georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!
|
 |
« : Czerwiec 28, 2007, 22:29:43 » |
|
czy jako element podloza mozna stosowac brązowy keramzyt dostepny w sklepach ogrodniczych? Gdzies tak wyczytalem ale wydaje mi sie ze te kuleczki sa dosc lekkie i mogly by wyplynac na powierzchnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2007, 22:38:19 » |
|
można  najlepiej Ci powie EMI ale ja po konsulacjach z nią wiem tak::: (jak najlepiej dla roslin) żwir ozdobny -------------------------------------------------------------------- Filtus floran (lub inny dla roślin) -------------------------------------------------------------------- torf+węgiel aktywowany --------------------------------------------------------------------- Keramzyt ogrodniczy --------------------------------------------------------------------- Rośliny rosną jak na drożdzach (dosłownie bo z bimbrownią)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2007, 07:31:00 » |
|
Keramzyt jest dobrym podłożem biologicznym, jest bardzo porowaty więc jest dobrym siedliskiem dla pożytecznych bakterii w podłożu, jednocześnie jest "przewiewny:, zapobiega tworzeniu się stref beztlenowych w podłożu i sprawia, ze do korzeni roślin dociera więcej związków odżywczych z wody i reszty podłoża.
W sklepach ogrodniczych sprzedaje się 2 rodzaje keramzytu: - koloru ceglastego, cięższy - koloru czekoladowego, lżejszy i mniejszy
Ten pierwszy tonie ale słyszałam, ze może zmieniać parametry wody (choć ja tego nie mogę potwierdzić). Ten drugi ponoć jak się wygotuje to tonie - sprawdź bo ja jak daję keramzyt to albo go mieszam z innymi składnikami albo go daję na sam spód.
Jest jeszcze jeden rodzaj keramzytu, bardzo podobny do florana ale od niego tańszy tylko ciężko go dostać ale ten jest najlepszy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2007, 15:48:38 » |
|
Ja do tej pory uzywalem keramzyt jedynie przy uprawie storczykow- na podstawce wokol doniczek jako swietny sposob na zwiekszenie wilgotnosci powietrza. I faktycznie, ceglasty keramzyt jesz cięższy niz ten brązowy. Mam jeszcze troche nieuzywanego brazowego wiec kiedys sprobuje go wygotowac.
Ale tak czy siak trzeba go bardzo dobrze wyplukac bo brudzi wode na poczatku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2007, 15:57:12 » |
|
Ja do dwóch akwa's go włożyłam i nie było problemu-wypłykałam go delikatnie na sitku.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2007, 17:34:33 » |
|
Keramzyt o kolorze ceglastym tonie w ok 95% (95% kamyczków tonie - reszta pływa) Keramzyt o kolorze czekoladowym jest oferowany przynajmniej w 2 grubościach ten o średnicy ok 0.5 cm tonie w ok 20% ten o średnicy ok 1-1.5 cm tonie może w ok 3-5% - reszta pływa nawet po tygodniowym moczeniu. Z gotowaniem nigdy nie próbowałem.
Ten ceglasty raczej nie zmienia parametrów wody - mam go już długo w 2 zbiornikach pod dnem.
Czekoladowy jest o wiele bardziej porowaty niż ten ceglasty.
Ze wszystkich podłoży, jakie używałem keramzyt płucze się najłatwiej i najszybciej.
pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maker3
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2007, 10:39:52 » |
|
Jak długo trzeba go gotować?
Mój już się gotuje 1,5h, i jak na razie nie zamierza zatonąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paupuk2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 02, 2007, 11:57:34 » |
|
a czy ta konstrukcje podloza co podala Magdallenah trzeba w ktoryms miejscu oddzielic jakas siateczka  bo czytalam ze chyba Emi i Seboos tak robia  , czy poprostu mozna je tak ustawic i sadzic rosliny, no i jak sadze to przez wszystkie warstwy czy przez wybrane  , i nie zmieszaja mi sie za bardzo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 02, 2007, 12:38:06 » |
|
No my mamy trochę inną konfigurację składników w podłożu (taki eksperyment) ale tą warstwę bioaktywną przydaje się przykryć plastikową moskitierą żeby warstwy sie nie wymieszały i podłoże dla roślin nie wypłynęło na powierzchnię przy gmeraniu przy roślinach co może skończyć się źle dla ryb. Na tą siateczkę wysypujesz dopiero żwirek, minimum 2-3 razy grubszą warstwę niż warstwa biopodłoża. Rośliny sadzi się tylko w wierzchniej warstwie czyli w żwirze. Korzonki przerosną przez siateczkę, która zabezpiecza przed wymieszaniem się warstw i ułatwi późniejsze przesadzenie rośliny.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2007, 12:42:03 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 02, 2007, 16:36:38 » |
|
A po co Ci te wszystkie warstwy o o których pisała Magdallena? W sumie roślinom one nic nie dadzą choć na pewno bakterie będą miały gdzie się osadzić.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2007, 16:38:25 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
paupuk2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 02, 2007, 17:29:36 » |
|
to co wystarczy mi np. sam AQUAGRUNT fitusa i na to zwirek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 02, 2007, 21:00:41 » |
|
Wg producenta jak najbardziej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 03, 2007, 08:12:29 » |
|
Chociaż ze mnie taki niespokojny duszek, ze sprawdziłabym jeszcze inna opcję i dodała kilku innych rzeczy do tego Aquagruntu, np podsypałabym ziemią ogrodową pod niego (ale to opcja dla tych co nie boją się eksperymentów i ewentualnych glonów) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|