Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Bojownik w 15 litrach. Co tym sadzicie?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik w 15 litrach. Co tym sadzicie?  (Przeczytany 6300 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 04, 2009, 15:14:16 »

Zapewne też jest to podparte jakąś teoria, choć moja jest taka, że się im nie chce sadzić roślin;)
Masz u mnie plus  Good ! Też się tego powodu obawiam.

Alkohol rozbija tłuszcze, dlatego polecany jest do oczyszczalni ścieków. Może też stosują w akwarium, żeby przyspieszyć przemianę materii?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 04, 2009, 15:30:13 »

Muchomorek
I wszystko popsułeś. Od pewnego czasu to była czysto kobieca wymiana zdań Wink Ja już siedziałem w I rzędzie z chipsami Smiley
Co do alkoholu w akwarium to znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/item621566721_absolut_akwarium_amerykanska_reklama_wodki.html

A poważniej zachęcam do przeczytania - ja przez całość nie przebrnąłem jeszcze (topik n/t akwariów morskich):
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?threadid=288714

Inna sprawa że to OT jest a rozmowa o Bojownikach w 15L przecież. Jeśli ktoś ma jakieś informacje o dodawaniu wódki do akwarium - proszę o założenie nowego tematu Smiley Może być ciekawe.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 15:54:42 wysłane przez Agnus » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 04, 2009, 16:36:30 »

Co do Walstad - przynajmniej solidnie opracowała swoją teorię, mam do niej szacunek
Ja też, co nie zmienia faktu, że nie odkryła żadnego nowego rozwiązania, a jedynie podbudowała naukowo stare.

Wiem, że wódki używa się jako jednego z czynników przy eutanazji rybek, nie wiem, do czego jeszcze.

inaczej nie da sie tego zrozumiec.
Da się.
Ja zrozumiałam, że Mania tym przykładem chciała wykazać, że nie można generalizować i kierować się stereotypami, bo wtedy właśnie można by dojść do wniosku, że TA projektuje miniaturowe zbiorniczki. Co nie jest prawdą. Gdyby to było prawdą, przykład nie miałby żadnego sensu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 22:13:33 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 04, 2009, 21:10:55 »

Dla wszystkich zainteresowanych wódką (w akwarium oczywiście) wyjaśniam ogólnie, że jest to metoda karmienia bakterii denitryfikacyjnych, wcześniej stosowana głownie w zbiornikach morskich, potem  przeniesiona również na zbiorniki słodkowodne.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 22:05:39 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 04, 2009, 21:42:47 »

Powracajac do bojownika...
Teraz wyleguje sie ciagle na filtrze tuz pod powierzchnia wody. Ja wiem, ze one lubia czasem plytko. Ale on ostatnio duzo siedzi. Juz sie nie narcyzuje...
I tak stwierdzam, jak na to patrze, ze ani ja nie mam czego poobserwowac, ani rybka nie ma pola do popisu. Grozi mu kolejne przeniesienie... A w 15 litrach zrobie sobie male krewetkarium.

Wiadomo. Zadna ryba nie powstala w szklance.
Miec ryby bez roslin, moim zdaniem, to jak hodowac konie w sejmie  Grin

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 21:00:20 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 04, 2009, 22:08:00 »

Przeczyściłem wątek z postów kompletnie nie na temat. Proszę uważać na to co się pisze i z szacunkiem odnosić się do pozostałych użytkowników.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 22:15:03 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: