Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Zastanawiające pytanie trochę z innej beczki..........czy RYBKI.......?????????
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zastanawiające pytanie trochę z innej beczki..........czy RYBKI.......?????????  (Przeczytany 11247 razy)
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #45 : Maj 20, 2007, 09:54:56 »

Ja zawsze jak robię zadania domowe to rybki podpływają (raz są to molinezje, raz bocje, a czasami oba) do szyby i tak pływają i patrzą jakby czytały to co ja piszę (aż raz zadałam im retoryczne pytanie - co, matematyki się uczycie?)
Tobie to dobrze Grin Moje rybcie nie chcą sprawdzać mi zadań domowych Cheesy

zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #46 : Maj 20, 2007, 10:54:53 »

Mało tego. Mówi się, że pamięc ryby trwa 3 sekundy - ale jak to możliwe, skoro pamiętają np. twarz właściciela? A pamiętają na pewno, bo skoro za każdym razem, kiedy mam gości i przychodzą do mojego pokoju, to zawsze podpływają (zeby zoabczyć kto to). Ale na mnie to podpływają tylko wtedy jak chcą jeść albo długo mnie nie było  Cool

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #47 : Maj 20, 2007, 11:01:07 »

Na pewno nie trwa 3 sekundy, bo mnie kojarzą i kojarzą, że jak się schylam to po jedzenie dla nich Tongue i nawet wiedzą, które jest ich ulubione

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Maj 20, 2007, 11:05:19 »

Mówi się, że pamięc ryby trwa 3 sekundy

napewno bzdura. moje zbrojniki na obiadek przychodzą zawsze w to samo miejsce nawet jak dam pokarm gdzie indziej to zbierają się nie tam gdzie jest pokarm tylko tam gdzie je przyzwyczaiłem (gdzie zwykle im ten pokarm podawałem) - czyli zapamiętały miejsce i porę obiadku - podczas żerowania są niesamowicie dla siebie łagodne - nawet 3 osobniki jedzą jednego i tego samego ogórka. kiedyś widziałem jak zbrojnik nosił na sobie swoje małe (miały jeszcze woreczek żółtkowy) i przyczepione były po bokach płetwy grzbietowej. nie wiem czy to przypadek czy naturalne zachowanie samca ale zdziwiłem się jak to zobaczyłem. podczas tarła nigdy nie wyławiam samca ani samicy z akwa. po prostu zauważyłem że im nic nie robią nawet jak były osobniki które nie brały udziału w tarle nie robiły krzywdy młodym zbrojnikom. od tego czasu nigdy nie wyławiam rodziców po tarle - mają zachowany na długo instynkt macieżyński. jak znajdą pokarm to "tupią" ogonem że znalazły pokarm, obserwuję te ryby od 7 lat i chyba jeszcze więcej zaobserwuję bo to tylko mała częśc tego co ryby potrafią.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #49 : Maj 20, 2007, 11:06:38 »

No właśnie! Zresztą zastanówmy się czy 3-sekundowa pamięć pomagałaby im w przeżyciu? Raczej nie. Naukowcy mają nieraz megagłupie wnioski.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #50 : Maj 20, 2007, 11:36:42 »

A są też ryby, ale nie mówie już o akwariowych, że zawsze wracają do miejsca w którym się urodziły, więc na pewno nie mają 3-sekundowej pamięci  Marzyciel

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Maj 20, 2007, 12:05:33 »

mówisz zapewne o węgorzach - one nie wracają na pamięc tylko na smak wody. mają z boku głowy receptory które badają smak wody i tak sobie płyną. kiedy woda ma ustalony skład chemiczny - taki jaki ryba oczekiwała - to znaczy że ryba dopłynęła do miejsca gdzie się urodziła.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: