Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: zmetnienie wody  (Przeczytany 11620 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #45 : Styczeń 22, 2011, 18:10:33 »

fr0t bez przesady z tymi glonami, serio można mieć akwarium od samego początku bez zakwitu Wink wystarczy od początku stworzyc dobre warunki roślinom i tez tego nie wyssałem z palca tylko piszę z własnego doswiadczenia  Wink

temp 30 to duzo za dużo lepiej miec chłodniej np 20 i dla roslin i dla bakterii. W temp 30 * C sporo roslin zdechnie własnie z powodu tej temp.

greku za duzo kombinujesz, miałes nic nie robic przy akwarium. Woda sama by sie wyklarowała  Wink
greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #46 : Styczeń 22, 2011, 18:27:08 »

przez 3tyg woda coraz bardziej metniala, mimo zakupu wydajniejszego filtra nic sie nie zmienilo.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Styczeń 22, 2011, 19:00:21 »

wydajnosc filtra, masz na mysli moc w watach? czy ilość miejsca przeznaczonego na wkłady ? bo jak to pierwsze to w dojrzewajacym baniaku niema to znaczenia co innego wkłady które tak jak akwarium dojrzewają mniej wiecej w tym samym tempie
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #48 : Styczeń 22, 2011, 19:44:34 »

fr0t bez przesady z tymi glonami, serio można mieć akwarium od samego początku bez zakwitu Wink wystarczy od początku stworzyc dobre warunki roślinom i tez tego nie wyssałem z palca tylko piszę z własnego doswiadczenia  Wink

Zakwit zakwitem, ale nie powinien on za długo trwać i to właśnie miałem na myśli, chodziło mi o kilka dni i woda powinna się zacząć klarować

temp 30 to duzo za dużo lepiej miec chłodniej np 20 i dla roslin i dla bakterii. W temp 30 * C sporo roslin zdechnie własnie z powodu tej temp.

Tak jak wyżej napisałęm, chodziło mi o kilka dni. Tak samo w przypadku rozmnażania gurami, wodę czasami trzeba podnieść nawet do 32 stopni i roślinki nie padają, jest to kwestia tylko kilku dni.

greku za duzo kombinujesz, miałes nic nie robic przy akwarium. Woda sama by sie wyklarowała  Wink

Cierpliwość zawsze wygrywa Smiley

greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #49 : Styczeń 23, 2011, 10:46:07 »

mam na mysli pojemnosc kubelka i ilosc wkladow.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #50 : Styczeń 23, 2011, 11:05:08 »

Cierpliwości! Nie da się wszystkiego zrobić za pstryknięciem palca, a im więcej grzebiesz w akwarium tym gorzej. Nastaw filtr i niech chodzi, może nawet potrzebować 3 tygodni może nawet więcej, żeby zaczął pełnić 100% swojej funkcji. Ja mam, ale już nie stosuje, bakterie w buteleczce, które podaje się na początku działania filtra. No i faktycznie pomogły.

A może coś innego Ci mąci wode ? Nie wiem czy ktoś pytał, może żwirek Ci mąci wode ? Może coś gnije i też może mącić wode ? Może wkłady były brudne ? Nie wiem - strzelam w ciemno, Spróbuj jakoś zidentyfikować co tak na prawdę pływa w tej wodzie ?

Spotkałem się z takim przypadkiem, że kranówa była brudna, w szklance wody była biała i przezroczysta, ale dopiero w większej ilości zabrudzenie wody było zauważalne. Ja tak samo jak nabiorę wody z akwarium w szklankę to jest idealnie przezroczysta, ale jak zdejme tło z akwarium to na białej ścianie nie jest ona idealnie biała i przezroczysta. Nie wiem, takie moje gdybanie.

greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #51 : Styczeń 23, 2011, 15:29:16 »

Frot, problem jest juz rozwiazany. A zaczelo sie od naglego wpuszczenia ryb, najpierw byl zakwit pierwotniakow a pozniej przeodzilo sie to w zakwit wody.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #52 : Styczeń 23, 2011, 16:27:11 »

No to tak jak na początku pisalismy - trzeba było tylko poczekać Smiley Gratuluje rozwiązania problemu Smiley

Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: