Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: keramzyt  (Przeczytany 14578 razy)
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 16, 2007, 11:09:17 »

keramzyt trza sprobowac Wink jak tylko skoncze sesje, wroce do pracy to za pierwsza wyplate kupie 240l baniaczek Cheesy no i tam chyba keramzyt zagosci Wink ale mam tez inne pytanie, chcialbym w duzym akwarium piasek dac jako podloze, juz wiem ze bede swiderki potrzebowal ale chetnie tez dalbym torf pod spod... ma ktos doswiadczenia takie?? bo keramzyt zapewni porowatosc, torf skladniki odzywcze, piasek wyglad ale jak to przed kompletnym wymieszaniem powstrzymac??
mam torf pod zwirem w swojej 96l ale nie wiem jak przy piachu ;/

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 16, 2007, 13:22:29 »

Torf jest jałowy, nie zapewnia żadnych składników odżywczych. Spodnią warstwę podłoża można przykryć siatką ogrodniczą albo moskitierą aby zapobiec przemieszaniu warstw.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 13:25:40 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 16, 2007, 14:28:28 »

Torf jest jałowy, nie zapewnia żadnych składników odżywczych. Spodnią warstwę podłoża można przykryć siatką ogrodniczą albo moskitierą aby zapobiec przemieszaniu warstw.
sprowadzilas mnie troszke na ziemie Smiley jednak wychodzi na to,ze i tak jest niezly... musze zaglebic sie w sprawe jeszcze Cheesy dzieki za link Smiley

przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Grudzień 07, 2007, 14:46:29 »

Chce dac na spod do 240L (profil) keramzyt, tylko nie wiem ile tego bede potrzebować...
W Castoramie 2L kosztuja ok 3,60zł, a 20L 17zł. Szukam takich po 10l ale jeszcze nie znalazlam. Kupic to 20L ?? Czy wystarczy 5workow 2litrowych?? Na to idzie jeszcze zwir dlatego nie wiem ile kupić żeby nie przedobrzyć  Cheesy.

Jeszcze ten 20L jest porzadnie wyplukany do czystego i sie zastanawiam w związku z tym, czy nie jest namoczony jakąś chemią.
Jeszce tak przy okazji- w Castoramie jest torf o pH 3,..- 4,.. i tylko tyle napisali.Kosztuje ok 4zł za 10L. Bedzie sie nadawac do filtra?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2007, 14:53:03 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #19 : Grudzień 07, 2007, 19:15:48 »

Zenonek a ty na samym kermazycie chesz te dno? Zdecydowanie wystarczy Ci mały worek ale ważne aby ziemie wymieszać z piaskiem albo podlożem fitus florian zeby bylo pulchne Smiley kermazyt to tylko wspomagający dodatek jeden z wielu jaki musisz włożyć
Ja też mam torf na 20 l ziemi dałem go 5 l +wegiel aktywny podloze fitus florian lawa wulkaniczna piasek glina  i dobrze to wszystko to dobrze to wszystko wymieszać i sruu do zbiornika  na to moskitiera ja amm siatkę do regipsówi zasypałem cienką warstwą piasku i na to podłoże końcowe
a ten torf to raczej nie do filtra lepiej włókna torfowe Smiley
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Grudzień 07, 2007, 20:12:21 »

Keramzyt pod spod na to zwir normalny..filtusa sobie  odpuszcze bo nie chce do tego na razie dokladac kasiory Tongue czyli moge tam dac  zwykla ziemie ogrodowa+ keramzyt a na to zwir. Tylko czy wtedy jak ziemia zapcha te szpary miedzy keramzytem nie bedzie stref beztlenowych?

ps. to jest Zenonek  Grin

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #21 : Grudzień 07, 2007, 20:23:21 »

Zenonek dlatego ziemię mieszamy z piaskiem Smiley
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Grudzień 09, 2007, 20:21:47 »

odradzam bawienie sie z torfem jako podloze... chyba,ze zastosujesz b. gruby torf, maly wylazi, tworzy warstwy beztlenowe, mocno i dlugo barwi wode i jest w ogole fuj Wink przezylem duzo przygod z nim- a dokladnie z tofrem kokosowym- nie polecam :/ keramzytu polecam kupic worek 20 litrow- nie wszyskie kawalkii nawet po wymoczeniu i gotowaniu tona, wiec lepiej miec zapas Wink ja jeszcze mam zamiar niedlugo zastosowac w baniaku do podloza kawalki lignitu. moze nie sa tak porowate jak wegiel drzewny czy keramzyt ale lepsze niz sam zwir Wink poza tym sa zrodlem duzej ilosci zwiazkow mikro i makro Wink jednak technika tylko dla tych ktorzy maja blisko kopalnie wegla brunatnego Wink heheheh... ja przezylem jedna z przygod zycia w belchatowie Wink (230km w jedna strone ale wyszedlem na swoje Wink )
podloza akwariowe to temat rzeka Smiley
moim zdaniem stosowanie podkladow typu filtrus jesr chyba bezcelowe... mozna sobie samemu taki schpass zrobic Wink i to o wiele tanszym kosztem Wink

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Grudzień 10, 2007, 08:44:15 »

odradzam bawienie sie z torfem jako podloze... chyba,ze zastosujesz b. gruby torf, maly wylazi, tworzy warstwy beztlenowe, mocno i dlugo barwi wode i jest w ogole fuj Wink przezylem duzo przygod z nim- a dokladnie z tofrem kokosowym- nie polecam
Ja się akurat nie zgadzam. Mam u siebie torf w podłożu i żadnego barwienia nie ma (co widać na zdjęciach). Może to i dlatego że w podłożu jest również węgiel aktywny.
PGR - chyba włókno kokosowe a nie torf kokosowy  Undecided
Poza tym nic nie wypływa. Takie mieszane podłoże oddziela się od żwiru moskitierą, właśnie po to żeby nie wypływało ... oj chyba czegoś nie doczytałeś gdzieś Wink
Torf i włókno kokosowe w podłożu mają pełnić inną funkcję niż źródło porowatości. Do tego celu zdecydowanie lepszy jest keramzyt a juz najlepszy węgiel aktywny.
przyjaciolka Zenona - proponuję ziemie ogrodową, na to drobny keramzyt (na to ewentualnie ale niekoniecznie jakas dodatkowa mieszaninka) , moskitiera (ze sztucznego tworzywa, nie materiał) i dopiero warstwa żwiru.

PGR
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Grudzień 10, 2007, 11:32:34 »

odradzam bawienie sie z torfem jako podloze... chyba,ze zastosujesz b. gruby torf, maly wylazi, tworzy warstwy beztlenowe, mocno i dlugo barwi wode i jest w ogole fuj Wink przezylem duzo przygod z nim- a dokladnie z tofrem kokosowym- nie polecam
Ja się akurat nie zgadzam. Mam u siebie torf w podłożu i żadnego barwienia nie ma (co widać na zdjęciach). Może to i dlatego że w podłożu jest również węgiel aktywny.
PGR - chyba włókno kokosowe a nie torf kokosowy  Undecided
Poza tym nic nie wypływa. Takie mieszane podłoże oddziela się od żwiru moskitierą, właśnie po to żeby nie wypływało ... oj chyba czegoś nie doczytałeś gdzieś Wink
Torf i włókno kokosowe w podłożu mają pełnić inną funkcję niż źródło porowatości. Do tego celu zdecydowanie lepszy jest keramzyt a juz najlepszy węgiel aktywny.
przyjaciolka Zenona - proponuję ziemie ogrodową, na to drobny keramzyt (na to ewentualnie ale niekoniecznie jakas dodatkowa mieszaninka) , moskitiera (ze sztucznego tworzywa, nie materiał) i dopiero warstwa żwiru.

oddzielanie moskitiera to dobry popmysl Wink jednak nie wpadlem sam na niego, nie wiedzialem,ze tak sie bedzie dzialo a torf byl w akwa nuim zaczalem sie dokladnie interesowac baniakami Wink
jestem pewien,ze torf kokosowy Tongue fakt, moze to wlokno kokosowe ale tylko napisalem to co pisalo na opakowaniu i to co mozna znalezc na allegro Wink
pewnie u Ciebie nie barwil wlasnie z powodu wegla, ja niestety nie moglem sobie z nim poradzic...
co do tego,ze nie jest porowaty i nie umozliwia plywu wody zgadzam sie- sprawdzone abrdzo doaldnie empirycznie Wink jest za to dobrym mniejscem magazynowania zwiazkow odzywczych Wink
jutro jade chyba (jesli bedzie) po baniak 75 litrow (240l zginelo, poplynalem finansowo, poza tym mam licha podloge Wink ) i tam tez pewnie zastosuje wegiel Smiley
chyle czola Seboos Smiley

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #25 : Grudzień 10, 2007, 19:05:59 »

hmmm nie rozumie odnośnie zadymy torfu itd ja mam torf wymieszany z ziemia piaskiem itd jakoś nic mi nie zabarwił:) nawet nie widać że on tam jest a jest sporo chyba to efekt dobrego wymieszania z ziemia i piachem:)
A fitus posłużył do spulchnienia ziemi tylko i wyłącznie a piasek do tego aby ziemia się nie zbrylała Smiley
A czy to ma sens ? Proszę zaglądnąć do galerii zbiorników mojego czy Sebosa
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 19:09:03 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Grudzień 10, 2007, 21:31:24 »

chyle czola Seboos
Och...  Embarrassed
Proszę zaglądnąć do galerii zbiorników mojego czy Sebosa
2x Och  Embarrassed

Cieszę się że pomogłem i rozwiałem wątpliwości. PGR daj znać jak tam nowe podłoże - w razie czego pisz PW lub GG (może jeszcze w czyms pomoge Wink)

Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Grudzień 10, 2007, 21:51:44 »

Czyli bedzie tak. Warstwy od dolu:

ziemia ogrodowa    (3litry)
-----------------------------------------------
keramzyt              (20l)
grys bazaltowy lub granit (12kg, czarny)

grys oddzielony od reszty moskitiera, bedZie ok?

Keramzytu nie oplaca mi sie kupić w malych workach wiec wezmę chyba cale 20L, nie muszę całego dać do akwa.
Nie wiem czy wystarczy tylko 10kg bazaltu/granitu, nie będzie dużo roślin wiec po prostu tam gdzie będą więcej podsypię.

Edit.
A ziemie wymieszam z piachem  Tongue
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 21:53:39 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

PGR
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Grudzień 10, 2007, 22:53:58 »

Czyli bedzie tak. Warstwy od dolu:

ziemia ogrodowa    (3litry)
keramzyt              (20l)
grys bazaltowy lub granit (12kg, czarny)

grys oddzielony od reszty moskitiera, bedZie ok?

Keramzytu nie oplaca mi sie kupić w malych workach wiec wezmę chyba cale 20L, nie muszę całego dać do akwa.
Nie wiem czy wystarczy tylko 10kg bazaltu/granitu, nie będzie dużo roślin wiec po prostu tam gdzie będą więcej podsypię.

Edit.
A ziemie wymieszam z piachem  Tongue

bedzie dobrze Smiley tylko pamietaj,ze musisz miec warstwe okolo 5 -7 cm na ziemi i keramzycie Smiley w koncu korzenie nie przejda przez moskitiere Wink

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Grudzień 10, 2007, 22:56:59 »

w koncu korzenie nie przejda przez moskitiere
Przejdą te najdrobniejsze o co właśnie chodzi ... Ale zgadzam sie aby ta warstwa była spora ...
W litrach nam jest trudno ocenic .. najlepiej podaj w centymetrach czego i ile ...

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: