greku
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 31, 2010, 17:57:34 » |
|
Witam. Akwarium 54l mam od miesiaca. W ten poniedzialek wpuscilem ryby (21neonow zielonych i 3 otoski). W czwartek nagle zmetniala woda, wyglada to tak jakby byly pierwotniaki w nowo zalanym akwarium. Nie kombinowalem nic z filtrem, nie mylem go. Ostatnio zaczely rozwijac sie glony (zielenice i okrzemki) to moze przez to?. Dzis zrobilem podmiane wody (7,5l RO i 3l kranowki), podmiany robie normalnie co tydzien. Parametry wody w normie no2 0 no3 0 kh 8 ph 7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 31, 2010, 18:38:00 » |
|
Nagla zmiana parametrow po wpuszczeniu ryb i zaczeciu karmienia =akwa jeszcze nie jest stabilne . Po4 Kiedy mierzyles No3 ? Jaki filtr?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2010, 18:43:53 » |
|
PO4 nie jest takie potrzebne wystarczy test na azotany
greku za szybko wpusciłes te ryby, powinno się partiami zarybiac by bakterie zdązyły sie namnozyć. Dotychczas w akwarium niebyło brudu który byłby ich pozywieniem wiec bardzo mało ich było ale teraz nagle jest tego syfu wiecej niz są one w stanie przerobic i masz problemy. Tymczasowo mozesz wspomoc bakterie roslinami szybkorosnacymi typu paprotnica rogatek. Jak sie akwarium ustabilizuje to mozesz ten roslinny akcent wywalić o ile masz odpowiedni filtr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
greku
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 31, 2010, 20:11:55 » |
|
dzieki za odpowiedzi. nie mam testow na po4. w tym tygodniu nie robilem tez na no3, dane z tamtego tygodnia. Fakt nie pomyslalem o tym zeby wpuszczac ryby turowo. zakupilem razem z rybami nurzanca, mam tez w akwa cabombe wiec mysle ze to wystarczy. Filtr mam kaskadowy 240l/h ale niedlugo kupie kubelkowy. Nie zaszkodzi to rybom? Moze za kilka dni znow zrobic podmiane wody?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2010, 21:47:28 » |
|
Jak podepniesz nowy filtr to niech pochodzi ze 2 tygodnie ze starym zanim go bakterie nie skolonizują. Sprawdź czy nie ma NO2, NO3 nie powinno być na 0 ale od tylu rybek na pewno wzrośnie, także NO3 tez za jakiś czas sprawdź do jakiej wartości wzrośnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2011, 14:29:43 » |
|
W nowozalozonym i nagle zarybionym zbiorniku parametry nalezy kontrolowac codziennie . Zwlaszcza No3 .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
greku
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 02, 2011, 15:49:56 » |
|
zmierzylem wlasnie parametry
no2 0 no3 25 kh 8 ph 7 gh 16
jutro zrobie podmiane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bartek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 04, 2011, 13:43:09 » |
|
Witam serdecznie, nie chcę zaczynać nowego wątku więc podepnę się pod kolegę (mam nadzieję że się nie obrazi  ) W niedziele wieczorem postawiłem zbiornik, zalałem go wodą, [na dzień dzisiejszy parametrów nie znam bo nie posiadam sprzętu do ich analizy  ] W akwarium znajduje się jeden korzeń, Filtr- aqua fan mini, oraz filtr zewnętrzny [gąbka + wkład ceramiczny] litraż 35 l, oświetleni- halogen 2x 15w. Moje pytanie jest następujące, woda stała się mętna i pomimo pracy obydwu tych filtrów nie widać poprawy, można powiedzieć że wręcz przeciwnie jest troszkę gorzej, możliwe aby wkład ceramiczny był tego przyczyną? Proszę o pomoc... To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli coś jest nie tak... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 04, 2011, 13:48:06 » |
|
Normalne zjawisko jak świecisz światło i masz nową wodę Masz wykwit bakterii staraj się mniej świecić i dobrze natleniac wodę Najlepiej wyłącz światło na dzień a potem świeć po kilka godzin dziennie i tak do tygodnia powinno zniknąć Masz tam ryby już? ps za dużo światła jak na taki baniak prawie 1W/l to za bogato na poczatek i do tego pewnie bez CO2
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2011, 13:49:56 wysłane przez szakallo »
|
|
|
|
|
Bartek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 04, 2011, 17:28:17 » |
|
Rybek jeszcze nie ma w zbiorniczku, czekam na dojrzewanie  Może rzeczywiście się pospieszyłem, zakupiłem jedynie roślinki [na pewno moczarkę i jeszcze 2 inne - nazw niestety nie powiem bo nie znam] prosiłem o mało wymagające co do oświetlenia na początek i wody więc zdaję sią na właściciela... No właśnie a jeśli chodzi o oświetlenie, czy może, albo inaczej- czy na pewno spowoduje to zakwit wody w glony? I jeszcze jeden temat gdy już w miarę będzie roślinek w zbiorniku to mogę pokusić się o bimbrownie czy jest to może za mały litraż? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 04, 2011, 18:34:37 » |
|
Bimbrownie mozesz a własciwie pownienes juz sobie zalozyc, potrenujesz sobie jej obsługe w niezarybionym akwarium co tylko wyjdzie na zdrowie przyszłej obsadzie Halogen nie jest tak wydajny jak świetlówki, wiecej energii marnuje sie na ciepło niz na swiatło wiec przeswietlonego zbiornika nie masz. Nie wyłączaj światła, świec 8 godzin dziennie, ten zakwit to pierwotniaki, znikną same po tygodniu jak sie bakterie zasiedlą. Nie wiem co chcesz miec w tym zbiorniku ale jesli myslisz o jakis niskich roslinach "trawnikowych" to przemyśl zakup jakiegoś lepszego podłoża ( najlepsze na rynku to Amazonia firmy ADA) w tak małym litrazu niewiele tego potrzeba a róznica kolosalna w porównaniu do rosnienia na jalowym zwirku. Nie zarybiaj zbiornika za wczesnie, poczekaj miesiac az akwarium i filtry dojrzeją warto poczytać jeśli masz wątpliwości co do zarybiania...- http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/poziom-no2-w-dojrzewajacym-akwarium/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
greku
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 04, 2011, 21:45:03 » |
|
mozna dokupic szczepy bakterii nitryfikacyjnych? nie zaszkodzi to rybom?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Konrad86
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 04, 2011, 21:52:49 » |
|
Dojrzewanie możesz przyśpieszyć wypłukując gąbkę z filtra z dojrzałego akwarium. mozna dokupic szczepy bakterii nitryfikacyjnych? nie zaszkodzi to rybom?
Nie zaszkodzi.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2011, 21:54:35 wysłane przez Konrad86 »
|
|
|
|
|
Bartek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 05, 2011, 08:44:00 » |
|
Pomyślę nad tym podłożem, halogeny mają swoje plusy, w tak małym zbiorniku nagrzewają wodę bez pomocy grzałki  aktualnie za podłoże stosuje piasek drobnoziarnisty... nie spieszę się z wpuszczaniem ryb, zależy mi na jak najlepszym starcie  Zobczymy co z tego wyjdzie, pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc w moim problemie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 05, 2011, 11:05:46 » |
|
Jak znikną ci objawy po pierwotniakach możesz wrzucić kilka krewetek niech juz sprzątają bo glony nie będą czekac na rybki  A bimbrownie jak najbardziej zrób tylko małą tak by nie przesadzić z co2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|