Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: zmetnienie wody  (Przeczytany 11640 razy)
greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Styczeń 07, 2011, 19:11:39 »

robie co moge %-)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Styczeń 07, 2011, 19:55:33 »

greku jak ci sie nudzi to poczytaj forum, jest tu wiele przypietych przydatnych wątków  Good !
greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Styczeń 07, 2011, 20:52:08 »

na nude nie narzekam
Bartek
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Styczeń 09, 2011, 18:59:34 »

Witam
Wróciłem właśnie na moje mieszkanie by spojrzeć na zbiornik podczas mojej 5-cio dniowej nieobecności...
Woda wyklarowana, ale zasmucił mnie fakt że zobaczyłem glony Sad na mojej "kabombie" wyglądają jak pajęczynka.
Zwracam się znowu z moimi pytaniami:
-czy mogę zahamować ich rozwój np. poprzez nieświecenie światła nad zbiornikiem, tylko filtracja
-dodam że zakwit zawdzięczam sobie, bowiem po kupieniu roślinek, na paru z nich już się one [glony] znajdowały, po ręcznym czyszczeniu roślinek usunąłem ich sporą część.
-czy krewetki mogą być ratunkiem Wink
Pozdrawiam koledzy i koleżanki.
greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Styczeń 09, 2011, 19:26:24 »

w nowo zalozonym zbiorniku to norma.
Bartek
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Styczeń 10, 2011, 14:16:08 »

A u Ciebie jak jest, też doświadczas zakwitu glonów? a jak problem zmętnienia- widać poprawę?
greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Styczeń 11, 2011, 10:45:17 »

mialem zakwit okrzemkow i zielenic, jednak na szczescie wszystko wrocilo do normy. Zmetnienie jest nadal  Sad
zamontowalem dzisiaj filtr wewnetrzny dopoki nie kupie kubla, zobaczymy co bedzie. Narazie mam niezla pralke.

dzieje sie coraz ciekawiej, biale zmetnienie przeszlo w zakwit glonow, jest tak zielono ze nic nie widac, dzisiaj podmieniam wode i zaciemniam akwarium na 3 dni.
w dodatku zaczynaja gnic rosliny
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 12:33:51 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #37 : Styczeń 11, 2011, 10:54:59 »

Podmieniaj wode i nie świeć narazie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 12:34:10 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Styczeń 11, 2011, 11:59:57 »

no wode podmieniam srednio co 2-3 dni od momentu zmetnienia. Swiatlo wylaczone do piatku. Filtr zamowiony, pozostaje tylko czekac.

Mam nadzieje ze rybom to wszystko nie zaszkodzi.
Konrad86
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Styczeń 11, 2011, 12:34:54 »

Pamiętaj że w tym okresie musisz dobrze napowietrzać wodę.

greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Styczeń 11, 2011, 12:36:35 »

podlaczylem dodatkowo napowietrzacz, bedzie chodzil 24h/d
greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #41 : Styczeń 13, 2011, 16:58:29 »

zmetnienie nie ustapilo, moze troche tylko sie zmniejszylo  Sad
jakies pomysly co dalej?
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #42 : Styczeń 13, 2011, 20:57:49 »

Nie podmieniaj wody przez ponad tydzien, świeć jak najdłużej - będziesz miał zakwit glonów, ale to one pomogą Ci szybciej dojrzeć zbiornikowi - zasada jest prosta - im wiecej tlenu w wodzie tym szybciej ona dojrzeje - roślinki mają tendencje do oswajania się - glony nie - ruszają z miejsca. Chodzi o to by mechanizm biologiczny zaczął jak najszybciej funkcjonowac, a wystarczająco szybkie są właśnie glony. Dlatego zawsze zawsze będą glony w nowym zbiorniku. Potem gdy zgiornik zacznie się stabilizować trzeba powoli zacząć się ich pozbywać i dbać o parametry wody, by nie miały "okazji" do dalszego rozwoju - ma to miejsce, gdy pałeczkę przejmą roslinki. Mógłbyś spróbować z węglem - nie tylko usuwa chemię, ale pomaga też wyklarować wodę. I musisz mieć NO3 powyżej 20 - inaczej bakterie nitryfikacyjne nie rozwiną się wystarczająco szybko i górę wezmą glony - zakwit i tak i tak będzie lub nawet już jest, ale możesz go przejść z mniejszymi problemami. Roślinki szybko rosnące bardzo pomagają wyklarować wodę.

Podmiany wody nie dają efektów, bo tylko dostarczamy cały czas wody która rzekomo musi dojrzec i tak se ona będzie dojrzewać i dojrzewać, a jeżeli ma dużo chloru to zabijamy i tak niewielka ilość potrzebnych nam bakterii. Filtr ustawiłbym na jak najmniejszych obrotach i w ogóle bym do niego nie zaglądał puki się nie zapcha, podniósłbym temp. wody do nawet 30 stopni (jeżeli nie ma rybek - z rybkami max do 28 st).

No i jak poprzednik napisał - max napowietrzanie 24/h
Bimbrownia baaardzooo dużo pomoże, nawet mało wydajna, ale to zawsze cos.

A jeżeli te zmętnienie wydaję sie być "pyłem" to spróbuj przefiltrować wodę przez jakąś szmatke/drobną gąbkę/watę - coś gęstego, może to tylko drobny "syf" w toni wodnej. Może masz za "luźny" filtr, który wpuszcza i wypuszcza i tak mieli w kółko tę samą wodę.

Praktyka sprawdzona u mnie juz ponad 10 razy - więc nie wyssałem tego z palca.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2011, 21:05:44 wysłane przez fr0t » Zapisane

greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Styczeń 13, 2011, 22:00:03 »

hmmm, czyli cos zupelnie odwrotnego co robilem do tej pory. Zakwit juz jest. NO3 na poziomie 25. Sprobuje. Dzieki za odp.
greku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Styczeń 22, 2011, 17:33:09 »

Witam, Po ciezkich i nieudanych bojach poddalem sie i wlalem chemie do akwa. Tetra Pond AlgoRem, woda z totalnej zupy zrobila sie krysztalowa w ciagu kilku godzin.
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: