Rafael
Zainteresowany

lol
|
 |
« : Kwiecień 24, 2007, 17:24:24 » |
|
czesc wczoraj jeszcze moj bojownik byl okazem zdrowia niestety rano jak podszedlem do akwarium, szok bojownik ledwo zipie jakis wyblekly i na pysku mial jakis bialy nalot nawet na oku . co moglo zabic moja ulubiona rybke. podkresle jeszcze ze wpuscilem do akwarium nowo zakupione rybki i posadzilem kilka nowych roslinek. Jestem bardzo smutny bo to byla moia ulubiona rybka mialem go od samego poczatku.  przepraszam ale pomylilem kategorie powinienem umiescic tego posta w chorobach . jeszscze raz sorry.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2007, 17:26:35 wysłane przez Rafael »
|
|
|
|
|
rysio
Bywalec

:)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2007, 18:28:40 » |
|
Podaj coś o zbiorniku... Jaki litraż? Jaka temperatura? Jakie parametry wody? Co z podmiankmi wody? Jakie rybki dokupiłeś?(może były chore?)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2007, 18:31:06 wysłane przez rysio »
|
|
25l 3-gupiki x-młode gupiki 6-neony inessa
300l 5-skalary 3-zbrojniki niebieskie 10-żałobniczek 6-kirysków spiżowych 5-pielegniczka remireza
|
|
|
Rafael
Zainteresowany

lol
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2007, 21:33:11 » |
|
mam 112 l akwarium
ph 7 kh 5 gh 14 za wysokie wiem ale zawsze mialem troche wysokie taka woda niestety no2-n 0,1/l no2 0,3/l
co do rybek to dokupilem 3 brzanki pieciopregie bo dwie to bylo za malo
poprostu jestem w szoku ze przez jedna noc takie cos moglo spotkac moiego bojownika.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 11:28:11 wysłane przez Rafael »
|
|
|
|
|
|
|
Rafael
Zainteresowany

lol
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2007, 07:22:37 » |
|
niestety gurami nie przerzyl nocy ludzie pomocy co to za choroba .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2007, 08:24:00 » |
|
Może to być pleśniawka. Mnie się nie podoba ten poziom NO2. Jesteś pewny że NO3 tylko 0,3 ?
P.S. Nie pisz posta pod postem
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 08:25:33 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2007, 08:26:52 » |
|
mnie również się nie podoba ten pozioma no2 i świadczy o nieustabilizowanym akwa bądź o tym że wyłączasz filtr na noc. jeśli tak jest to tak się nie robi. jeżeli się pomyliłeś i tych azotanów jest 30mg to nie dziwię się dlaczego ryby chorują a na zdjęciach mało widac - nie jestem w stanie zdiagnozowac choroby.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 08:29:42 wysłane przez wiedzmin22 »
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Rafael
Zainteresowany

lol
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2007, 11:27:01 » |
|
chyba nie dokladnie przeczytaliscie nie napisalem NO2- 30mg/l tylko 0,3mg/l no3 nie badalem .to znaczy ze jest ok zreszta bylem z woda w zoologicznym facet po zbadaniu powiedzial ze woda jest ok.powiedzial mi tez ze to choroba grzybiczna wywolywana przez grzyba z rodziny saprolegniaceae, kupilem lek firmy jbl fungol zobaczymy czy cos pomoze.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 11:33:59 wysłane przez Rafael »
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2007, 11:39:10 » |
|
chyba nie dokladnie przeczytaliscie nie napisalem NO2- 30mg/l tylko 0,3mg/l no3 nie badalem .to znaczy ze jest ok
Wcale tak nie znaczy.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2007, 12:08:01 » |
|
Jeśli przy NO2=0,3 pan w zoologu powiedział, ze woda jest ok to pozdrawiamy "pana z zoologa" ! Poza tym pleśniawkę wywołują grzyby właśnie z rodziny Saprolegniaceae. Widzę, ze się "pan z zoologa" popisał elokwencją bo przecież lepiej brzmi "choroba grzybiczna wywolywana przez grzyba z rodziny saprolegniaceae" niż pospolita pleśniawka 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Rafael
Zainteresowany

lol
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 26, 2007, 17:11:29 » |
|
cos tu nie gra wlasnie mam przed sopba test na NO2 skala zaczyna sie od NO2-N 0,1mg/l NO2 0,3mg/l i konczy sie na NO2-n 5,0mg/l NO2 16,5mg/l
ja mieszcze sie na samym poczytku skali wiec wnioskuje ze jest ok zreszta czytajac ulotke jest podana tabelko i pisze wyraznie NO2-N 0,1mg/l i NO2 0,3mg/l woda dobra podkresle ze mieszkam w niemczech moze w polsce jest jakas inna skala nie wiem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 17:19:31 wysłane przez Rafael »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 27, 2007, 08:45:33 » |
|
No tak, bo Ty masz może inne testy gdzie 1 N-NO2 = 3,28 NO2- mg/l.
Jeśli w ogóle są jakieś azotyny w akwarium to nie powinno się wpuszczać tam ryb - tak jest najbezpieczniej. Azotyny są silną trucizną nawet w minimalnych stężeniach. Spotkałam się z informacją, ze ryby wystawione na dłuższe działanie NO2 w stężeniu 0,05 mg/l miały uszkodzone skrzela więc niewykluczone, ze jakiś czas temu (może tydzień, może mniej) nastąpił u Ciebie nagły wzrost azotynów ale efekty tego wychodzą dopiero teraz. To, ze w ogóle Twoje azotyny są wykrywalne świadczy albo o zbyt młodym zbiorniku albo o tym, że coś w nim było ostatnio zmieniane (wymieniane lub naruszone podłoże poprzez sadzenie roślin, czyszczony filtr).
Na razie podawaj lekarstwo, rób podmianki co tydzień ok 40%i daj znać co słychać u rybek.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2007, 08:47:24 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 27, 2007, 08:58:26 » |
|
azotynów wogóle nie powinno byc w zbiorniku - jesli facet w zoologu powiedział ci że parametry masz dobre to najwyraźniej się nie zna. co do zakładania akwarium - po to czekamy np te 3 czy 4 tygodnie, żeby te azotyny zniknęły (zostały utlenione do azotanów) i cały cykl był dobrze zawiązany. powiedz kiedy po nalaniu wody wpuściłeś rybki? jaki masz filtr? czy wyłączasz go w nocy? wystarczy wyłączyc filtr - a ta równowaga się zachwieje.
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Rafael
Zainteresowany

lol
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 27, 2007, 11:47:08 » |
|
akwarium ma juz 4 miesiace wiec wpuszczenie rybak za szybko nie whodzi w gre ale moze masz racje co do zmieniania cos w akwarium wlasnie posadziem nowe roslinki i co najgorsze wsadzilem kamiem ktory dostalem od sasiadki wydaje mi sie ze wlasnie ten kamien byl przyczyna choroby moich rybek bo przecierz przed tem nie mialem zadnych problemow z chorobami , kamien stal na dworze wiec go porzadnie wygotowalem ale widocznie bylo to za malo. kamien pochodzil z akwarium ale jak wczesiniej napisalem dawno juz w nim sie nie znajdowal.
filtr mam zewnetrzny kubelkowy fluval 105 nie wylanczam go nan noc chodzi na stop.pytanko co ile czasu nalerzy czyscic filter chodzi mi wylocznie o zmiane waty filtrujacej i wyczyszczenia gabek i czy mozna je czyscic pod woda z kranu. Narazie widze ze pozostale rybki nie zachorowaly moze bedzie juz dobze ale podam jeszcze jedna dawke leku tak dla pewnosci ze wszystkie bakterje zostaly zniszczone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 27, 2007, 12:05:17 » |
|
Wkłady z filtra kubełkowego powinno się czyścić jak najrzadziej. Jak masz prefiltr to nawet raz na kilka miesięcy a tylko co ok 2 tygodnie prefiltr. Jak nie masz prefiltra to czyścisz dopiero wtedy kiedy już zauważysz znaczące (!) zmniejszenie przepływu wody. Waty się z reguły nie czyści tylko wymienia na nową. Gąbki, biobale, ceramikę myje się delikatnie w wiadrze w wodzie spuszczonej z akwarium. Co do kamienia to wywal go bo może on zmieniać parametry wody - kto to wie - lepiej pozbyć się gada 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2007, 12:07:06 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
|