Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wkłady do filtra  (Przeczytany 7338 razy)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #15 : Luty 08, 2007, 09:16:03 »

Tylko póki co mamy bardzo zanieczyszczone akwarium. Wysoki poziom azotanów
jaki masz ten poziom azotanów? czy robisz podmiany?
Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 19, 2007, 09:43:34 »

Akwarium było trochę zapuszczone. Teraz już robię podmiany. Staram się nawet częściej niż raz na tydzień. Wywaliłam takie trójwymiarowe tło, za którym syf się zbierał. Zapodałam żwirek amonowy do filtra, wrzuciłam w żwirek TetraAqua NitrateMinus Pearls
i wlewam jakiś preparat - nie pamiętam teraz nazwy - ale właśnie zmniejszający poziom azotanów. I nadal NO3 - 80, NO2 nawet wzrosło z 0,3 do 0,7, NH3 - 0. Co jeszcze mogę zrobić  Huh Pomocy!
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2007, 10:09:39 wysłane przez Nulka » Zapisane
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Luty 19, 2007, 09:49:56 »

Akwarium było trochę zapuszczone. Teraz już robię podmiany. Staram się nawet częściej niż raz na tydzień. Wywaliłam takie trójwymiarowe tło, za którym syf się zbierał. Zapodałam żwirek amonowy do filtra, wlewam jakiś preparat - nie pamiętam teraz nazwy - ale właśnie zmniejszający poziom azotanów. I nadal NO3 - 80, NO2 nawet wzrosło z 0,3 do 0,7, NH3 - 0. Co jeszcze mogę zrobić  Huh Pomocy!
nie ma takiej potrzeby wymieniania częściej niż raz w tygodniu  Grin

[45] [15] [4]
Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Luty 19, 2007, 10:10:31 »

Nie ma potrzeby ?? To co mogę innego robić, by zbić poziom tych azotanów?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #19 : Luty 19, 2007, 15:04:18 »

podmieniaj co dwa trzy dni po 25 pros na odstaną wodę (chyba że nie zawiera chloru to lej od razu do akwa po uprzednim wyrównaniu temperatury).
sprawdź jak działa filtr i czy nie jest za mały do twojego akwarium. wysoki poziom NO2 świadczy że coś jest nie tak z filtrem, może złe wkłady?
zmierz też wodę do podmian ,może ona zawiera też azotany.
możesz kupić gałązkę moczarki ,limnofilii czy hygrofilia polyspermy, będą też wyciągać azotany.
Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Luty 19, 2007, 15:26:50 »

Te 2 podmianki w tygodniu to woda z filtra RO + kranówka (mniejsza część).

Na 250 litrowy baniak mam Fluvala 304, więc filtr jest OK. Wkłady to gąbki, rurki ceramiczne i teraz dołożyłam żwirek amonowy.

Dokupię jeszcze roślin, w tym oczywiście którąś z poleconych.
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Luty 19, 2007, 15:38:15 »

wszystkie szybko rosnace rosliny pochlaniaja duzo azotanow wiec polecam jeszcze valisnerie i rogatka sztywnego oczywiscie moczarka tez swietnie sie do tego nadaje

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #22 : Luty 20, 2007, 22:50:47 »

Moze poprostu cos nie tak z testami...  Huh

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Luty 21, 2007, 08:22:17 »

Moze poprostu cos nie tak z testami...  Huh

Tak ta wersja najbardziej mi się podoba.  Grin Mamy całą walizkę testów z Zooleku. Kupię tak dla pewności jeszcze inny test na azotany. Czy jest jakiś bardziej dokładny ? Bo ten z zooleka przy końcu skali 80 i 130, przy czym obydwa w niemal tym samym kolorze.

Obawiam się jednak, że testy nie kłamią. Tak jak pisałam, wcześniej akwarium było rzadko odmulane, miało trójwymiarowe tło z "zabójczym" zapleczem. Widać, że rośliny nie mają się dobrze, pojawiają się ciemne plamy, osłabiają się liście. Może po prostu potrzeba czasu, by się parametry poprawiły, a może popełniam jakiś błąd nie związany nawet z wodą  Huh

Melduję posłusznie, że wczoraj zgodnie z Waszymi radami w moim baniaku pojawiła się moczarka, hygrofilia polyspermy, rogatek sztywny i valisnerie. Może one pomogą.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: