Blaze
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 23, 2010, 08:01:08 » |
|
Moja woda tez się poprawiła, jest już prawie przeżroczysta  powodzenia Kasia
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Błażej:D 
|
|
|
kasias
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 23, 2010, 08:02:50 » |
|
Dzieki, ale to cos zielonego na korzeniu mnie troche martwi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blaze
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #32 : Sierpień 23, 2010, 08:09:54 » |
|
nie wiem co to może być, pewnie glony (ale tak szybko by powstały?). Też mam kożeń, który już wcześniej był w aqa u znajomego, ale narazie nic zielonego na nim nie ma. Wżóć może zdjęcie to bardziej doświadczeni Ci podpowiedzą co to może być.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Błażej:D 
|
|
|
kasias
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 23, 2010, 14:58:33 » |
|
Kupilam dzisiaj test wody 6 w 1 firmy tetra i mam takie parametry wody:
Cl+ - 0,8 pH - 7,6 KH - 6 GH - 16 NO2 - 0 NO3 - 10
Niby wszystko jest w normie, woda juz duzo lepiej wyglada, jeszcze nie wpuszczam rybek, ale chcialam zrobic test, zeby miec porownanie jak bede robila test przed wpuszczeniem rybek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 23, 2010, 19:08:28 » |
|
Zielona woda to zakwit jednokomórkowych glonów. Zakwit pierwotniaka to mleczna, biaława woda. Powodem zakwitu u ciebie jest niedojrzałe akwarium plus wlanie nawozu dla roślin. Nawożenie akwarium towarzyskiego ze standardową ilością światła rozpoczynamy przeważnie po kilku tygodniach od startu kiedy rośliny się już porządnie przyjmą i w większości wypadków tylko w przypadku widocznych niedoborów. W większości nie jest to jednak konieczne przy tak małej liczbie roślin jaką ty posiadasz.
Przydałoby się trochę wody podmienić, żeby wypłukać chemię którą do akwarium wlałaś.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 23, 2010, 19:25:03 » |
|
Nie pisz posta pod postem. Do zmiany służy opcja Modyfikuj.
Twoje parametry wody w zasadzie poza twardościami (twardości są ok) nic mi nie mówią bo ph jest jeszcze niestabilne, NO2 jest zerowe bo nie wystartował jeszcze cykl azotowy a NO3 zafałszowane przez nawozy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
kasias
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 23, 2010, 19:29:42 » |
|
Dzieki. A ja juz sie cieszylam, ze mam super wode. Jaki wpyw na to moze miec:
- Aqua Safe, - Easy Balance, - Crystal Water (wszystkie firmy Tetra)
Czy maja one w rzeczywistosci jakis wplyw na wode?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 23, 2010, 20:00:00 » |
|
Aqua Safe jest dobry przy podmiankach jak nie ma czasu wody odstawić i w kranie mamy spory syf (chodzi głównie o chlor i metale ciężkie). Jeśli jednak w akwarium nie ma zbyt delikatnych ryb, są żywe rośliny, które zdrowo rosną to odstawianie wody na 24 h wystarcza bez stosowania żadnej chemii. Pozostałych 2 nigdy nie używałam bo nie miałam takiej potrzeby. Wodę podmieniam regularnie co tydzień 20%, mam wydajny filtr, odmulam, nie mam przerybienia, nie przekarmiam ryb, nawożę z głową więc nie muszę stosować żadnych wspomagających naturę specyfików.
Co do podanego przez Ciebie filtra to moim zdaniem jest on za mały do 63 l akwarium.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 20:01:31 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
kasias
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 23, 2010, 20:04:52 » |
|
Wydaje mi sie, ze wode w kranie mam dosc dobrej jakosci... ale to moje prywatne odczucie. Filtr byl w zestawie razem z akwarium, grzalka, termometrem, specyfikami do wody i jedzeniem dla rybek. Wiem, ze istnieje mozliwosc rozbudowy filtrow tej firmy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 23, 2010, 20:11:20 » |
|
Wg producenta ten filtr jest od 30-60 l akwarium więc Twój litraż to jego górna granica. Przeważnie kupując filtr bierze się pod uwagę dodatkowy zapas, wtedy w przypadku większej obsady nie ma problemów z tym, ze filtr nie wyrabia. Uważaj po prostu z ilością wsypywanej karmy, podmieniaj wodę regularnie z odmulaniem, nie przesadzaj z ilością ryb a filtr powinien dać radę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasias
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 24, 2010, 21:11:46 » |
|
Jak czesto mam czyscyc ten filtr?
Szukam juz czesci do rozbudowy filtra, bo wiem, ze jest przy nim taka mozliwosc i go rozbuduje, wtedy juz powinien byc dobry do mojego akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|