Luana
Stały użytkownik

|
 |
« : Lipiec 31, 2008, 20:14:52 » |
|
witam. mam problem: mam akwarium 112l a w nim filtr wewnętrzny. zamierzam zmienić go na kubełek ale nie wiem jaki. biorę pod uwagę następujące filtry: 1. JBL Cristal Profi e700 2. Tetra Tec ex 700 3. Eheim Classic 2213 4. inny? - wasze propozycje któy byście doradzili do mojego akwarium? proszę o opinie zarówno pozytywne jak i negatywne. chciałabym się również dowiedzieć jak wygląda sprawa ew. serwisu/naprawy/wymiany. ślicznie dziękuję za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 31, 2008, 20:32:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luana
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2008, 20:37:21 » |
|
czyli jednak AquaEl? masz jakieś doświadczenie z nimi? jak się sprawują?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 31, 2008, 20:40:24 » |
|
Jak dla mnie bez zarzutu. Mam 2 wewnetrzne tej firmy i nie narzekam. Sa w miare tanie i dobrej jakosci. Ja dostalem na swoje 3 lata gwarancji.  Taki Unimax to juz porzadne cos... 5 wkladow filtrujacych, duza wydajnosc i mozliwosci. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 31, 2008, 20:59:15 » |
|
Odpuść sobię póki co całą serię JBL eXXX, bo dowiedziałem się z poufnych źródeł, że to niedopracowana seria. Jak poprawią technologię produkcji to następne egzemplarze może będą już OK
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 31, 2008, 21:38:28 » |
|
A ja polecam Tetrę Ex700  Mam ten filtr i jestem bardzo zadowolona. Bardzo dobrze filtruje, jest cichy, łatwy w montażu i czyszczeniu. Nie mam porównania z pozostałymi, które wymieniłeś ale też wiele bardzo dobrych opinii słyszałam o Eheim'ach. Co do JBL'a to podobno faktycznie jest tak, jak napisał badrass. Ale ja mam taką informację od ich konkurencji więc nie ręczę za jej prawdziwość 
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 31, 2008, 21:47:51 » |
|
Tetra jest dobra wtedy, gdy ma sie dostateczna ilosc pieniedzy. W tym zestawieniu Aquael bedzie najtanszy i nie ustepuje pozostalym jakoscia. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomacha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 31, 2008, 22:00:03 » |
|
Ja mam zarowno tetre ex700 jak tez JBL - tylko wiekszy - e1500. Obydwa sa naprawde super. Wybralbym jednak jbl - jest to nowszy model od tetry. Ma ciekawe rozwiazanie -cos w rodzaju prefiltru. Woda zalewana jest bokami - i na tych bocznych gabkach osadza sie najwiekszy syf. Latwo wyplukac te boczne gabki - nie ruszajac wlasciwej filtracji. Tetra jest tez dobra- ale niestety jak sie zasyfi to spada dosc znacznie jej wydajnosc. To jest w sumie jedyny minus jaki znam z wlasnych doswiadczen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luana
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 01, 2008, 13:38:44 » |
|
a ciekawe jak się sprawdzą nowe filterki AquaEla MINIKANI (jeśli już to 120)? z tego co wyczytałam to nie mają pompy w środku, ale jest montowana w akwarium i dopiero wtedy tłoczy wodę do kubełka... poczekam i zobaczę opinie na ich temat. mam jeszcze czas do zakupu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 01, 2008, 13:51:11 » |
|
JBL, Tetra, Eheim a nawet Unimax to filtry owszem i dobre ale niestety dość drogie. Ze swojej strony polecę Ci filtr kubełkowy Penn Plax Cascade 700 (opis -> http://www.zwierzoland.com/penn-plax-cascade-700-750lh-p-2080.html). Ten filtr pracuje u mnie (akwarium 112 litrów) od września ubiegłego roku i zaglądałem do niego RAZ - na początku lutego aby przepłukać gąbkę i ceramikę. Jak do tej pory nie dał mi ani jednego powodu aby powiedzieć o nim złe słowo. W necie można znaleźć opinie, że jakościowo może on spokojnie równać się z kubełkami Eheima. No i cena...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luana
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 01, 2008, 13:57:21 » |
|
AAAA!! jeszcze więcej do wyboru  i co ja mam zrobić  kupię jeden a potem będę myśleć dlaczego nie wzięłam innego.... ten PennPlax wydaje się całkiem fajny, ale poczekam jeszcze na wasze opinie PS: anrd - jak jest z ew. serwisem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomacha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 01, 2008, 14:02:13 » |
|
Luana - masz pokrywe na akwarium? Bo jezeli tak to musisz sie liczyc z wycinaniem jej - aby zamontowac filtr kaskadowy. No i estetyka tez nie ta. Kubelek schowasz do szafki i nie ma problemu. Ale oczywiscie za wygode, jakosc trzeba placic...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Luana
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 01, 2008, 14:17:35 » |
|
Tomacha - mam pokrywę,a akwarium jest jakieś 10 cm od ściany, więc z kaskadą byłby kłopot. z boku jej też nie zawieszę bo po obu stronach 112 stoją małe akwaria. z drugiej strony wolę raz wydać więcej i nie mieć kłopotów z ew. przemeblowaniem pokoju bo do szerokości musiałabym doliczyć szerokość kaskady. poza tym kubełek pójdzie do szafki i nie będzie go widać Ale oczywiscie za wygode, jakosc trzeba placic... - mam nadzieję że tylko raz  jak dla mnie kubełek ma jeszcze 1 duży plus - rzadziej się go czyści 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 01, 2008, 14:17:35 » |
|
PS: anrd - jak jest z ew. serwisem?
Przy kupnie tego filtra o to też pytałem. I okazuje się że mimo iż filtr taki trochę mało popularny to z dostępem do części i serwisem nie ma żadnego problemu. Podobnie z mediami filtracyjnymi - wszystko można kupić bez problemów. Dystrybutorem tego sprzętu jest jakaś firma z Wrocławia, chyba Zoolog czy jakoś tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomacha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 01, 2008, 14:24:21 » |
|
mam nadzieję że tylko raz  Jezeli chcesz placic tylko raz to radze kupic cos porzadnego. stara prawda mowi, ze tylko bogatych stac na tanie rzeczy. Biedni kupuja drogie... Doswiadczylem tego ostatnio wlasnie w przypadku filtra. Kupilem Aqua Nova filterek - skuszony cena i podawanymi parametrami ....badziew ze szkoda mi sie rozpisywac. Stoi teraz w piwnicy. Kupilem wlasnie JBL w jego miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|