Mi sie wydaje, ze jak sie uwaznie przyczyta ten watek, to widac tam pewien konsensus.
Po jakim czasie nalezy wawalic wegiel, zalezy od ilosci wegla, przeplywu wody przez filtr i od ilosci zawartych w wodzie chemikalii, ktore sa absorbowane przez wegiel. Dlatego nie mozna powiedziec, ze "wegiel trzeba wywalic po 3 dniach".
Z Fluvalem 305 czy 304 dosataje sie chyba 4 torebki wegla, wiec jest to dosyc duzo i moga one spokojnie byc i 2 albo 4 tygodnie w filtrze.
Tylko nie ma to wielkiego sensu. Po wystartowaniu akwa jest to dobre, aby wylowic z wody jakies chemikalia, ktore sie tam ewentualnie dostaly. Np zabrudzenia fabryczne, jakies opary plastiku od filtra itd. Potem trzymanie wegla nie ma sensu bo absorbuje on m.in wazne dla roslin zwiazki chemiczne i po pewnym czasie sie poprostu napelnia i ewentualnie oddaje na nowo do wody jakis syf.
Ogolnie: Fluval 304 (bo chyba nie 340) jest dosyc dobrym filtrem do akwa 250L jesli nie "najoptymalniejszym" wyborem IMHO. Taki filtr pozwala nawet na popelnianie pewnych bledow i nawet jakby ten wegiel mial byc przez rok niezmieniany, to njprawdopodobniej tez nic by sie nie stalo

.
Istotnym pytaniem moze byc jedynie: czy po "wyczerpaniu" kupowac taki wegiel na nowo - a to wynika chyba ze wszystkich opinii, ze NIE. Wegiel tylko w sytuacjach extremalnych jak startowanie akwa albo po podawaniu medykamentow.
PS:
Tak naprawde w Twoim filtrze najwazniejszy jest
1. ten ogromny prefiltr, czyli te 4 gabki w tej ramce. (Ja czyszce je w goracej wodzie tak dlugo, az pod swiatlo nie widze w nich zadnego syfu. Potem zanurzam je 2-3 razy w wodzie, ktora pochodzi z akwa w ramach podmiany (czyli w starej wodzie z akwa) aby wyplukac resztki chlorowanej kranowki
i
2. filtr biologiczny - czyli te rurki zwane przez Fluval "BioMax". Tej szufladki nie mozesz nigdy plukac pod kranem, bo woda chlorowana zabije wszystkie bakterie. Ta szufladke najlepiej przeplukac w wodzie z akwa albo w tej, co zostala w filtrze, albo wcale nie plukac. Reszta ma dosyc marginalne znaczenie.
PS na DVD widac jak koles plucze wszystko pod kranem - to jest troche debilskie zwlaszcza ze w instrukcji jest tak opisane jak ja to wyzej opisalem. I tych 4 gabek z prefiltra nawet nie wyjmuje z ramki - u mnie te gabki sa po tygodniu czarne!!! Potrzeba chyba z godziny aby je "odmulic" zciskajac pod goraca woda.