Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czego brakuje roślinom???  (Przeczytany 5301 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 12, 2008, 10:07:58 »

Emi sprawdź to jeszcze. wg kalkulatora 1ml k2so4 = 1,8 g. k2so4 - duża rozbieżność. trzeba wyjaśnić!

Niestety  nie mam tak dokładnej wagi a z kalkulatora nie korzystam. Na taki przelicznik kiedyś natknęłam się na którymś z forów roślinnych i jakoś mi utkwiło w pamięci. Jak ktoś ma wagę laboratoryjną to proszę o sprawdzenie. jak nie to chyba się do apteki wybiorę, żeby to sprawdzić.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 12, 2008, 14:07:19 »

Ja na początku bawiłem się w aptekarza... ale i tak nie udawało mi się idealnych dawek ustalić. Po prostu akwarium mi zarasta całkowicie (sporo szybko rosnących roślin) po miesiącu więc i zapotrzebowanie na nawozy się zmienia... jak daję za mało - to są niedobory, jak za dużo - nitki... Dawkuję więc nawozy nieregularnie* w dawkach mniej więcej i - o dziwo przynosi to najlepsze efekty.

* nieregularność - polega na tym że co najmniej raz w tygodniu nawożę - ale czasem co dwa dni, czasem codziennie, a czasem tylko raz. Bez nawozów po 2 tygodniach pojawiają się widoczne niedobory.

Low-Tech fajniejszy, nic nie nawożę, żadnych niedoborów nie mam (na początku brakowało trochę potasu) - ale nie mogę sobie poradzić z nitkami... Przywlokłem je z mchem i miałem nadzieję, że znikną... nie znikają, tylko rosną w najlepsze - chyba wyrzucę jednak mech zanim zrobią przerzuty.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 12, 2008, 15:22:50 »

mech daj woreczka, woreczek do szafy na tydzień i po nitkach Grin

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 12, 2008, 21:25:05 »

Właśnie zakupiłem ten zestaw na allegro http://www.allegro.pl/item378712962_mega_zestaw_symfonia_zlota_300gr_150gr_k2so4.html i mam pytanie czy ten nawóz jest lepszy od PG i czy stosować je naprzeniennie,równocześnie,a może z jednego zrezygnować.Mam zamiar na początku zastosować samo k2so4 i zobaczyć efekt jaki będzie z tą bacopą co ma dziury w liściach i ewentualnie później nawozić czymś jeszcze.Co sądzicie o tym nawozie,jest tani w poruwnaniu z nawozami PG wydajniejszy Cheesy

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: