Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: kosiarki  (Przeczytany 13343 razy)
sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #45 : Styczeń 09, 2009, 12:26:49 »

Piterix, zrob te zdjecia tej pregi u dołu, ciekaw jestem jak to wyglada. U mnie chyba nic takiego nie zaobserwowalem.

205L, 40L, 25L.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Styczeń 09, 2009, 13:12:19 »

co ten taniec może oznaczać? Moje też tak robią, ale wygląda to bardziej na taniec "wojenny" niż taniec miłości. Oczywiście agresja jest tylko w oczach Wink Właściwie nic się nie dzieje. Raczej nie są to zachowania godowe, bo one się nie rozmnażają w akwarium, ale może gdzieś wyczytaliście coś na ten temat, albo macie więcej obserwacji za sobą i jakiś pomysł.

generalnie wszytkie gatunki grubowargów są "mało towarzyskie" począwszy od kosiarek a skończywszy na labeo. u brak tolerancji w stosunku do innych ryb jest wiekszy, u innych mniejszy. ale z wiekiem myślę że wszytkie nie przepadają za towarzystwem i jak im sie inne ryby naprzykszają to potrafią pogonić i to zdrowo. kosiarki nawet wyrośniete sa jeszcze stosunkowo łagodne ale potrzebuja spokojnego kąta w wodzie.

tak na prawdę ich sława jako czyścicieli przyćmiła ich inne behawioralne cechy i wszyscy je ładują do każdego baniaka o wystarczających rozmiarach, ale tak na prawdę nie jest to ryba ani specjalnie widowiskowa ani towarzyska jak już podrośnie do sporych rozmiarów.

kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #47 : Styczeń 09, 2009, 13:20:00 »

Ogólnie jest za to przyjęte, że jest stadna dlatego mam ich 5. Nie walczą z innymi a przynajmniej nie straszą innych gatunków tylko siebie nawzajem. Kiryski wogóle się nimi nie przejmują.

Faktycznie wszyscy piszą tylko tym jak czyszczą a nie udało mi się wcześniej znaleźć informacji jak one ogólnie się zachowują. Jednak to, jakie są i co robią mi się ogólnie podoba. Można je lubić, wyglądają też bardzo fajnie, takie wyrośnięte. Powinny jeszcze trochę urosnąć i pewnie wtedy będą się prezentować  Smiley Jednak zaczynam się obawiać, że zrobi im się za ciasno.

Bocje, Kosiarki i Kiryski (200L)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Styczeń 09, 2009, 13:49:15 »

ryba stadna- Ok ale nie znaczy to że towarzyska w warunkach które im serwujemy. brzanki sumatrzańskie sa najlepszym przykładem tego jak zachowuja się ryby stadne w odpowiedniej ilości. a 5 sztuk to nie stado - nie oszukujmy się. dla mnie stado to 20 - 30 sztuk i więcej. możemy wtedy obserwować różne zachowania typowo stadne typu ciągła walka o przywództwo w stadzie, o dostęp do samic itd. 

a to że najcześciej ogranicza nas litraż powoduje tyle że takich zachowań w pełnej krasie przy ilosci 5 - 6 szt. juz nie zobaczymy. wiele jest takich stadnych gatunków, które trzymane po kilka sztuk staja się przez to relatywnie bardziej agresywne w stosunku do innych współmieszkańców. są to pewne kompromisy (bardziej lub mniej świadome) z naszej strony ale i konsekwencje moga byc zgola odmienne niż zakładalismy bazując na dostępnych źrodłach.

kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #49 : Styczeń 09, 2009, 15:12:15 »

Super!
Widzę, że masz spore doświadczenie. Mógłbyś napisać jakich negatywnych sytuacji mogę się spodziewać jak kosiarki dorosną? Moje 200l to niedużo, są w nim jeszcze Kiryski i Bocje. Będzie wzrastać agresja? Kiryski będą zjedzone??

Chciałbym zobaczyć stado 30 lub więcej kosiarek (nie maleństw jak w sklepie tylko wyrośniętych). Wyglądałoby to fantastycznie w odpowiednim akwarium. Znasz kogoś to ma taki zestaw (stado kosiarek i odpowiednie akwarium)?

Mój zbiornik jest też za mały dla Bocji Wspaniałej, ale to chyba nie jest moje ostatnie akwarium  Smiley

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Styczeń 09, 2009, 18:50:45 »

Zrobić zdjęcia kosiarkom od spodu nie jest tak prosto, już pół godziny się staram i nic... są za szybkie.
Kosiarki mi się bardzo podobają - ale mają podstawową wadę - jedzą rośliny (mech, rogatka, jezierzę, nadgryzioną przez zbrojniki żabienicę itd... na co im przyjdzie ochota).

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
bartek321
Stały użytkownik

« Odpowiedz #51 : Styczeń 09, 2009, 19:30:12 »

Może dokarmiaj pokarmwm roślinnym. Huh
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #52 : Styczeń 12, 2009, 23:29:05 »

Moje 200l to niedużo, są w nim jeszcze Kiryski i Bocje. Będzie wzrastać agresja? Kiryski będą zjedzone??

bez przesady nikt nikogo nie zeżre, nie zastrzeli ani nie obrabuje  Wink po prostu dorosłe sztuki mogą pogonić rybkę która je będzie irytować

Znasz kogoś to ma taki zestaw (stado kosiarek i odpowiednie akwarium)?

ano niestety nie.

P.S.

macie tu fotkę kosiarki od odłu z widoczną pregą.

kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #53 : Styczeń 13, 2009, 15:22:01 »

Piękna kosiarka i piękna pręga!

U moich jest ona bardziej "poszarpana", ale za to jakby dłuższa w stronę ogona. Widocznie pochodzą z innego regionu Wink
A, właśnie. Kosiarki dostępne w handlu pochodzą z odłowu, jak Bocje, czy ze specjalistycznych hodowli? Jak z odłowu to powinny być mocno zróżnicowane a moje wszystkie wyglądają jak siostry (bracia Huh) bliźniaki w dodatku.

Uspokoiłeś mnie w kwestii zachowania tych sympatycznych ryb. Dzięki Smiley

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #54 : Styczeń 14, 2009, 11:19:59 »

Kosiarki, podobnie jak bocje itp. 'produkowane' są w Azji na farmach. Chińczycy z pewnością wstrzykują im hormony żeby dochodziło do sztucznego tarła itp. i tak wygląda taka produkcja na skalę światową. Słyszałem, że w naturze kosiarki już występują rzadko, a grubowarg dwubarwny to już wyginął.  Roll Eyes

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: