duże akwarium -małe zarybienie
W takich warunkach te ryby naprawdę są szczęsliwe. Osiągają ładne rozmiary. Największa samica, gdy przepływała obok szyby, to szybko przyłożyłem linijkę. Wyszło 7 cm. Jak ją kupiłem miała jakieś 5cm, a jest u mnie dopiero 3 miesiące. Za kilka lat pewnie będzie miała ok. 15cm. Więc moim zdaniem akwa 60 litrów nie jest dobrym domem dla tej ryby, bo to spory gatunek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 09, 2007, 09:59:17 » |
|
A najlepiej kupić kiryski i otoski i nie będziesz miał paprocha w akwa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MlekoDanger
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 09, 2007, 12:09:45 » |
|
mieczyk jest jedna z najdluzej hodowanych ryb.. polecana jest ona poczatkujacym.. zapewniam ze ryba ta po tylu pokoleniach musiala sie przezwyczaic do zycia w akwarium.. 60 litrow powinno wystarczyc.. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2007, 13:57:40 » |
|
zapewniam ze ryba ta po tylu pokoleniach musiala sie przezwyczaic do zycia w akwarium.. 60 litrow powinno wystarczyc.. pozdrawiam
Przywyczaić sie do życia w odpowiednio dużym akwarium. 60 to IMHO za mało. Przy rybach hodowanych od dłuższego czasu bardziej chodzi o przyzywczajenie sie do warunków wodnych, a nie do wielkości akwariów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 10, 2007, 14:05:14 » |
|
Czy ja wiem czy 60 l to za mało.Wiem że jest tak ustalone że mieczyk powinien być w conajmniej 100 l, ale myśle że w 60 l nic im sie nie stanie.Ja czymałem mieczyki w 60l i były zadowolone.Ba mało tego czyłame ich 2 tygodnie w 10l i nic im sie nie działo.Więc myśle że wystarczy mieczykowi 60l.No chyba że akwa przerobione to już inna historia. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwa_man
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 10, 2007, 15:03:59 » |
|
Ja czymałem mieczyki w 60l i były zadowolone.
Skoro Ci tak powiedziały to w porządku  A tak na powarznie: skąd wiesz czy były zadowolone, to że nie chorowały, czy zachowywały się w miare narmalnie to nie znaczy, że były szczęśliwe. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 10, 2007, 18:17:30 » |
|
No nie wiem jak ty ale ja w pewnym stopniu obserwując przez jakiś czas moją rybe moge stwierdzić (powtarzam w pewnym stopniu) czy ryby są szczęśliwe czy nie.Smutne ryby są leniwe mało energiczne, a w miare zadowolone, są energiczne chętne do rozrodu i takie tam. Napewno każdy częściowo może określić poziom zadowolenia swoich ryb. Inna sprawa jeśli ryby są z natury leniwe.No ale mieczyki takie nie są 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafisko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 11, 2007, 21:03:05 » |
|
Dla mieczyków akwa min. 150 litrów, jeśli chcemy, żeby były szczęśliwe. Spójrzcie sobie na linijkę, kilkanaście cm to spora ryba. Sam ze wstydem przyznam, że hodowałem mieczyki w 45L. I co z tego wyszło? Po kilku latach miały 6cm, były widocznie skarłowaciałe. Aż niezdrowo wyglądały. Teraz gdy mam je w 420L to widzę ich naturalne piękno, są duże, płodne i ładnie wybarwione. A przedewszystkim bardzo szybko się rozwijają. Robią się z nich rybska  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|