Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 23, 2009, 13:03:46 » |
|
paweln twój sposób jest pewnie dobry ale moim zdaniem zdaje egzamin w dużych baniakach. Moje akwa ma 72l i myślę że kupowanie zestawu do CO2 przy takim litrażu mija się z celem ze względu na koszty. Stosuję popularną bimbrownię a jak wiadomo w takim przypadku nie da się precyzyjnie podawać gazu. Jest jeszcze jeden problem mieszkańcy mojego akwa pakują walizki i wychodzą bez takich ekstremalnych stężeń CO2. Od kiedy zmieniłam filtr z kaskady na zewnętrzny kubełek Mini Kani, po skróceniu świecenia w akwa występuje w nocy przyducha. Kaskada była może mniej wydajna jeśli chodzi o filtrację ale za to super jeśli chodzi o napowietrzanie. I teraz mam dylemat: kupić napowietrzacz (który zwiększy ruch wody, tak nieporządany w przypadku krasnorostów), wydłużyć świecenie (też niedobrze), czy wymyślić jeszcze coś innego?
|
|
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 23, 2009, 13:08:01 » |
|
A nie można zaplanować tak wylotu wody z filtra, żeby poruszał powierzchnią wody?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #47 : Sierpień 23, 2009, 13:10:26 » |
|
Esmi: ustaw tak wylot filtra aby poruszał powierzchnię wody - 1000% pomoże rybom, w ostateczności możesz zrobić wylot tak aby woda leciała na powierzchnie (mini deszczowina) też pomoże, albo jest jeszcze jeden sposób wiatrak 12V podłączony przez zwykły zasilacz może się włączać raz na godzinę w nocy ale musisz mieć timer do sterowania czymś takim, jak coś to na PW mam 3 takie timery ustawiane w rozkładzie dziennym i tygodniowy różne kombinację 8 załączeń na dobę itp, energooszczędny elektroniczny sam kiedyś używałem do różnych celów jak nie miałem skalara. Jedyna wada wiatraka że schładza powierzchnie ale nie musi wachlować przez 40 minut wystarczy co godzinę na 3-8 minut EDIT: oo muchomorek mnie wyprzedził 2 minuty 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2009, 13:12:59 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #48 : Sierpień 23, 2009, 13:14:10 » |
|
Powierzchnia się rusza, ale nie może ruszać się za bardzo bo mam bojka a one ruchu nie lubią. Wylot jest umieszczony tuż pod powierzchnią wody, ale jeszcze spróbuję sposobu z minideszczownią.
|
|
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #49 : Sierpień 23, 2009, 13:23:11 » |
|
jak umiescisz wylot nad powierzchnią wody to będziesz miała efekt taki jak w kaskadzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweln
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpień 23, 2009, 18:11:37 » |
|
paweln twój sposób jest pewnie dobry ale moim zdaniem zdaje egzamin w dużych baniakach. Moje akwa ma 72l i myślę że kupowanie zestawu do CO2 przy takim litrażu mija się z celem ze względu na koszty. Stosuję popularną bimbrownię a jak wiadomo w takim przypadku nie da się precyzyjnie podawać gazu.
Koszt jest jednorazowy i tylko na początku to wiadomo - potem nie ma już zabawy z drożdżami i można schować do szafki i na wiele miesięcy starcza przy mniejszych baniakach. U mnie metoda EI zdaje rezultat przy 60l im większy baniak oczywiście tym lepiej. Oczywiście jeśli ciągniesz na bimbrowni - zapomnij o EI, ale licz się że będziesz testował wodę i głowił się wciąż - skąd się biorą glony. Jest jeszcze jeden problem mieszkańcy mojego akwa pakują walizki i wychodzą bez takich ekstremalnych stężeń CO2. Od kiedy zmieniłam filtr z kaskady na zewnętrzny kubełek Mini Kani, po skróceniu świecenia w akwa występuje w nocy przyducha. Kaskada była może mniej wydajna jeśli chodzi o filtrację ale za to super jeśli chodzi o napowietrzanie. I teraz mam dylemat: kupić napowietrzacz (który zwiększy ruch wody, tak nieporządany w przypadku krasnorostów), wydłużyć świecenie (też niedobrze), czy wymyślić jeszcze coś innego?
Tak jak wszyscy przedmówcy napisali - ruch powierzchni wody wystarcza. Ja mam zewnętrzny kubełek i wylot jest zwykłą rurką tuż pod powierzchnią wody co sprawia że powierzchnia faluje. Nawet nie zainstalowałem deszczowni która jest w zestawie z filtrem a i tak nie zauważyłem przyduchy. Fakt że przy 8h świecenia woda jest mocno napowietrzona po całym dniu - rośliny bąblują intensywnie. Możesz jeszcze zainstalować napowietrzacz i włączać go w nocy. Ja do sterowania oświetlenia mam elektroniczny programator który można włączać i wyłączać 20 razy w ciągu doby (20 programów) - co godzinę mógłbyś na parę minut spróbować napowietrzać w nocy i poobserwować mieszkańców czy jest poprawa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #51 : Sierpień 24, 2009, 09:17:23 » |
|
ja u siebie w akwa (63 litry) męczę się z zielenicami. Dodatkowo tylko na 1 roślince mam krasnorosty. No i też miałem zamiar zainwestować w co2, ale w butelkę JBL Bioco2 (koszt ok 50 zł i podobno wystarczy na 1,5 miesiąca). Ale miła pani w sklepie odradziła stosowanie co2 bez testów więc chwilowo dałem spokój. Próbuję zbić poziom no3 (mam ok 25 mg/l) bezskutecznie, podmieniam wodę i za chwilę wraca. Ph mam 7,5 i zbijanie chemią tak samo działa - niby podmiana i ok, a za chwilę wraca do normy. Zostają inne testy jeszcze np Po4. Ale jeszcze trochę i tak jak ktoś wcześniej stwierdził, majątek pójdzie na testy a gówno z tego będzie. Poczytam trochę o dawkowaniu co2 i chyba zapakuję butlę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweln
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 24, 2009, 09:41:46 » |
|
kubek1976: glony u Ciebie to oczywiście brak CO2, być może też innych podstawowych makro jak np. P. Daj sobie spokój z butelkami i bimbrowniami (nie utrzymasz stałego dozowania) - kup butlę oraz jedyny słuszny test - test ciągły na CO2 (wystarczy sam indikator, zrobić własny roztwór wzorcowy DIY i parę kropli z testu na ph jeśli masz), poczytaj o EI i bądź cierpliwy. No3 gdybyś podawał CO2 to masz całkiem ok, być może masz sporo tego w kranie a co za tym idzie gratis nawóz. Ja mam takie lub wyższe stężenia NO3 tuż przed podmianą i glona brak. Nie używaj chemii do zbijania ph - nie ma sensu, efekt krótkotrwały, podasz CO2 i ph samo spada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 24, 2009, 10:10:50 » |
|
no już chemii nie kupuję bo szkoda kasy. Jeszcze tylko pytanko bo niedługo wylatuję na tydzień na wakacje - czy taki zestaw co2 ma pracowac cały czas 24h ? Czy może tylko na noc/dzień się to odpala ? EDIT : Chyba głupie pytanie zadałem  . Zablokowanie dozowania może się skończyć wybuchem 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2009, 10:33:46 wysłane przez kubek1976 »
|
|
|
|
|
paweln
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 24, 2009, 10:33:31 » |
|
Są dwie szkoły: 1. 24/24 + mniejsze wahania ph (w nocy się oczywiście obniży, przy świeceniu pójdzie lekko w górę) - możliwa przyducha w nocy jak się przesadzi, wręcz zagazowanie - straty gazu (ale gaz jest tani)
2. tylko w czasie świecenia + mniejsze zużycie gazu, warto zakupić elektozawór i sterować włączeniem i wyłączeniem - 2h przed rozpoczęciem światła i 1h przed wyłączeniem (chodzi o to żeby woda nasyciła się CO2 przez rozpoczęciem fotosyntezy), oczywiście pH idzie w górę jak wyłączysz - wahania ph
Zadawałem to pytanie na forum i jakoś do tej pory nie wiem co lepiej, myśle że sprawa indywidualna każdego akwarysty i zbiornika. Ja podaje 24/24 bo mam lajon'a i się nie martwie, przyduchy w nocy nie ma, ryby śpią na dnie :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 24, 2009, 10:37:35 » |
|
dzięki za info. Zdecydowałem się na JBL Bioco2. Koszt ok 45 zł + 15 zł za uzupełnienie więc nie są to wielkie koszty. A wielkiej butli nie mam gdzie trzymać i na małe akwarium taki zestaw mi zdecydowanie powinien wystarczyc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweln
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #56 : Sierpień 24, 2009, 10:40:50 » |
|
Stabilnego CO2 z tego nie dostaniesz i będziesz się pewnie paprał jak z bimbrownią, bo to chyba jest to samo tylko ładnie wygląda. Uważaj na gloniska, widziałem baniak gdzie celowo odłączali bimbrownie bo wysypały glony po podłączeniu. Odradzam EI w tym przypadku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #57 : Sierpień 24, 2009, 10:48:06 » |
|
butla odpada. Zbyt wysokie koszty butli i brak miejsca. Skolei z butelkami i z zacierem nie chcę się babrać bo ledwo mam miejsce na akwarium, a co dopiero butla lub inne wynalazki. A glony już mam i teraz chcę uniknąć restartu zbiornika. Zostało mi co2 i zmierzenie poziomu Po4.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweln
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #58 : Sierpień 24, 2009, 12:39:29 » |
|
Za to co kupisz na początku zapłacisz 60pln - a dołożysz parę złotych i butlę byś miał. Za 100 jest na alledrogo a w punktach gdzie nabijają może by taniej było. Z kolei reduktor + drobny osprzęt widziałem po 139, a można samemu zrobić dyfuzor, licznik bąbelków etc. więc będzie jeszcze taniej. Na ile starczy jedno uzupełnienie na 1 miesiąc? - to po roku inwestycja Ci się zwróci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #59 : Sierpień 24, 2009, 13:33:44 » |
|
no na dłuższą metę wiadomo ze wyjdzie taniej ale dużej butli nie mam gdzie postawić. A tamten zestaw to mała buteleczka z wężykiem. 15 zł raz na 6 tygodni to niedużo.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2009, 13:45:17 wysłane przez kubek1976 »
|
|
|
|
|
|