Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: kosiarki  (Przeczytany 13381 razy)
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Styczeń 07, 2009, 11:07:57 »

Jak chcesz pietnaście też ładnie wyglądają jak pływają to zamiast tych 5 neonków dokup trzecią ramirezkę-samiczkę będziesz miał tak jak ja 1 samiec i 2 samice często akwaryści tak mają Grin Grin

Przecież ramirezy trzyma się w parach !!

Link: http://www.superakwarium.pl/pielegniczka-ramireza-id587.html

Cytaty:

1. "Najczęściej polecana jest hodowla w parach"

2. "Jest gatunkiem monogamicznym, jajami i potomstwem opiekują się oboje rodzice".

Wie Kolega, co to jest monogamia ?

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Styczeń 07, 2009, 11:45:47 »

Wtrącę swoje, bo wątek jest o kosiarkach (a nie o ramirezach Wściekły)

Ja mam 5 sztuk w 200l i nie wyobrażam sobie większej ilości. Przy tym czują się dobrze, krzywdy nikomu nie robią ale rządzą strasznie. Pchają się do każdego pokarmu tak, że inne ryby mają problem żeby się najeść. Napewno dobrym wyjściem jest trzymanie samych kosiarek, albo z dużymi rybami tylko wtedy to napewno większe akwarium jest niezbędne. Kiryski sobie radzą, ale małe Bocje trochę się ich boją. Jest to pewien problem, bo chciałbym żeby wszystkie ryby się najadły, ale jak sypnę więcej to tylko kosiarki stają się bardziej okrągłe.

Przy okazji zapytam: czy to normalne, że kosiarki potrafią momentalnie stracić swój "pasek"? Moje, chyba z podniecenia Wink, przy karmieniu czasem robią się prawie jednolicie szare. Jakby pasek im się "rozmył" trwa to kilka minut i znów stają się normalne, kontrastowe. Nigdy nie zdarzyło się to wszystkim na raz. Jak już to dwie, albo tylko jedna zmienia kolor.

Bocje, Kosiarki i Kiryski (200L)
sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Styczeń 07, 2009, 12:55:27 »

kaiowas, czy Ty na pewno masz kosiarki? Wstaw moze zdjecia, bo moje az tak mocno do zarcia sie nie pchaja, nie rzadza sie i NIGDY nie zdazylo sie im stracic koloru!

205L, 40L, 25L.
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Styczeń 07, 2009, 13:26:23 »

Już proszę:
nimiaturka

Nie jest to dobre zdjęcie, ale może wystarczy do identyfikacji. Widać na nim 3 sztuki.
Przy zakupie miałem informacje o kosiarkach fałszywych i podobnych rybach. Będę trochę w szoku jak się okaże, że to nie kosiarki. Zastanów się dobrze sakaguczi  Wink

Pchanie się do żarcia zależy zapewne od pozostałej obsady, bo jak miałem jeszcze ok 16szt Danio to kosiarki były w cieniu... Dominują wyraźnie nad kiryskami i bocjami (moje bocje są jeszcze bardzo nieśmiałe)

Tracenie koloru to może złe sformułowanie, chodzi o rozmywanie się paska - robi się na chwilę znacznie mniej wyraźny. Nie odcięty tak ostro jak zwykle od tego żółtawo-oliwkowego koloru.

Fragment poprzedniego zdjęcia w oryginalnej rozdzielczości:

sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Styczeń 07, 2009, 15:37:47 »

kaiowas, wyglada jak kosiarka. Pasek pociagniety az do ogona (wlacznie), zobacz czy ma waski (te falszywe kosiarki nie maja wasow), ale faktycznie wygladaja na prawdziwe kosiary.
Moje tez podczas karmienia ogarniaja zarcie, ale nie robia jakiegos szumu, nie przeganiaja ryb i nie robia tego jakos intensywnie.

205L, 40L, 25L.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Styczeń 07, 2009, 15:52:09 »

kaiowas, czy Ty na pewno masz kosiarki? Wstaw moze zdjecia, bo moje az tak mocno do zarcia sie nie pchaja, nie rzadza sie i NIGDY nie zdazylo sie im stracic koloru!

Poczekaj, poobserwuj, niech dorosną to zobaczysz Wink Kosiary często się przepychają, podobnie jak bocje wspaniałe.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #36 : Styczeń 07, 2009, 16:59:45 »

Ja mam 5 sztuk w 200l i nie wyobrażam sobie większej ilości. Przy tym czują się dobrze, krzywdy nikomu nie robią ale rządzą strasznie. Pchają się do każdego pokarmu tak, że inne ryby mają problem żeby się najeść.

1. Fakt. U Mnie jest tak samo. Mamy zatem już większe osobniki, małe raczej są na uboczu.
2. Masz tą prawdziwą wersję (tak wynika ze zdjęć).
3. Co do paska nie zauważyłem ale muszę się im dokładniej przyjrzeć w różnych światłach.
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Styczeń 08, 2009, 09:56:01 »

Dzięki sakaguczi, przez chwilę byłem w lekkim stresie Wink

Tak, moje mają wąsiki, króciutkie, ale wyraźne.

Jurekk:
moje kosiarki są już dość wyrośnięte, zdecydowanie największe w akwarium, jak zabrakło sporego stada "szalonych" Danio to te zrobiły się takie bardzo pewne siebie. Nikomu nie robią krzywdy i nie są agresywne, tylko są bardzo szybkie i kiryskowi czy małej bocji trudno chwycić tabletkę, przy której jest kosiarka, albo nawet 4 kosiarki  Smiley

Z tym kolorem to zauważyłem to dopiero jakieś 2 tygodnie temu. Nie martwi mnie to wcale, ale napisałem z ciekawości czy inni też tak mają. A może powinienem się tym martwić Huh Wcześniej albo tego nie widziałem albo tego nie było. Widać to bardzo wyraźnie i raczej oświetlenie nie ma na to wpływu. Tylko trwa to krótko i może dlatego trudno uchwycić właściwy moment. Może uda mi się zrobić zdjęcie takiej kosiarce "bez paska".
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 11:19:32 wysłane przez kaiowas » Zapisane

sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Styczeń 08, 2009, 10:32:37 »

kaiowas dales mi do myslenia. Obadalem moje kosiarki i faktycznie, zauwazylem ze sa chwile kiedy traca kolory! Pasek rozmazuje sie poprostu. Bylem w szoku, gdyz przez 4 miesieca nigdy nie zwrocilem na to uwagi. Wszystko jest w porzadku z tego wniosek.

205L, 40L, 25L.
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Styczeń 08, 2009, 11:18:42 »

To się cieszę  Grin

Zauważyłeś związek pomiędzy zmianą koloru a jakąś sytuacją w akwarium? U mnie obserwuję to podczas karmienia, tak jak rybki już właściwie się najedzą i szukają miejsca, żeby chwilę "posiedzieć" Bywa, że dwie upatrzą to samo miejsce i obie zmieniają wtedy kolor. Jakby wzajemnie się straszyły czy coś. Nic więcej się nie dzieje. Może to przypadek, ale kilka razy widziałem to w takich właśnie okolicznościach.

Jak było u ciebie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 11:20:13 wysłane przez kaiowas » Zapisane

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Styczeń 08, 2009, 11:22:53 »

Tak u mnie też kosiarkom pasek zanika na jakiś czas, poczym robi się normalny. Zmiana koloru następuje jak 2 kosiarki zaczynają "tańczyć" ze sobą...

Kosiarek mam 6 w 200l, do 100l byłby za duże. Co do stadności - wiele osób trzyma tylko jedną kosiarkę, albo dwie i nie wszystkie źródła podają że to stadna rybka... jedna moja kosiarka raczej za stadem nie przepada i jakby była sama - to byłaby szczęśliwsza ;-).

A jakie maja spody wasze kosiarki - bo moje kilka ma jednolite zabarwienie a 2 mają takie czarne paski na spodzie.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #41 : Styczeń 08, 2009, 19:47:00 »

Piterix a mógłbyś wrzucić zdjęcie tych kosiarek co mają te czarne paski na spodzie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Styczeń 09, 2009, 00:58:32 »

zarówno kosiarki "właściwe" jak i "fałszywe" (czyli grubowargi złotopręgie zwane po staremu 'ołównikami") mają wąsy. kosiarki maja jedną parę takowych, a ołówniki dwie pary.

a kwestia zanikajacego czarnego pasa wzdłuż linii bocznej to kwestia "emocji". najczęściej stres. jak bedziecie je kiedyś wyławiac to zabaczycie jak potrafią wyblaknąć Wink

kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #43 : Styczeń 09, 2009, 08:39:24 »

Moje od spodu mają pojedynczą, dość nieregularną czarną pręgę. Biegnie mniej więcej od połowy długości ciała aż do ogona. Mają to wszystkie moje kosiarki. Nie wiem czy jest to jakiś wyróżnik.

Jeśli blaknięcie jest spowodowane stresem to chyba nie tylko, chyba że stresują się nawzajem od czasu do czasu - jak jest zbyt nudno Wink

Na razie nie próbowałem ich łowić. Mam nadzieję, że nie będzie takiej konieczności, albo będzie się to wiązało z kompletną zmianą aranżacji... To szybkie i bardzo zwinne ryby.

Piterix:
co ten taniec może oznaczać? Moje też tak robią, ale wygląda to bardziej na taniec "wojenny" niż taniec miłości. Oczywiście agresja jest tylko w oczach Wink Właściwie nic się nie dzieje. Raczej nie są to zachowania godowe, bo one się nie rozmnażają w akwarium, ale może gdzieś wyczytaliście coś na ten temat, albo macie więcej obserwacji za sobą i jakiś pomysł.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Styczeń 09, 2009, 11:55:44 »

Taniec... nie mam pojęcia co może oznaczać - ale raczej im wrogo z oczu nie patrzy, IMO bawią się tak po prostu... ale teraz to już się zastanawiam, że może walczą o pozycję w stadzie... no i to by się zgadzało, że są wtedy zestresowane i pasek im zanika...
Jakby ktoś coś wiedział to niech napiszę - mnie też to ciekawi ;-)

Pręga na spodzie - moje maja regularną i tak samo leci jak u Ciebie, ale nie wszystkie ją mają. Dam zdjęcia jak zrobię ;-).

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: