Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Proszę o przeczytanie mojego wątku - mam kilka pytań!!
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o przeczytanie mojego wątku - mam kilka pytań!!  (Przeczytany 8045 razy)
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Grudzień 13, 2006, 17:41:28 »

Sebastian, powiedz mi jeszcze, czy zawsze przy zmianach nawozu lub dawkowania tego samego nawozu pojawia sie na lisciach i korzeniach brazowy nalot, czy to sa okrzemki? Wydaje mi sie ze to jest nalot, a nie uszkodzenie lub gnicie liscia. Jestem w sumie pewny, ze jest to nalot, okropny, brazowy nawet o sporej miejscami grubosci.

Jak sie tego ustrzec na przyszlosc?

Wczoraj zwiekszylem dawke nawozu dwukrotnie? i dalem dodatkowo KNO3 w malej ilosci do poziomu 5.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 13, 2006, 18:29:05 »

Okrzemki występują w nowo zakładanych zbiornikach (nieustabilizowanych) i przy słabym oświetleniu, u ciebie nie jest aż tak mało (chyba że to żarówki a nie świetlówki), sprawdź pocierając palcami liść, jeśli nalot bedzie schodził lekko to nie okrzemki.
Który nawóz podwoiłeś ?

385 l - dyskowce
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Grudzień 13, 2006, 18:48:00 »

dalem wiecej nawozu mikro w sumie duzo wiecej, chcialem jakby jednorazowo dac sporo, zeby nadrobic zaleglosci Fe i dojsc do poziomu 0,2 a pozniej dawalbym juz codziennie tylko podwojna dawke tego co dawalem wczesniej zeby otrzymany poziom Fe utrzymac przy 0,2;

ale poprzednim razem tylko przy zmianie nawozu wystapil ten sam nalot.

zaraz sprawdze czy schodzi... no niby z korzenia spokojnie lekko schodzi, natomiast z lisci srednio raczej, ale da sie zciagnac

wyglada to bardziej w sumie jak nalot niz jak glony, cos jakby posypac cukrem pudrem liscie tyle ze brazowym.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 13, 2006, 19:31:10 »

Uważaj z nawozem mikro, dodawanie w takiej ilości aby utrzymać poziom fe 0.2ppm może spowodować nadmiar pozostałych mikroelementów (tak było u mnie).

385 l - dyskowce
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Grudzień 13, 2006, 20:47:45 »

powiedz mi jeszcze , jak stwierdzasz nadmiar mikroelementów, jezeli nie ma do tego testow?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Grudzień 13, 2006, 21:11:02 »

Skrupulatnie notuje wszystko co jest robione przy akwa w danym dniu, korzystam z arkusza kalkulacyjnego (w formie tabeli) w którym są dane o ilości podmienianej wody, nawożeniu, wynikach pomiaru i opisie takich czynności jak wymiana świetlówek, czyszczenie filtrów, wymiana wkłądów filtra RO, problemach z roślinami czy glonami. Obserwując rośliny i przeglądając notatki stosunkowo łatwo można ustalić czy przyczyną jest nadmiar czy niedobór, co pomogło poprzednim razem itp. Wpisy w sumie raz w tygodniu, nie zajmują dużo czasu a pomagają.

385 l - dyskowce
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Grudzień 13, 2006, 22:10:15 »

A wiesz moze skad bierze sie ten brunatny nalot na lisciach i korzeniach, o ktorym pisalem wczesniej?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Grudzień 13, 2006, 22:38:38 »

Nie chciałbym "gdybać" , ale jeśli nalot pojawia się tylko po podaniu nawozu to może to jest przyczyna.

385 l - dyskowce
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Grudzień 14, 2006, 10:00:25 »

Obserwując Sebastian Twoj piekny zbiornik i Twoje ogromne doswiadczenie i wiedze na temat akwarystyki, proponuje Ci wykorzystanie tego do napisania ksiazki:) jak krok po kroku zalozyc akwarium i nim sie opiekowac. Pomógłbys w ten sposob wielu zbladzonym akwarystom, dla ktorych nadzieja juz przestaje istniec, ze kiedykolwiek beda mogli stworzyc cos podobnego:) Pomyśl o tym przedsiewzieciu!! A moze juz cos napisales??

W kazdym razie trudno jest sie czegos samemu nauczyc, potrzebny jest do tego dobry nauczyciel:), ktory poprowadzi w dobrym kierunku. Mysle, ze nawet chyba ksiazki tu nie pomoga. Patrze tu na moje doswiadczenie z plywaniem, sportem ktorym zajmuje sie od kilkunastu lat i dopiero teraz udalo mi sie wszystko zamknac na ostatni guzik. A przynajmiej ide juz w dobrym kierunku: poznalem odpowiednich ludzi (calkiem przypadkiem), tyle ze w czasie juz nie odpowiednim:) ale nie jest jeszcze az tak pozno, zeby nie dojsc do doskonalosci.

Jarek

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Grudzień 14, 2006, 17:48:13 »

Przeceniasz moją wiedzę i doswiadczenie, fakt że przez te kilkanascie lat czegoś się nauczyłem, ale to kropla w morzu, człowiek uczy się przez całe życie, a potem i tak głupi umiera Wink. Niestety nie wszystkiego można się dowiedzieć, wiele rzeczy robi się metodą prób i błędów, zwłaszcza w akwarystyce roślinnej, jednak rady często się przydają, zwłaszcza od osób z autorytetem w tej dziedzinie (mam na myśli "starą" poczciwą brać z SRWiA). Dążenie do celu i nie poddawanie się po niepowodzeniach wkońcu przyniesie efekty, czego tobie i każdemu życzę.

pozdrawiam Sebastian

385 l - dyskowce
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #25 : Grudzień 15, 2006, 13:58:15 »

Witam!
Jestem tu nowy i wogóle mam swoje pierwsze akwa od 2-msc!
Mam problem z roślinami one chyba obumieraja nabierają takiego jasno brązowego koloru a były piekne zielone!
Czym to spowodowane?? Co im brakuje?? prosze was o pomoc

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Grudzień 15, 2006, 16:13:57 »

Może brakować wszystkiego, a może jest tego za dużo  Wink  Wybacz, ale nikt z nas nie jest wróżką:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,4354.0.html

385 l - dyskowce
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #27 : Grudzień 16, 2006, 09:22:52 »

thx
ale ja nie mam pojecia o żadnych testach do wykonania w akwa
także nie bardzo moge udzielac szczegółów
przepraszam za problem pozdrawiam Marcin

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Grudzień 16, 2006, 16:19:32 »

Abyśmy mogli coś doradzić musisz podać chodziaż podstawowe informacje, inaczej nie da się, nawet przypuszczenia trzeba na jakieś podstawie oprzeć (niedobór czy nadmiar), tak to będzie tylko gdybanie i rozwiązanie problemu może trwać miesiącami.

385 l - dyskowce
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #29 : Grudzień 16, 2006, 17:32:31 »

dzieki
zapytam w moim(tym co kupuje przecietnie) sklepie czy sa te testy jak zrobie powróce do problemu
pozdrawiam Marcin

akwa:
8L parapeciak
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: