Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zielona woda - pomocy!  (Przeczytany 12677 razy)
Blaze
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Sierpień 23, 2010, 08:01:08 »

Moja woda tez się poprawiła, jest już prawie przeżroczysta Good ! powodzenia Kasia

Pozdrawiam Błażej:D
kasias
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Sierpień 23, 2010, 08:02:50 »

Dzieki, ale to cos zielonego na korzeniu mnie troche martwi...

Blaze
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Sierpień 23, 2010, 08:09:54 »

nie wiem co to może być, pewnie glony (ale tak szybko by powstały?). Też mam kożeń, który już wcześniej był w aqa u znajomego, ale narazie nic zielonego na nim nie ma.
Wżóć może zdjęcie to bardziej doświadczeni Ci podpowiedzą co to może być.

Pozdrawiam Błażej:D
kasias
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Sierpień 23, 2010, 14:58:33 »

Kupilam dzisiaj test wody 6 w 1 firmy tetra i mam takie parametry wody:

Cl+ - 0,8
pH - 7,6
KH - 6
GH - 16
NO2 - 0
NO3 - 10

Niby wszystko jest w normie, woda juz duzo lepiej wyglada, jeszcze nie wpuszczam rybek, ale chcialam zrobic test, zeby miec porownanie jak bede robila test przed wpuszczeniem rybek.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Sierpień 23, 2010, 19:08:28 »

Zielona woda to zakwit jednokomórkowych glonów. Zakwit pierwotniaka to mleczna, biaława woda. Powodem zakwitu u ciebie jest niedojrzałe akwarium plus wlanie nawozu dla roślin. Nawożenie akwarium towarzyskiego ze standardową ilością światła rozpoczynamy przeważnie po kilku tygodniach od startu kiedy rośliny się już porządnie przyjmą i w większości wypadków tylko w przypadku widocznych niedoborów. W większości nie jest to jednak konieczne przy tak małej liczbie roślin jaką ty posiadasz.

Przydałoby się trochę wody podmienić, żeby wypłukać chemię którą do akwarium wlałaś.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
kasias
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Sierpień 23, 2010, 19:20:59 »

Do Emi:

CO sadzisz o moich parametrach wody?

Mam pytanie dotyczace filtru w akwarium. Jak go najlepiej umiescic, mam filtr wewnetrzny aquaball 60 firmy EHEIM i jak bylo by najlepiej go ustawic?

Podaje link do mojego filtra: http://www.aquaristikshop.com/e_Produktinformationen/EHEIM-Internal-Filter-aquaball-60.htm
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 19:25:23 wysłane przez Emi » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Sierpień 23, 2010, 19:25:03 »

Nie pisz posta pod postem. Do zmiany służy opcja Modyfikuj.

Twoje parametry wody w zasadzie poza twardościami (twardości są ok) nic mi nie mówią bo ph jest jeszcze niestabilne, NO2 jest zerowe bo nie wystartował jeszcze cykl azotowy a NO3 zafałszowane przez nawozy.

Pozdrawiam,
Emi

kasias
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Sierpień 23, 2010, 19:29:42 »

Dzieki. A ja juz sie cieszylam, ze mam super wode. Jaki wpyw na to moze miec:

- Aqua Safe,
- Easy Balance,
- Crystal Water
(wszystkie firmy Tetra)

Czy maja one w rzeczywistosci jakis wplyw na wode?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Sierpień 23, 2010, 20:00:00 »

Aqua Safe jest dobry przy podmiankach jak nie ma czasu wody odstawić i w kranie mamy spory syf (chodzi głównie o chlor i metale ciężkie). Jeśli jednak w akwarium nie ma zbyt delikatnych ryb, są żywe rośliny, które zdrowo rosną to odstawianie wody na 24 h wystarcza bez stosowania żadnej chemii. Pozostałych 2 nigdy nie używałam bo nie miałam takiej potrzeby. Wodę podmieniam regularnie co tydzień 20%, mam wydajny filtr, odmulam, nie mam przerybienia, nie przekarmiam ryb, nawożę z głową więc nie muszę stosować żadnych wspomagających naturę specyfików.

Co do podanego przez Ciebie filtra to moim zdaniem jest on za mały do 63 l akwarium.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 20:01:31 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

kasias
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Sierpień 23, 2010, 20:04:52 »

Wydaje mi sie, ze wode w kranie mam dosc dobrej jakosci... ale to moje prywatne odczucie.
Filtr byl w zestawie razem z akwarium, grzalka, termometrem, specyfikami do wody i jedzeniem dla rybek. Wiem, ze istnieje mozliwosc rozbudowy filtrow tej firmy.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Sierpień 23, 2010, 20:11:20 »

Wg producenta ten filtr jest od 30-60 l akwarium więc Twój litraż to jego górna granica. Przeważnie kupując filtr bierze się pod uwagę dodatkowy zapas, wtedy w przypadku większej obsady nie ma problemów z tym, ze filtr nie wyrabia. Uważaj po prostu z ilością wsypywanej karmy, podmieniaj wodę regularnie z odmulaniem, nie przesadzaj z ilością ryb a filtr powinien dać radę.

Pozdrawiam,
Emi

kasias
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #41 : Sierpień 24, 2010, 21:11:46 »

Jak czesto mam czyscyc ten filtr?

Szukam juz czesci do rozbudowy filtra, bo wiem, ze jest przy nim taka mozliwosc i go rozbuduje, wtedy juz powinien byc dobry do mojego akwarium?

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: