Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mieczyk  (Przeczytany 3424 razy)
latarnik
Zainteresowany
**

« : Sierpień 03, 2007, 02:32:37 »

Mam w akwarium 60 litrów 2 mieczyki. Przeczytałem wzajemnie sprzeczne informacje -  jedne głoszą, że mieczyki muszą mieć przynajmniej 100 litrów, inne ze wystarczy 50.
  Moje mieczyki wyrosły na duże - nie karłowacieją i wygladają na "zadowolone" jesli można tak to ująć. Proszę napisać, czy muszę je oddać, czy wystarczy im 60 litrów?
   2 pytanie to - jaka rybka bedzie najlepsza do czyszczenia glonów w akwarium 60 litrów? - najlepiej jakby czyściła i była przy tym bardzo mało agresywna.
  Z góry dziękuje za odpowiedz.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2007, 02:34:13 »

ja bym mieczyki oddał chociaz zalezy ile masz innych rybek, do malego akwarium swietnie nadają się otoski, i krewetki, rosliny po przejsciu stadka otosków wygladają jak nowe
pozdrowienia

adrianadi002
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 30, 2007, 07:45:57 »

mi sie wydaje że mieczyki nie muszą miec az tak dużego akwa a do twojego akwa powinienes miec minimum z 2 zbrojniki
asiorek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2007, 07:55:44 »

a ja bym na twoim miejscu zostawiła mieczyki.nic nie napisałeś o reszcie obsady więc wnioskuje ze masz tylko 2 mieczyki ( Huh) a na dno mogą być kiryski albo otoski. papa
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 30, 2007, 10:13:20 »

mi sie wydaje że mieczyki nie muszą miec az tak dużego akwa a do twojego akwa powinienes miec minimum z 2 zbrojniki

Akwarium dla zbrojników powinno mieć po 80 cm długości więc się nie nadaje. Poza tym pożytek z jedzenia przez nie glonów w porównaniu z otoskami jest żaden.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Wampi129
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 03, 2007, 17:22:06 »

Hmmmm mieczyki rosną do 14 cm.więc potzrebne jest im min.100 l. przypominam tez ze mieczyk to rybka stadna więc powinno ich się trzumać przynajmniej 3 ale nie parke.Do 60 l polecam Kiryska przynajmniej 2 są świetną ekipą czyszcącą  Wink
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 04, 2007, 16:50:59 »

Wampi, kiryski to ryba stadna. Trzeba trzymać conajmniej 5 osobników. Poza tym kirysek nie jest glonojadem tylko żywi się pokarmem opadającym na dno. Polecam otoski. Akwarium dla mieczyków powinno mieć minimum 80cm długości.

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 08, 2007, 20:55:54 »

Ja mam w 420L 8 mieczyków, 3 molinezje żaglopłetwe, 2 skalary, 2 bocje siatkowane, 5 świecików kongolańskich, i dużego zbrojnika (zapomniałem nazwy, wiem że dorasta do 30cm) i w akwarium naprawdę jest duuużo miejsca... i to chodzi mieczyki rosną jak na drożdzach, a recepta na to to:
-spirulina
-ochotka
-czasem serce wołowe
-duże akwarium
-małe zarybienie

W takich warunkach te ryby naprawdę są szczęsliwe. Osiągają ładne rozmiary. Największa samica, gdy przepływała obok szyby, to szybko przyłożyłem linijkę. Wyszło 7 cm. Jak ją kupiłem miała jakieś 5cm, a jest u mnie dopiero 3 miesiące. Za kilka lat pewnie będzie miała ok. 15cm.  Więc moim zdaniem akwa 60 litrów nie jest dobrym domem dla tej ryby, bo to spory gatunek.
papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 09, 2007, 09:59:17 »

A najlepiej kupić kiryski i otoski i nie będziesz miał paprocha w akwa  Wink

MlekoDanger
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 09, 2007, 12:09:45 »

mieczyk jest jedna z najdluzej hodowanych ryb.. polecana jest ona poczatkujacym.. zapewniam ze ryba ta po tylu pokoleniach musiala sie przezwyczaic do zycia w akwarium.. 60 litrow powinno wystarczyc.. pozdrawiam
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2007, 13:57:40 »

zapewniam ze ryba ta po tylu pokoleniach musiala sie przezwyczaic do zycia w akwarium.. 60 litrow powinno wystarczyc.. pozdrawiam
Przywyczaić sie do życia w odpowiednio dużym akwarium. 60 to IMHO za mało. Przy rybach hodowanych od dłuższego czasu bardziej chodzi o przyzywczajenie sie do warunków wodnych, a nie do wielkości akwariów.

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 10, 2007, 14:05:14 »

Czy ja wiem czy 60 l to za mało.Wiem że jest tak ustalone że mieczyk powinien być w conajmniej 100 l, ale myśle że w 60 l nic im sie nie stanie.Ja czymałem mieczyki w 60l i były zadowolone.Ba mało tego czyłame ich 2 tygodnie w 10l i nic im sie nie działo.Więc myśle że wystarczy mieczykowi 60l.No chyba że akwa przerobione to już inna historia.  Wink

akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 10, 2007, 15:03:59 »

Ja czymałem mieczyki w 60l i były zadowolone.

Skoro Ci tak powiedziały to w porządku  Wink
A tak na powarznie: skąd wiesz czy były zadowolone, to że nie chorowały, czy zachowywały się w miare narmalnie to nie znaczy, że były szczęśliwe.  Undecided
papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 10, 2007, 18:17:30 »

No nie wiem jak ty ale ja w pewnym stopniu obserwując przez jakiś czas moją rybe moge stwierdzić (powtarzam w pewnym stopniu) czy ryby są szczęśliwe czy nie.Smutne ryby są leniwe mało energiczne, a w miare zadowolone, są energiczne chętne do rozrodu i takie tam.
Napewno każdy częściowo może określić poziom zadowolenia swoich ryb.

Inna sprawa jeśli ryby są z natury leniwe.No ale mieczyki takie nie są Wink

Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 11, 2007, 21:03:05 »

Dla mieczyków akwa min. 150 litrów, jeśli chcemy, żeby były szczęśliwe. Spójrzcie sobie na linijkę, kilkanaście cm to spora ryba. Sam ze wstydem przyznam, że hodowałem mieczyki w 45L. I co z tego wyszło? Po kilku latach miały 6cm, były widocznie skarłowaciałe. Aż niezdrowo wyglądały. Teraz gdy mam je w 420L to widzę ich naturalne piękno, są duże, płodne i ładnie wybarwione. A przedewszystkim bardzo szybko się rozwijają. Robią się z nich rybska Grin .
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: