Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czego brakuje roślinom???  (Przeczytany 5302 razy)
mario27-28
Super aktywny

« : Czerwiec 09, 2008, 21:40:21 »

Mam pytanie czego może brakować roślinom.W bokopie niewiem dokładnie jakiej,ale ma zielone liście robią się dziurki w liściach i się jakby rozpadały.
Drugi problem to to że na nurzanicach,anabiusie i moczarce robi się jakby nalot w postaci szronu,kamienia(dotyczy starszych liści,nie wszystkich,liść się jakoś tak mieni i nie jest zielony tylko białawy.Nie schodzi to jak się potrze palcami chyba że na siłę może tak,ale liście po takim tarciu to pewnie nieutrzymają się i odpadną.
Świecę 11godzin/dobę 2x30W
ph ok.7,5
tww16*,
No3 10-20mg/l
tem (te upały)28-29*c
Co2 brak
Jak nawoziłem nawozem płynnym pg classic i pg ferrero to pojawiły mi się zielenice i zaprzestałem(teraz względny spokój).
Rośliny w miarę rosną tylko ta bacopa i ten szron na niektórych liściach występuje i niewiem co jest nie tak(pewnie brakuje jakiegoś pierwiastka tylko jakiego Huh)

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2008, 11:17:13 »

Może węgla? Uruchom bimbrownię, powinno ustąpić.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2008, 11:44:32 »

Doprowadziłeś do sytuacji, w której w wodzie zabrakło rozpuszczonego CO2 i rośliny w akcie desperacji zaczynają pobierać potrzebny im węgiel z węglanu wapnia rozpuszczonego w wodzie. Ten biały nalot na roślinach to właśnie wytrącony wapń. Odpal bimbrownię lub inne źródło CO2 i podawaj do akwarium.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2008, 11:52:25 »

ten biały nalot naliściach to "odwapnienie biologiczne" - szukaj info pod tym hasłem. tak jak emi poradziła - podawanie co2 pomoże, gdyż rośliny nie będą go pobierać z wodorotlenku wapnia tylko  z podawanego dwutlenku węgla, bo wymaga to od nich większego wysiłku energetycznego. tylko nie jestem pewien czy przy tym litrażu bimbrownia starczy.

to samo osiągniesz zbijając ph do 7.0 i ustawiając sobie kH w takim optimum by stężenie co2 było optymalne (czyli kH około 7). wraz ze spadkiem pH zwiększa się zawartośc co2 w ogólnym bilansie węgla. jest z tym więcej zabawy ale moim zdaniem bezpieczniejsza metoda. nawożąć co2 przy twoich parametrach bieżących możesz przedawkować - czyli jak już to bezpiecznie - bimbrownia się do tego IHMO nie nadaje za bardzo.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2008, 12:53:46 »

Ups, rzeczywiście nie popatrzyłam na litraż. Można spróbować z 2 dzwonami i 5 l bimbrownią. Będzie bezpiecznie tyle, ze szaleństwa z zawartością CO2 nie będzie.

Pozdrawiam,
Emi

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 10, 2008, 13:23:22 »

Miałem bardzo podobnie. Podawałem CO2 z bimbrowni - coś tam dawało... potem spróbowałem butli - po kilku tygodniach przyducha... Teraz stosuję wodę z filtra odwróconej osmozy do podmian w stosunku 1:1, nie daję wogóle co2, i jest ok.
Dziurki w liściach - prawdopodobnie brak potasu.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2008, 21:00:03 »

A jak wyłączę napowietrzanie w dzień w wewnętrznym to wzrośnie co2.W butlę nie chcę inwestować,rośliny mam mało wymagające i oświetlenie tylko2x30w więc niewiem czy co2 ma sens przy tym oświetleniu.Bimbrownia chyba dużo nieda bo to 240l,ale może się skuszę(najpierw jednak poczytam o tym).

A co do tych dziurek to może rzeczywiście brak potasu Huh Jaki nawóz zastosować(mam pg classic,i pg ferrero),a może można gdzieś kupić ten potas w czystej postaci i go podawać.Włożę jeszcze kulki pod korzenie i zobaczę co się stanie z ta bacopą.
Wielkie dzięki za pomoc Smiley Cheesy

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2008, 22:03:11 »

A jak wyłączę napowietrzanie w dzień w wewnętrznym to wzrośnie co2.W butlę nie chcę inwestować,rośliny mam mało wymagające i oświetlenie tylko2x30w więc niewiem czy co2 ma sens przy tym oświetleniu.Bimbrownia chyba dużo nieda bo to 240l,ale może się skuszę(najpierw jednak poczytam o tym).
zrób tak by tafla jak najmniej się poruszała
A co do tych dziurek to może rzeczywiście brak potasu Huh Jaki nawóz zastosować(mam pg classic,i pg ferrero),a może można gdzieś kupić ten potas w czystej postaci i go podawać. Włożę jeszcze kulki pod korzenie i zobaczę co się stanie z ta bacopą.
Wielkie dzięki za pomoc Smiley Cheesy
k2so4 - siarczan potasu - tego potrzebujesz i znajdziesz to na allegro

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 11, 2008, 20:51:07 »

zrób tak by tafla jak najmniej się poruszała

Ale napowietrzanie wyłączyć całkowicie czy nie,a może tylko na dzień,a w nocy puszczać tlen rybkom

k2so4 - siarczan potasu - tego potrzebujesz i znajdziesz to na allegro
[/quote]

Sprzedają to na allegro za złotówkę 100g,na ile to wystarczy,a może kupić też symfonię złotą i potas(niewiem czy można to razem łączyć,niechcę mieć glonów).Czy ten potas można kupić w sklepach ogrodniczych ,albo jest u nas w mieście taki sklep z odczynnikami chemicznymi chyba nazywa się POCH tylko niewiem czy mi sprzedadzą jak myślisz ???Pozatym jak go rozpuścić,bo to chyba ważne ile proszku ,a ile wody destylowanej.A czy te nawozy w płynie które wymieniłem w poście wyżej niewystarczą,bo myślałem że są dobre i mają w składzie potas,siarkę i inne pierwiastki.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 11, 2008, 20:59:10 »

sprzedadzą w pochu Wink
ale pewnie min. 1kg Grin

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 11, 2008, 21:14:57 »

sprzedadzą w pochu Wink
ale pewnie min. 1kg Grin

Mają też mniejsze 250g bo sprawdziłem przed chwilą za 12zł,ale jest to potasu siarczan,a czy to to samo co siarczan potasu K2SO4 Huh Smiley Jakie proporcje dobrać przy rozrabianiu Huh

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 11, 2008, 22:16:42 »

sprzedadzą w pochu Wink
ale pewnie min. 1kg Grin

Mają też mniejsze 250g bo sprawdziłem przed chwilą za 12zł,ale jest to potasu siarczan,a czy to to samo co siarczan potasu K2SO4 Huh Smiley Jakie proporcje dobrać przy rozrabianiu Huh

to to samo. 250g starczy ci na długo. by zrobić roztwór będziesz potrzebował wagę z dokładnością do 1g. i coś do dozowania roztworu do baniaka, np: strzykawka. ja przygotowany roztwór wlalem do pustej butelki PG - jest dozownik 1ml więc nie trzeba się bawić strzykawką.

zakładam że masz w baniaku 240L około 200l wody. jeżeli do butelki 500ml wsypiesz 110g siarczanu i dolejesz do pełna wody RO to otrzymasz taki roztwór, że po wlaniu do baniaka 1ml roztworu (czyli np jeden psik dozownikiem zbutelki po PG) stężeniu potasu w baniaku podniesie ci się o jakieś 0,5 ppm. czyli by podnieść stężenie o 1 ppm dwa psiknięcia, albo 2 ml strzykawką.) ile wlewać do baniak ci nie powiem. musisz po prostu lać codziennie zaczynając od małej dawki i jeśli zauważysz poprawę po tygodniu nie zwiększać już dawki, jeśli nie to w 2 tygodniu zwiększyć. (jeśli oczywiście są to objawy niedoboru potasu). 

tylko jak będziesz sypał ten siarczan do wody to nie syp wszytkiego na raz. nie wiem czy taka ilość ci się rozpuści w wodzie. ja swego czasu nie mogłem rozpuścić 20 mg w 100 ml wody. tworzył się osad który osiadał na dnie i dodatkowo na dozowniku. czyli wsypuj stopniowo i mieszaj. jak się nie rozpuści to dolej wody dwa razy więcej - do 1L. będziesz musiał wtedy lać dwukrotnie większą dawkę do baniaka. i tyle. trochę to łopatologicznie opisałem ale w końcu mamy euro2008 i pora późna więc napisałem po chłopsku. jak coś jest niejasne to pytaj. kalkulator jest też gdzieś na stronie www.roslinyakwariowe.pl i pomaga w wyliczaniu stężeń nawozów jak ktoś nie kuma mas molowych itd.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 12, 2008, 07:51:40 »

ja razem z siarczanem dostałem proporcje :
łyżka stołowa na 300ml wody
dozowanie :
8-9kroli na 100l codziennie

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 12, 2008, 08:12:25 »

Szymon, wg tego co kiedyś wygrzebałam to w temperaturze pokojowej nie bardzo da się rozpuścić 20 g K2SO4 w 100 ml wody. W 20 stopniach K2SO4 rozpuszczało się tylko 11 g a w 100 stopniach - 24 g. Nawozy ZAWSZE rozpuszczamy w wodzie destylowanej/demineralizowanej/RO.

Mario, do mierzenia proszku jak nie masz wagi można użyć strzykawki. Wyjmujesz tłoczek, zatykasz wylot i już masz ładną miarkę. Przyjmij, że 1 ml = 1,2 g.

Pozdrawiam,
Emi

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 12, 2008, 09:37:58 »

Szymon, wg tego co kiedyś wygrzebałam to w temperaturze pokojowej nie bardzo da się rozpuścić 20 g K2SO4 w 100 ml wody. W 20 stopniach K2SO4 rozpuszczało się tylko 11 g a w 100 stopniach - 24 g.
czyli potwierdza to moje własne eksperymenty

Mario, do mierzenia proszku jak nie masz wagi można użyć strzykawki. Wyjmujesz tłoczek, zatykasz wylot i już masz ładną miarkę. Przyjmij, że 1 ml = 1,2 g.
Emi sprawdź to jeszcze. wg kalkulatora 1ml k2so4 = 1,8 g. k2so4 - duża rozbieżność. trzeba wyjaśnić!

ja razem z siarczanem dostałem proporcje :
łyżka stołowa na 300ml wody
dozowanie :
8-9kroli na 100l codziennie
coś chyba nie tak w tym dozowaniu. żeby tą metodą podnieść stężenie potasu w 100L wody o 1 ppm trzeba by wlać  4ml roztworu - 10 kropli na pewno nie da 4 ml. co prawda kropla kropli nie równa  - zależy od dozownika - ale przyjmuje się objętośc kropli od 1/20 do 1/10 ml. czyli nawet biorąc górną granicę mamy 10 kropli = 1ml. czyli cztery razy mniej niż obliczałem. a podawanie potasu w dawkach zwiekszających stężenie o mniej niż 1 ppm dziennie chyba nie ma sensu. no i użycie jako "jednostki" kropli utrudnia też same obliczenia i może wypaczać wyniki.

P.S. zresztą używanie łyżki stołowej też może wypaczać kalkulacje. właśnie sprawdziłem - objętość łyżki pomiędzy 10 a 15 ml. łyżka łyżce nierówna, choć te 15 ml to pewnie raczej trudno znaleźć w standardowych kompletach dzisiaj - chyba że ktoś sięga do babcinej szuflady. tylko strzykawka

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: