Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Proszę o przeczytanie mojego wątku - mam kilka pytań!!
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o przeczytanie mojego wątku - mam kilka pytań!!  (Przeczytany 8002 razy)
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Grudzień 17, 2006, 10:29:30 »

testy beda cie troche kosztowaly; moze opowiedz troche o twoim zbiorniku, jak nawozisz, czym nawozisz, jakie masz rosliny, jakie oswietlenie, jak dlugo sie swieci, wiek zbiornika, jakie ryby i ilosc itd, wszystko co mozesz powiedziec, moze doradzimy cos na poczatek.

młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #31 : Grudzień 17, 2006, 12:42:32 »

no to zaczne od ryb mam 4 zbrojniki (ok 5-6cm), 2 neonki (ok4cm zamierzam dokupic), jednego otosa i nic wiecej mysle jeszcze o kiryskach bo mi sie podobają. Dokupic otosa jeszcze?? Zbiornik mam 30 l !! Ile tak mniejwiecej moze w nim byc rybek żeby sie dobrze czuły ??
nie nawoże niczym tylko dotleniam napowietrzaczem z kostką!!! swiatło mam tymczasowe zwykła żarówka 25w (słaba prawda??)
roslinki mam moczarke, nie wiem dokładnie nazwy (cos od żaby) i ten inny gatunek moczarki co tak ładniesz szeroko sie rozrasta!
sorki za braki mojej wiedzy i wybieganie od tematu ale jestem początkujący
pozdrawiam Marcin

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Grudzień 17, 2006, 19:39:23 »

Nie możesz mieć zbrojników w takim zbiorniku. Są niestety za duże. Możesz dokupić jeszcze ze dwa otoski i 3 neonki. I wystarczy. To bardzo mały zbiornik. Oświetlenie niestety do bani. Jakakolwiek wymagajaca roslina nie da sobie rady. Ze względu na przerybienie masz sporo metabolitów, czyli zw. azotowych itp Słabe światło to i rośliny nie dają rady pochłaniać tych substancji do wzrostu a glony owszem.
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #33 : Grudzień 17, 2006, 19:44:52 »

to jakie rosliny  moglyby byc ewentualnie do tej zarowki  Huh
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Grudzień 17, 2006, 19:47:22 »

www. holenderskie.pl
Jest tam baza roslin. Można poszukać i sprawdzic jakie maja małe wymagania świetlne.
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Grudzień 17, 2006, 19:57:49 »

przestudiowalem wszystko i nic mi to nie mowi wiec prosze uprzejmie o jakies przyklady Embarrassed Roll Eyes
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #36 : Grudzień 17, 2006, 20:22:22 »

zapytaj w sklepie o nawoz dla roslin wodnych i dawkowanie, na pewno pomoze to roslinom, dokup sobie pokrywe do twojego akwarium ze swietlowka dedykowana do zastosowania w akwarium. mozesz kupic tanie pokrywy na allegro - polecam. swietlowki dokup rowniez specjalne do akwarium o symbolu najlepiej 865 lub 845 w sklepie akwarystycznym. po zakupach dodwaj nawozu i obserwuj wzrost roslin. wode podmieniaj co 1 tydzien - 25% objetosci akwarium, nie przekarmiaj rybek.

kup sobie ksiazke o akwarium, poczytaj!! pomoze to wyjasnic wszelkie watpliwosci!!

Jarek

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Grudzień 17, 2006, 20:31:16 »

sek w tym ze mam pokrywe a w niej miejsce na zarowka
czy rosliny wytrzymaja jak je bede nawozil i mial tylko te zarowke
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #38 : Grudzień 17, 2006, 22:13:50 »

jakie oswietlenie zaporoponujecie mi do mojego akwa ??
i tak bede zmieniał na wieksze mysle o akwa ponad 100l a to zostawie jako kotnik
czy usunąc jakiegos zbrojnika z akwa ?? ile ?? a tak mniejwiecej jakie i ile rybek może byc w taki zbiorniku ??
prosze o odp
pozdrawiam Marcin

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Grudzień 18, 2006, 06:46:34 »

Były już tematy dotyczące obsady do 30l. Wystarczy użyć opcji szukaj. Ten wątek jest na temat roślin. Odchodzimy od tematu.
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Grudzień 21, 2006, 10:34:44 »

Sebastian!

Tu jeszcze Wulo w sprawie żelaza.

Stosuje juz dawke nawozu mikro proponowana przez producenta (RATAJ) i Fe znalazlo sie na poziomie 0,1.

Mam tez drugi nawoz tego samego producenta o nazwie Kolor FE (zawiera zelazo, potas i magnez) do uzupelniania niedoborow zelaza. Problem w tym, ze instrukcja jego uzytkowania jest nieprecyzyjna. Producent pisze, ze 100ml nawozu przeznaczone jest do akwarium o pojemnosci 200l.

Rozumiem, ze w takim razie metoda prob dolac do akwarium takiej ilosci tego nawozu aby otrzymac poziom 0,2-0,3?? A nastepnie dobrac dawke stosowana raz w tygodniu (2 lub 3) tak aby ten poziom utrzymac??

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Grudzień 21, 2006, 19:35:32 »

Nie chcę cię martwić ale jest to jednorazowa dawka, inny dostępny sposób dawkowania to 10 ml / 20 l, wynika z tego że nawóz to "lura"  Wink. Dziwne jest również połączenie z Mg i K, jeśli ktoś podaje w innej formie (innym nawozie) może dojść do kumulacji. Proponuje kupić chealt fe forte 12% (w proszku) np na allegro i przygotowywać roztwór który zużyje się w ciągu 2 tygodni. Przykładowo ja rozpuszczam 5,5 ml (2,1 g) w 100 ml wody ro i dawkuje 15 ml/100 l (to 0,3 ppm w podmienianej wodzie).

385 l - dyskowce
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #42 : Styczeń 13, 2007, 12:08:39 »

Sebastian, powiedz mi, jezeli nawoz mikro posiada wszystkie skladniki w zrownowazonej zawartosci to dlaczego dozujemy zelazo dodatkowo. Dlaczego akwarysci umieszczaja w podlozu kawalki laterytu, ktore wspomagaja rosliny w zelazo?

Wulo

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Styczeń 13, 2007, 18:25:22 »

Żelazo w formie przyswajalnej przez rośliny jest bardzo nietrwałe i ulego rozpadowi, dlatego stosuje się chelaty, które w mniejszym bądź większym stopniu temu zapobiegają, nie mają jednak 100% skuteczności. Zapotrzebowanie roślin na fe (i nie tylko) w każdym akwa jest inne i nie ma takiego nawozu, który zapewni optymalna zawartość mikro czy makroelementów w każdym zbiorniku, dlatego producenci rozszeżają swoją ofertę o dodatkowe nawozy. Przykładowo z seri PG jest jeszcze Ferro+, można go stosować zarówno z PGC jak i linią  PG Pro.
Przypomnę że linia Pro (w tym PG Micro) zalecana jest do wody RO, w pozostałych przypadkach należy stosować PGC.

385 l - dyskowce
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: