Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Wkłady do filtra  (Przeczytany 7322 razy)
Nulka
Nowy
*

« : Luty 05, 2007, 12:30:46 »

Witam,

mamy 250 litrowe akwarium i filtr Fluvala 340.

Jakie wkłady do filtra polecacie, żeby obniżyć poziom azotanów ? Mamy gąbki i ceramikę. Lepiej dołożyć żwirek amonowy czy węgiel aktywowany ? Co jest skuteczniejsze ? Żwirku amonowego nie można stosować dłużej niż miesiąc, tak? A jak jest z węglem ? Wymieniać co miesiąc, ale można stosować dłużej?

Proszę o pomoc!
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2007, 17:31:25 wysłane przez Nulka » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2007, 14:10:43 »

poziom azotanów możesz skutecznie obniżyć tylko kationitem regenerowanym solą i podmianami wodą nie zawierającą NO3.
węgiel można stosować w przypadku usuwania lekarstw i nie dłużej niż przez miesiąc w filtrze. osobiście nie stosowałem go jeszcze.
Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2007, 14:18:00 »

Podmieniamy co tydzień przy okazji odmulając. Zmiękczamy katonitem. Ale zastanawiam się co jeszcze możemy zrobić. Dodaliśmy jakiś specyfik z Tetry (nie pamiętam teraz nazwy). A azotany wciąż wysokie.

Czyli węgiel tylko przy okazji usuwania lekarstw? Czy jeszcze ma jakieś inne zastosowanie?

No i co ze żwirkiem amonowym - czy warto ?
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2007, 14:48:41 »

jaką masz obsadę? ile masz roślin? ile wody podmieniasz? czym nawozisz?
w zależności od odpowiedzi, może być kilka różnych i skutecznych metod typu: dosadzenie roślin, zmniejszenie obsady, zwiększenie ilości podmian i ich wielkości.
Ale najpierw napisz coś więcej o swoim baniaku
Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2007, 15:39:31 »

250 litrów.
Na razie są 4 paletki, glonojad, 20 szt. rozbory
Roślin niewiele :-)
Wymiana wody ok. 30% na tydzień.

Mam zamiar częściej wymieniać tylko najpierw chcę kupić filtr RO. Na Allegro właśnie znalazłam taki:
http://www.allegro.pl/item160200673_filtr_osmoza_osmonics_ro2_gratis_usa_f_vat_100gpd.html
Czy jest wystarczający ?

Pozdrawiam

grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2007, 20:13:47 »

250 litrów.
Na razie są 4 paletki, glonojad, 20 szt. rozbory
Roślin niewiele :-)
Wymiana wody ok. 30% na tydzień.
i tu masz przyczynę tego stanu rzeczy
IMHO zakładając, że akwarium jest dojrzałe, z powodu obsady i dojrzałego filtra masz dużą produkcję NO3, którego nie są w stanie "zjeść" rośliny (bo jest ich niewiele).
Nadmiar powinien być usuwany przez sporą podmianę - albo 1x tydz 50% albo 2 x 30%
Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2007, 08:33:33 »

Kupiłam wczoraj ten filtr, o którym wcześniej pisałam i będę podmieniać wodę co  3 dni.

No i dokupię roślin w takim razie szybciutko.

Dziękuję za rady.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2007, 09:21:42 »

Zwirek amonowy - czyli - jesli sie nie myle - np. Fluval Ammonium Remover - mozna "ladowac" moczac go 24 h w silnym rostworze soli kuchennej. Tak bylo napisane nawet na jednym starszym opakowaniu tego wkladu. Teraz juz tego nie pisza. Wklad ten usuwa Amoniak z wody. Jeden worek 180g wystarcza na 60L Wody i powinien byc wymieniany /ladowany co 2 tygodnie.

PS: paletki lubia chyba "Black Waters" mozna by pomyslec o uzyciu granulatu torfu (np. Sera Super Peat) - Zbija on TWO i mocno TWW i podobno stopniowo zakwasza wode (ja tego trzeciego dzialania nie zanotowalem), napewno polepszy zdolnosci buforowe i dodaje wodzie garbnikow i zwiazkow humusowych, mineralow itd. Ja sobie bardzo chwale torf w filtrze, choc wielu uwaza to za zbedne.

Niestety nie mam wcale doswiadczen z paletkami, takze nie wiem jak to jest z torfem dla paletek.

PS: wode podmienia sie co tydzinen a w duzych baniakach mozna i co 2 tygodnie. Ragula jest 20-25%. Chodzi o to, aby rbek zbytnio nie stresowac i nie zachwiac rownowagi biologicznej w akwa. Jesli masz jakis stan krytyczny, to mozesz oczywiscie podmienic wiecej.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2007, 09:35:38 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2007, 14:56:05 »

Dzięki za info o żwirku amonowym. Ja tylko znalazłam, że nie może być w akwarium dłużej niż miesiąc.

Torfu na razie unikam. TWW mam na poziomie 2 - nie chcę obniżyć. PH - 6 - nie mogę obniżyć. Smiley

A Ty co uważasz na temat węgla aktywowanego. Jedni piszą, że tylko po chorobie, inni że na stałe. Czy ja mogłabym włożyć go na miesiąc? Tylko żeby porządnie oczyścić.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2007, 15:00:46 »

tu jest ciakawa dyskusja o weglu:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8966.0.html

Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2007, 15:13:07 »

Dzięki. Widziałam ją wcześniej, jak i chyba większość pozostałych dyskusji dot. wkładów :-) Teraz tylko porównuję, których opinii jest więcej: za czy przeciw. Obłęd jakiś Roll Eyes

Przeczytałam ponownie ten temat. Włożę ten węgiel na powiedzmy 5 dni. Tylko czy potem jednorazowo mogę całość wyrzucić ?

« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2007, 15:15:19 wysłane przez Nulka » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2007, 16:35:44 »

ja używam torfu u palet, ale jako że nie mam już go gdzie upchnąć w filtrze  Tongue wisi w woreczku przy wylocie  Tongue węgiel musisz wyrzucić po 3 dniach, bo jak jest na max zapchany to spowrotem oddaje subst. szkodliwe do wody :-/ Ja w filtrze w paletkarium trzymam po trochu : ceramiki, wypalanej glinki i zeloitu, a nazewnątrz torf Tongue Grin
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2007, 16:39:08 wysłane przez Kubuś_8 » Zapisane

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Luty 06, 2007, 23:53:46 »

Mi sie wydaje, ze jak sie uwaznie przyczyta ten watek, to widac tam pewien konsensus.

Po jakim czasie nalezy wawalic wegiel, zalezy od ilosci wegla, przeplywu wody przez filtr i od ilosci zawartych w wodzie chemikalii, ktore sa absorbowane przez wegiel. Dlatego nie mozna powiedziec, ze "wegiel trzeba wywalic po 3 dniach".

Z Fluvalem 305 czy 304 dosataje sie chyba 4 torebki wegla, wiec jest to dosyc duzo i moga one spokojnie byc i 2 albo 4 tygodnie w filtrze.

Tylko nie ma to wielkiego sensu. Po wystartowaniu akwa jest to dobre, aby wylowic z wody jakies chemikalia, ktore sie tam ewentualnie dostaly. Np zabrudzenia fabryczne, jakies opary plastiku od filtra itd. Potem trzymanie wegla nie ma sensu bo absorbuje on m.in wazne dla roslin zwiazki chemiczne i po pewnym czasie sie poprostu napelnia i ewentualnie oddaje na nowo do wody jakis syf.

Ogolnie: Fluval 304 (bo chyba nie 340) jest dosyc dobrym filtrem do akwa 250L jesli nie "najoptymalniejszym" wyborem IMHO. Taki filtr pozwala nawet na popelnianie pewnych bledow i nawet jakby ten wegiel mial byc przez rok niezmieniany, to njprawdopodobniej tez nic by sie nie stalo Wink.

Istotnym pytaniem moze byc jedynie: czy po "wyczerpaniu" kupowac taki wegiel na nowo - a to wynika chyba ze wszystkich opinii, ze NIE. Wegiel tylko w sytuacjach extremalnych jak startowanie akwa albo po podawaniu medykamentow.

PS:
Tak naprawde w Twoim filtrze najwazniejszy jest 1. ten ogromny prefiltr, czyli te 4 gabki w tej ramce. (Ja czyszce je w goracej wodzie tak dlugo, az pod swiatlo nie widze w nich zadnego syfu. Potem zanurzam je 2-3 razy w wodzie, ktora pochodzi z akwa w ramach podmiany (czyli w starej wodzie z akwa) aby wyplukac resztki chlorowanej kranowki
i 2. filtr biologiczny - czyli te rurki zwane przez Fluval "BioMax". Tej szufladki nie mozesz nigdy plukac pod kranem, bo woda chlorowana zabije wszystkie bakterie. Ta szufladke najlepiej przeplukac w wodzie z akwa albo w tej, co zostala w filtrze, albo wcale nie plukac. Reszta ma dosyc marginalne znaczenie.

PS na DVD widac jak koles plucze wszystko pod kranem - to jest troche debilskie zwlaszcza ze w instrukcji jest tak opisane jak ja to wyzej opisalem. I tych 4 gabek z prefiltra nawet nie wyjmuje z ramki - u mnie te gabki sa po tygodniu czarne!!! Potrzeba chyba z godziny aby je "odmulic" zciskajac pod goraca woda.

« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2007, 00:07:26 wysłane przez Oswald » Zapisane

Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 07, 2007, 14:52:36 »

Tak Fluval 304. "Taki filtr pozwala nawet na popelnianie pewnych bledow ..." Pocieszyłeś mnie. Ja zaczynam swoją przygodę z akwarium.

Mamy gąbki i mamy rurki ceramiczne. Wiem, że te wkłady są najważniejsze. Tylko póki co mamy bardzo zanieczyszczone akwarium. Wysoki poziom azotanów, stąd moje pytania o inne wkłady. Bardziej do stosowania doraźnego. Do czasu poprawienia sytuacji.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 07, 2007, 17:18:59 »

na azotany b. dobry jest zeloit, a w wypalanej glince osiada się b. dużo bakterii przemieniających te wszystkie zw. azotu .  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: