Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Sól  (Przeczytany 9065 razy)
Tomek69
Nowy
*

« : Luty 07, 2006, 20:12:18 »

Spotykam się z różnymi opiniami na temat soli w akwa. Czy to prawda żeby dodać do akwarium (mieczyki, molinezje i danio) soli. Sól niszczy pasożyty i pleśń ale czy nie zniszczy coś innego. :?:

45l akwa
4 mieczyki
5 neonów
6 gupików
szef1992
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2006, 20:42:06 »

Napewno nie zaszkodzi. Tylko może pomóc. Do twojej obsady naprawde bedzie przydatny Smiley Mieczyki i molinezje lubią sól w wodzie danio raczej też Smiley. Dodaj tak około 1 łyzeczki na 10l Smiley. Pamiętaj SÓL NIE JODOWANA
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2006, 23:19:17 »

a ja spotkalem sie z opiniami ze nie ma znaczenia czy jodowana czy nie Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2006, 23:25:53 »

a ja spotkałem się z opiniami że palenie nie szkodzi . :wink:
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2006, 00:01:51 »

ja w błąd nie wprowadzam, przynajmniej nie mam takiego zamiary, ale widzialem takie wypowiedzi na jakims forym gdzie koles rozpisal chemicznie sol i udowadnial ze nie ma znaczenia czy jodowana czy nie.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2006, 00:22:53 »

ja też uważam że nie ma znaczenia jodowana czy nie.

PS: Sól szkodzi niektórym roslinom.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2006, 02:04:00 »

A prawda jest po środku  :wink:  W soli jodowanej nie chodzi o zawartość jodu, tylko o środki przeciw zbrylaniu, a nie spotkałem jeszcze soli jodowanej (pot. białej) w której by ich nie było. Stąd moje zdanie żeby uzywać soli kamiennej, z jodem lub bez.

385 l - dyskowce
szef1992
Gość
« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2006, 15:07:16 »

No i Sebastain rozwiał wszystkie wątpliwości Smiley. A z ka wziąść sól kamienną ?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2006, 20:14:19 »

coś musi być z tym jodem jeśli w każdej książce czy stronie o utrzymaniu akwa sól jodowana jest niedopuszczalna do stosowania.
pogrzebałem w wikipedii i oto zbiory:
jod dodaje się do soli w postaci jodku potasu lub jodku miedzi i kto może stwierdzić z czym jest zmieszana ta sól. miedź jest szkodliwa dla życia w akwarium - chyba nie muszę przekonywać o tym.
jeśli chodzi o stwierdzenie Sebastiana że chodzi tylko o środki przeciw zbrylaniu to jest niepełne bo dodaje się także inne środki zapobiegające utlenianiu KI. a jest ich sporo i zależy to od producenta soli,kraju produkcji ,dostępności czy technologii. dodają do soli:
Na2S2O3 - wpływa na wyniki testów kropelkowych ''wybielając'' je i praktycznie uniemożliwia pomiar.
zwykła glukoza
Na2CO3
NaHCO3- proszek do pieczenia :wink:
Ca(PO4)2 - popularny E-341
SiO2- silikon :shock:
MgCO3 -węglan magnezu
KI łatwo utlenia się z każdej soli ,nawet kamiennej, więc zawsze będzie czymś tam zabezpieczony. nikt nam nie zagwarantuje którym z tych środków używano przy produkcji. więc używajmy zwykłej soli kamiennej albo morskiej - niejodowanej.
miłej lektury  :wink: http://www.saltinstitute.org/iodide.html
szef1992
Gość
« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2006, 20:24:29 »

Cytat: szef1992
No i Sebastain rozwiał wszystkie wątpliwości Smiley.

A jednak kafarski rozwiał Cheesy
A takie pytanko: co tam robi silikon Cheesy ?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2006, 20:30:50 »

przeczytałeś tylko akapity? zatrzymuje KI - jodek potasu w soli, żeby się nie utlenił, tak jak i wszystkie inne dodatki.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 13, 2006, 23:20:42 »

Żeby nie było nieporozumień to najlepiej było by podzielić te sole przynajmniej na cztery grupy, np:

1. sól kuchenna spożywcza (biała - tylko jodowana)
2. sól spożywcza kamienna niejodowana
3. sól spożywcza kamienna jodowana
4. sól morska
jod dodaje się do soli w postaci jodku potasu lub jodku miedzi...

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania (Dz. U. z dnia 17 lutego 2003 r.) ściśle określa jakie substancje mogą być stosowane i w przypadku jodu są to:
jodek potasu, jodan potasu, jodek sodu, jodan sodu. Z tego wynika że jodek miedzi nie może być stosowany, przynajmniej w Polsce.
Co do soli kamiennej jodowanej to dalej podtrzymuje swoje zdanie że można ją stosować, bo jod nie jest przeszkodą a antyzbrylaczy czy antyutleniaczy ta sól nie zawiera. Co do książek to wydaje mi sie że informacje w nich podawane dotyczą soli kuchennej spożywczej. A tak jak wiadomo ta może zawierać wiele "dodatków".

A`propo dodatków, sól kuchenna praktycznie ich nie zawiera, jest oczyszczana przez co uzyskuje się 98%  NaCl.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Luty 13, 2006, 23:39:24 »

sebastian- sól jodowana musi zawierać dodatki uniemożliwiające utlenianie się KI pod wpływem słońca, wilgoci, promieni uv . jeśli chcemy dbać o czystość chemiczną wody w akwarium to lepiej nie sypać tych środków, bo mogą się odkładać jak wszystkie metale. czysty jod jest trucizną. jodyna służy do dezynfekcji.
sól produkuje się na całymświecie a w obecnej globalizacji kto zagwarantuje że sól którą kupiłeś w sklepie nie jest produkowana w USA albo Liberii- tam można sypać miedź. dużo jest machlojek w tym przemyśle. i tak naprawdę konsument wcale nie decyduje co wsadza do garnka (czy kufla :wink: - to do dorosłych).
jest jeszcze sól kuchenna biała spożywcza niejodowana. jakieś dodatki to tylko wilgoć ok 0,1 % i 99,5% soli- reszta to dodatki ,zanieczyszczenia.
co tak się wszyscy uwzięli na tę sól?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 14, 2006, 00:03:08 »

Kafarski od ładnych kilku lat sól kuchenna niejodowana (biała) nie jest dopuszczona do sprzedaży, jedynie zakłady przetwórcze mogą jej używać. Jeśli ktoś ją ma z lewego źródła to nie moja sprawa  :wink: .
Nie wiem czy widziałeś sól kamienną (Kłodawską) jodowaną lub nie, tzn jak jest pakowana, chyba jedynie wilgoć mogła by zaszkodzić (o ile się dostanie) KI. Po za tym ta sól ma dużo krótszy okres minimalnej trwałości, niż "biała" - chyba nie bezznaczenia to jest.
Dodam jeszcze że jeden z wymienionych przez ciebie antyutleniaczy do bardzo dobry zw. na uzupełnienie niedoboru wapnia i magnezu (MgCO3).

Ps.
Nie dajmy się zwariować, po co importować sól np z USA jak u nas tyle kopalni  Cheesy .

385 l - dyskowce
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 14, 2006, 08:12:14 »

Cytat: Sebastian

4. sól morska

Ostatnio próboałem znaleźć sól morską ... otóż wszędzie widziałem tylko sól morską jodowaną  Sad Można gdzieś w końcu jeszcze kupić niejodowaną :?:

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: