Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Zastanawiające pytanie trochę z innej beczki..........czy RYBKI.......?????????
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Zastanawiające pytanie trochę z innej beczki..........czy RYBKI.......?????????  (Przeczytany 11225 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Maj 16, 2007, 17:47:53 »

Sądze, że nie komunikują się między sobą, bo niby po co

komunikują się a tak z innej beczki to nawet nie wiesz jakie są inteligentne - ja widziałem jak pawiookie robiły piruety (tańcowały sobie Grin).

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #31 : Maj 16, 2007, 18:28:05 »

I co te piruety mają wspólnego z inteligencją?? Bo chyba nie zrozumiałam. Oczywiście są inteligentne, nie wątpie w to.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Maj 16, 2007, 18:36:45 »

to mają wspólnego że się łatwo uczą ktoś je po prostu wytresował. wystarczy że zrobiłem ręka kułko na szybie i ryba robiła piruety.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #33 : Maj 16, 2007, 18:40:42 »

Aaaa trzeba było tak od razu mówić... Wiesz co oglądałam kiedyś taki program, o zwierzętach, że zwierzęta o niższym poziomie inteligencji naśladują te o wyższej... możliwe, że to bardziej na tym polega niż na inteligencjii.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Maj 16, 2007, 19:05:13 »

no mihco tylko ona mnie nie naśladowała Grin przecież nie robiłem piruetów Smiley

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #35 : Maj 16, 2007, 19:11:31 »

Załóż cyrk dla ryb słodkowodnych  Grin

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Maj 16, 2007, 19:14:48 »

Magdallenah to widziałem na uczelni Smiley na pawiookie nie mam warunków Tongue Tongue Tongue Tongue

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
DORCIA
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Maj 16, 2007, 19:32:51 »

No,no no widzę dyskusja zabrnęła na poważniejsze tematy ale to dobrze bo dzięki Wam nasuwa się kolejne pytanie.
Czy nasze rybcie są INTELIGENTNE???
Ja myslę że tak i jestem prawie pewna że nie wszystkie zachowania są czysto samozachowawcze.Kto obserwuje swoje rybcie ten napewno zauważy różnice w zachowaniu w stosunku do osób znanych i obcych.
Dziś obserwując swoje rybcie w pewnym momencie zauważyłam że...........to ja jestem obserwowana!! Tak ,tak gurami przyglądał mi sie bacznie a ja się jakoś dziwnie poczułam bo co on mógł sobie o mnie pomysleć wlepiając te swoje niebieskie gały???Może pomyślał-  jaka paskuda z  kłakami w duzym nosie   Cheesy a może -tak brzydkich łusek to żadna istota nie ma na ziemi to napewno kosmita!!!  Cheesy
A tak swoja droga czasem mam wrażenie że zwierzęta w tym także i rybki są mądrzejsze i inteligentniejsze od ludzi ale to temat raczej na inne forum. Smiley
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Maj 16, 2007, 19:41:52 »

ja kiedyś chciałem sprawdzic czy skalary kojarzą i zapamiętują pewne przedmioty. zawsze karmiłem je z puszki o zółtym koloże (pokarm tetry bodajże był) i zawsze momentalnie podpływały bo wiedziały że to karmienie się zbliża. a jednego razu zerwałem z puszki papier na którym było napisane co to za pokarm itp. puszka była biała po zdarciu papieru. i mimo że podeszłem z ta puszką mimo że machałem pokazywałem to skalary niepodpływały. po minucie pokazywania wzięłem nierozpoczętą puszkę pokarmu o kolorze żółtym i znów podpłynęły - jednym słowem zapamiętują i kojarzą.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #39 : Maj 16, 2007, 19:49:05 »

ja kiedyś chciałem sprawdzic czy skalary kojarzą i zapamiętują pewne przedmioty. zawsze karmiłem je z puszki o zółtym koloże (pokarm tetry bodajże był) i zawsze momentalnie podpływały bo wiedziały że to karmienie się zbliża. a jednego razu zerwałem z puszki papier na którym było napisane co to za pokarm itp. puszka była biała po zdarciu papieru. i mimo że podeszłem z ta puszką mimo że machałem pokazywałem to skalary niepodpływały. po minucie pokazywania wzięłem nierozpoczętą puszkę pokarmu o kolorze żółtym i znów podpłynęły - jednym słowem zapamiętują i kojarzą.

W ten sposób bada się również osmiornice.

Labirynt. Ośmiorniczka czuje jedzonko w jednym z ukrytych puszek (krewetki). Podpływa do niej i zjada jedzonko. Zawsze jest to czerwona puszeczka. Po 20 razie jedzonko zostaje schowane do żółtego pudełeczka. Ośmiorniczka pierwsze podpływa do "zaprzyjaźnionego" czerwonego pódełka, ale TAM NIE MA, potem dopiero zaczyna wąszyć i znajduje je w żółtym.

Przynajmiej coś w tym sęnsie bo oglądałam to dawno temu  Good !

Pozdrawiam, Magda.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #40 : Maj 16, 2007, 19:50:54 »

Moje kojarzą, że jak się zchywlam do szafki pod nimi to je karmię i też moje skalarki na to reagują. A w ogóle kiedyś film oglądałam podajże "Deja vu" i skalary też się z bocjami tak ustawiły i patrzyły się w monitor Tongue

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #41 : Maj 16, 2007, 19:51:38 »

A tak swoja droga czasem mam wrażenie że zwierzęta w tym także i rybki są mądrzejsze i inteligentniejsze od ludzi ale to temat raczej na inne forum. Smiley
To ja Cie zagasze....

Kiedys slyszalem o jakims eksperymencie w Anglii z kotami. Nie chce wszyskiego opisywac, ale wynikalo z tego, ze w tym momencie, kiedy wlascicielka kota bedac w sklepie podjela decyzje aby wracac do domu, kot w domu zaczol sie inaczej zachowywac, podbiegl do okna i czekal.

Moj kot zaczyna mialczec i podbieega do okna ok 20-30 minut zanim moja zona z corka wroca z przedszkola.

Potem ogladalem program o jakims naukowcu, ktory chcial sprawdzic, czy rosliny odczuwaja bol. Podlaczyl jakies detektory do roslin i w tym momencie, kiedy sie zdecydowal na obciecie kilku galezi, detektory zaczely wykazywac jakies napiecia itp. Naukowiec oczywiscie jeszcze nic nie robil, tylko podjol decyzje....

Ja mam Plecostomusa, ktory mi strasznie rosnie i jak go nie oddam to urosnie mi do 60cm. Plecostomus byl zawsze wyluzowany, plywal sobie gdzie chcial, przyklejal gdzie chcial, wcale nie zwracal uwagi ani na mnie ani na nic co  sie dzieje w i poza akwa. Pewnego dnia w zoologu obgadalem ze sprzedewca, ze przy nastepnych zakupach go przyniose i oddam. Koles sie zgodzil.
Od tego czasu plecostomus zachowuje sie jak dziki. Chowa sie przede mna, ucieka. Jak ja patrze w akwa to sie nie rusza. Wychodzi tylko w nocy tak jak te zbrojniki z dziczyzny. Jestem zaskoczony....

Normalnie telepatia

Juz nawet nie wspomne o skalarach, ktore strzelaja woda w pokrywe, jak sa glodne, albo o pielegnicy papuziej w zoologu, ktora zaczela stukac w szybe, jak moja corka podeszla do akwa....

@Wiedzmin,
hehe, tez mam tak z ta zolta puszka od tetry
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 19:58:29 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #42 : Maj 16, 2007, 19:53:59 »

Bo wiecie chociaż jesteśmy wykształceni, nie wiemy wszystkiego, wiesz zwierzęta się denewują kiedy cos się dzieje, np. mój pies kiedy mój tata miał operacje chodził strasznie struty, gdy sie okazało, że się udała odzyskał energię Cheesy

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #43 : Maj 16, 2007, 19:54:53 »

albo o pielegnicy papuziej w zoologu, ktora zaczela stukac w szybe, jak moja corka podeszla do akwa....

U mojej koleżanki (w kuli dwa karasie  Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły) podobno jak ona wstaje z łóżka to one stukają w szyby  Grin

PS: Braliście kiedyś krewetke na rękę  Grin Huh
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2007, 09:01:27 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #44 : Maj 20, 2007, 09:48:04 »

Ja zawsze jak robię zadania domowe to rybki podpływają (raz są to molinezje, raz bocje, a czasami oba) do szyby i tak pływają i patrzą jakby czytały to co ja piszę (aż raz zadałam im retoryczne pytanie - co, matematyki się uczycie?)

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: