Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Skąd się biorą glony?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Skąd się biorą glony?  (Przeczytany 19126 razy)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« : Sierpień 12, 2009, 19:45:41 »

Pytanie jak w temacie, co jest nie tak i jak się pozbyć badziewia???
NO3 - poniżej 5
PO4 - 0,1
Fe - niewykrywalne testami
PH - 7,2
GH - 14
KH - 10
Akwa 72l mocno zarośnięte
Oświetlenie 2x24
i cała masa ochydnych zielonych nitek i trochę brunatnych pędzelków.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2009, 19:56:34 »

jakie świetlówki?
Podłącz Co2 , skróć trochę czas świecenia

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2009, 20:00:00 »

Sorry zapomniałam napisać: CO2 jest, świecę 10 godz.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2009, 20:07:14 »

a to za mało Co2 podajesz i zmniejsz twardosci a jak przy 10 godz. masz nitki to skróć czas do 8 puki nie pozbędziesz się nitek

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #4 : Sierpień 12, 2009, 20:16:20 »

noo 10 godzin ... a ile ma akwarium?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Sierpień 12, 2009, 20:17:14 »

możesz jeszcze dodatkowo zmniejszyć przepływ wody

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #6 : Sierpień 12, 2009, 20:23:38 »

Akwa ma prawie rok.
Czemu zmniejszyć przepływ? Na powierzchni tworzy mi się korzuch bakteryjno - glonowy.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Sierpień 12, 2009, 20:31:04 »

Czemu zmniejszyć przepływ? Na powierzchni tworzy mi się korzuch bakteryjno - glonowy.
o masakra widzę w tym akwarium ... zmniejszyć bo piszesz o krasnorostach tez a krasnorosty lubią duży przepływ...
Zbierz ten kożuch , zbij twardości i ph, zmniejsz przepływ , skróć świecenie mimo wszystko- albo przez jakiś czas świeć na jedną świetlówkę? - w każdym razie zmień cos z tym światłem - (nie napisałaś jeszcze jakie to swietlówki...? ) , ale i kontroluj N i P

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #8 : Sierpień 12, 2009, 20:46:32 »

(nie napisałaś jeszcze jakie to swietlówki...? )
A bo nie pamiętam Smiley Ale są T5 akwarystyczne, nie zwykłe.
zmniejszyć bo piszesz o krasnorostach tez a krasnorosty lubią duży przepływ...
Tylko, że one rosną najlepiej akurat po przeciwnej stronie akwa, tam gdzie praktycznie nie ma przepływu. A najpiękniejsze są na kostce lipowej skąd CO2 wylatuje Smiley
Za twoją radą skrócę świecenie. Gorzej będzie z twardością i ph. Ostatnio o mało nie wykończyłam zbrojników, bo puściłam więcej CO2, więc ph spadło szybko do 6,8. Teraz trochę się obawiam takich kombinacji tym bardziej że mam CO2 z bimbrowni więc ciężko tu o precyzje. Spróbuję może jakiś liści czy szyszek żeby nie było tak gwałtownych skoków.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Sierpień 12, 2009, 20:52:07 »

tak akwarystyczne - ale jakie- sprawdź symbole na swietlówkach
samo skrócenie swiecenia to nic nie da - musisz zadziałać ''kompleksowo'' Wink tak jak pisałam wyżej ph niech i będzie 6,8 tylko nie od razu a powoli , twardości zbijesz za pomocą wody demineralizowanej -lej pół na pół z kranem, i przepływ  zmniejsz mimo wszystko

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #10 : Sierpień 12, 2009, 21:02:01 »

a ja proponuje zrobić tak:

0. oczyść wszystkie rośliny ile się da na maxa, im lepiej wyczyścisz tym efekt końcowy będzie lepszy, bardzo zarośnięte części pousuwaj, żwir z góry jeśli są na nim glony usuń, wiem że to trochę zabawy ale nikt nie obiecywał że będzie łatwo Smiley
1. kup lampę UV w zależności od litrażu poczytaj dostosuj, włącz na wyjściu filtra
2. kup skimmer - odpieniacz zaoszczędzisz nerwów związanych z biofilmem, tym syfem na powierzchni co Ci się tworzy, to urządzenie ściąga wszystkie nieczystości tworząc kryształową powierzchnie wody
3. skróć świecenie do 6 godzin lub świeć w cyklu 3-4 godziny potem przerwa 2 godziny i znowu świeć 3-4godziny
4. podmiana wody 50% już
5. co 3 dni podmiana 30% wody przez 2 tygodnie, nie nawoź do toni mikro!!, po podmianie uzupełnij makro - minimum
6. jak się wszystko ustabilizuje to podmianka co tydzień 30% lub co 2 tyg 50%, ale lepiej częściej a mniej można 25% na tydzień

po ustabilizowaniu się nie zapomnij o prawidłowym nawożeniu do toni bo przy takim oświetleniu bez nawożenia rośliny długo nie pociągną, poza tym braki jednych substancji będą powodowały że rośliny nie będą brały innych (azotany) no i znowu będziesz mieć plagę glonów Smiley wszystko przed tobą

glonów się nie pozbędziesz ale znacznie ograniczysz poprzez odpowiednie działania
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2009, 21:19:27 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #11 : Sierpień 12, 2009, 21:05:10 »

NARVA o barwie światła 6000K DAYLIGHT - co o nich myślisz?
Twoim zdaniem liście ketapangu (czy jak mu tam) będą dobre na stopniowe obniżenie ph? A może powinnam zastosować wkład torfowy w filtrze?
nikt nie obiecywał że będzie łatwo
Nikt też nie mówił że będzie tak trudno Grin
Nie nawożę mikro. Podaję tylko trochę potasu, ale zamierzam zwiększyć dawkę.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2009, 21:08:56 wysłane przez Esmi » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Sierpień 13, 2009, 04:43:48 »

czyszczenie mechaniczne z glonów wszystkiego - to ja myślałam że to sie rozumie samo przez sie - więc nie narzekaj tylko ''zrywaj glony''
skimer - dobry pomysł( ale nie konieczny) ,z lampy uv bym jednak zrezygnowała...  bo choć na glony jednorazowo dobrzez by się spisałą to myslę że na dłuższą metę może wyrządzić więcej szkody niż pożytku...
jak z rana sie ponownie parametrom przyglądam to choć wczoraj wydawały mi się dobre całkiem to dziś widzę : po4 0,1 to za duże przy no3 5  Sad więc tak podmiana  i po podmianie sprawdż parametry -
świetlówki nie są złe ( ale dwie takie same?) , moim zdaniem liscie możesz dać tylko nie przesadż z nimi ale bardziej niż o obniżenie ph( bo na to to przy tym tww bym nie liczyła) przydadzą pod wzgledem garbników ( których glony nie kochają) i zmiany koloru wody i co za tym idzie światła.A na obniżenie ph zacznij lać demi zbijając tww i wtedy ph zobacz powinno samo zacząć spadać bez zwiększenie podawania co2.Przy tym no3 to ja bym dała sobie spokój z nawożeniem potasem .

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Sierpień 13, 2009, 07:18:49 »

NO3 - poniżej 5
PO4 - 0,1
Stąd się biorą glony. Zbyt niskie NO3 to już początek glonów. Moim skromnym zdaniem NO3 powinieneś mieć na poziomie 10-15 mg/l a PO4 w okolicach 1 do maks 1,5 mg/l. W swoich baniakach trzymam NO3:PO4 w stosunku 10:1 a momentami 6:1 i glonów jak na razie nie widzę.
Jeśli masz długie nitki to oznacza to ,że przesadziłeś z mikro. Żelaza nie podawaj
a ja proponuje zrobić tak:
1. kup lampę UV w zależności od litrażu poczytaj dostosuj, włącz na wyjściu filtra
Lampa wg mnie to zbędny bajer. Lampa dodatkowo wytłucze także i te pożyteczne bakterie. Jak się nie zadba o wodę, nie mierzy parametrów i nie zacznie rozsądnie nawozić to glonki będą wracać nawet jeśli bedę miał trzy lampy i pięć skimmerów.
Wielu uważa, że skracanie czasu świecenia to nie jest metoda na walkę z glonami, bo glony świetnie radzą sobie także przy minimum światła - podobno wystarcza im to co wpada przez szybę - przy takiej ilości tez sobie radzą. Walcząc z glonami nigdy nie skracałem czasu świecenia - dokonywałem podmian i nawoziłem z głową. Glony sobie poszły.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #14 : Sierpień 13, 2009, 07:43:22 »

widzę że wielu forumowiczów bagatelizuje lampę UV, bo albo jej nie ma albo nie wie jak działa, otóż lampa UV nie służy do bezpośredniego niszczenia glonów, lecz do oczyszczania wody z glonów (woda przenosi mikro organizmy oraz mikrorośliny np glony) i niebezpiecznych pasożytów, warto poczytać o czystości wody substancjach szczególnie organicznych zawartych w wodzie oraz biologii

odrębną sprawę stanowi stosowanie lamp UV, należy pamiętać o tym że zawsze montujemu ją na WYLOCIE a nie na wlocie filtra, i nigdy nie stosujemy 24h na dobę, lampa UV powinna być stosowana w zależności od wielkości akwa i potrzeb kilka razy na dobę w krótkich cyklach np; 2 razy na dobę po 15 minut codziennie, można też - co daje doskonałe efekty - stosować w nocy np: godz. 18:00 okres po wegetacyjny gasnie główne oświetlenie i załącza się lampa UV (np; na 5-15min) w celu zmiejszenia populacji masy biologicznej zawartej w wodzie - chociażby wybiciu bakterii przyniesionych z pokarmem mięsnym żywym itp....
następnie godzina 0:00 lampa znowu włącza się na 5-15 min, a rankiem każdego dnia można podziwiać kryształową wodę

godziny i czasy podałem przypadkowo i należy dostosować do własnych potrzeb moje akwa ma takie czasy i godziny włączenia 325 l czyli 2 razy na dobę po 15 min

jeśli pojawi się zmętnienie wody po np odmulaniu lub zmianach - sadzeniu roślin, załączam ręcznie lampę na 1-2godz. - resztę zrobią filtry

tu można poczytać o działaniu lampy UV na glony oraz walce z glonami w stawie, ale większośc rad spokojnie można stosować w akwa - polecam ->
http://www.pmp.p-net.pl/walka_z_glonami.htm

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: