I tutaj sie bardzo mylisz. Dokładnie miałem okazję to niedawno sprawdzić bo skończył mi się gaz i nie miałem go jakieś 3 tygodnie.
pH z CO2 - 6,4 (limituję żeby nie przesadzić)
pH bez CO2 - 7,4
Jaką wode stosujesz przy podmianie?
Jakich testów używałeś do pomiaru PH?
Jeśli nie używasz wody destylowanej, wody z RO lub kationitu to nie ma możliwości zakwaszenia twardej wody.
PH jest wyznacznikiem jakości wody - 7 - woda czysta.
Im mniejsza wartość PH tym woda jest bardziej kwaśna.
Wyjaśnij teraz wpływ CO2 na zakwaszenie wody?
Gdybym powiedział, że zakwaszam wode ogórkami, uwierzył byś?
Gaz jak najbardziej obniża.
W nieznaczny sposób miękką wodę.
Stosowanie CO2 np. w przypadku BW to największa i najdroższa głupota jaką można wymyślić.
Warto zacząć od zwrócenia uwagi na twardości, bo one zdaje się, że są buforami PH dla wody (tzn. musisz najpierw obniżyć skutecznie twardość, żeby skutecznie zakwasić).
Zgadza się.
Mówi się, że zakwaszenie twardej wody spowoduje powstanie zawiesiny.
W twardej wodzie nie obniżysz PH.
Zawiesina nie powstaje przy próbie zakwaszania twardej wody. Powstaje wtedy gry do twardej wody wprowadzasz garbniki.
Jeśli w zbiorniku nie będzie garbników to woda nie będzie mętna, po prostu nie zmieni wartości PH.
Wytrącenie garbników spowodowanych twardą wodą wygląd trochę jak zakwit pierwotniaków, trochę jak niedojedzony drobinki pokarmu.
[/quote]
Pozdrawiam.