Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr EHEIM 2213  (Przeczytany 10470 razy)
Paweł
Stały użytkownik

« : Marzec 24, 2004, 07:42:06 »

Mam akwarium 220 l ok. 1,5 m-ca i mały problem z filtrem, otóż wszystko na początku było ok, napowieetrzał, cichutko chodził, ale od pewnego czasu zauważyłem, że w rurkach pojawił jakiś taki ciemny nalot, a napowietrzanie zaczeło działać coraz słabiej, aż w końcu dzisiaj rano zobaczyłem , że filtr ledwo co napowietrza, rybki pływają przy powierzchni wody, jakby im barkowało tlenu, więc podłączyłem brzęczek i jest chwilowo ok, tylko co zrobić z tym filtrem, przeczyśczyć rurki, chociaż czytałem, że filtr nalezy czyścić co 0,5 roku, a ja już po 1,5 m-ca rurki zapchane, może ten filtr jest za słaby?
A może taki nalot to normalna sprawa?
Pozdrawiam
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2004, 10:24:43 »

Zarastanie rur to normalna sprawa. Czy masz na wlocie do kubełka zalożony jakiś prefiltr (np. zwykła okrągła gąbka od filtra wewnętrznego)? Jeżeli masz jedynie standartową końcówkę (taką z "sitkiem") to bardzo możliwe, że filtr zasysa większe brudu i poprostu wkłady się zasyfiły. Ja mam 2215 i w ciągu 2,5miecha pracy zaobserwowałem może 10-15% spadku wydajności. Zależy jeszcze jaki masz układ wkładów w filtrze (jaka kolejność licząc od dołu). Ja mam:

Sera biopur
Gąbka wielkoporowa
Echfisubstrat
Gąbka wielkoporowa
Wata perłowa

Do akwa 220l lepiej było zakupić 2215. Jaką masz obsadę? Bo jeżeli to Malawi to twój filterek jest troche za słaby (pysie lubią brudzić)

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2004, 10:30:29 »

Pewno Ci się zapchał, sprawdź gdzie jest wąskie gardło i najlepiej załóż prefiltr (kubełki mają za zadanie oczyszczać głównie z substancji rozpuszczonych w wodzie a nie z osadów, najlepiej je wspomagać filtrem wewnętrzym), a jeśli chcesz je traktować jako filtr mechaniczny to i czyścić trzeba częściej. Ja jako prefiltra do E2213 używam gąbki z filtra aquaela nasadzonej na końcówkę węża, czyszczę ją przy podmianie wody i styka

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2004, 10:31:20 »

Mam na wlocie  gąbkę, ale tydzień temu czyściłem, a jeśli chodzi o kolejność to wsadzałem zgodnie z instrukcją, także powinno być ok,
natomiast jeśli chodzi o obsadę, to mam skalary, gurami, bocje, glonajdy, krewetki, molinezje i kakadu.
To co teraz radzisz zrobić , przeczyścić rurki i gąbkę?
Czy zajrzeć do kubełka, a co ile powinno się sprzątać filtr?
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2004, 16:30:24 »

Jeśli spadek  wydajności jest tak duży to ja bym przeczyścił, ale powinno to być jak najrzadsze. Gdzieś widziałem posta gościa, co odpalił kubeł, ma go chyba z rok i jeszcze go nie otworzył :wink:

Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2004, 08:02:39 »

To była kwestia gąbki, była totalnie zabrudzona, ale już jest wszystko ok.
Dzięki za porady!
Pozdrawiam
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 25, 2004, 10:01:13 »

Cytat: Paweł
To była kwestia gąbki, była totalnie zabrudzona, ale już jest wszystko ok.
Dzięki za porady!
Pozdrawiam

Tzn prefiltr "puszczał" czy zasyfiona gąbka prefiltra?

Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 25, 2004, 12:50:07 »

Zasyfiona gąbka.
Dzięki za pomoc
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 26, 2004, 15:16:35 »

Nie zgodzę się z Wami. Kupiłam 2213 i miałam ten sam problem. Filtr jeśli nie ma dużej obsady działa dobrze. Oczywiście biała wierzchnia gąbka brudzi się najbardziej. Problemem były glony w wężach do filtra. <Musisz je przeczyścić. Najlepiej za pomocą drutu z jakimś czyścikiem na końcu.  Dodatkowo przy pomocy dobrze ciepłej wody. Nie zapomnij o  zaworach. Pierwszy raz tak bardzo się zabrudziły. Teraz czyszczę je znacznie rzadziej. Nie wiem , moze kolor węży ( zielone) oraz fakt, że mają mały przekrój ( fluval ma większą średnicę weży) wpływa na to, że te glony tak chętnie się tam osadzają? A jeszcze jedno w głowicy  pompy jest ośka, którą nalezy regularnie czyścić, działa na magnez więc musi chodzić lekko. Gdy sią zaślimaczy filtr ma mały problem z filtracją. Pozdrawiam

sulika
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 26, 2004, 15:21:36 »

A na marginesie- szlałam z tym filtrem przez miesiąc. Cudowałam . Zmieniałam wkłady, gąbki i kolejność. Wszystko co możliwe. Już miałam jechać do serwisu. I nagle wpadłam na pomysł z wężami. Zobaczysz jaka jest różnica. A wymiana gąbki niewiele Ci pomoże. Mozliwe, że osadzają się tak gwałtowanie tylko wtedy gdy w akwa jest proces dojrzewania zbiornika? Teraz moje węże są czyste. Glony ich juz tak nie kochają. Smiley

sulika
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 26, 2004, 18:18:48 »

Ja mam cały kubeł wypchany ceramiką, tylko kawałek włókniny na wylocie, i gąbkowy prefiltr, wyliczyłem, że w ten sposób w zasadzie nie ma jak się zapychać. Węże na razie zarastają w sposób umiarkowany, jedyna zła przygoda była związana z brakiem prefiltra, ale teraz wszystkio hula cacy :lol:

lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 27, 2004, 10:07:30 »

To się cieszę.Zyczę  powodzenia, a Eheim z pewnością wynagrodzi początkowe trudności. Smiley

sulika
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 29, 2004, 07:57:11 »

To w końcu mam czyścić te przewody, bo szczerze mówiąc to teraz po wyczyszczeniu gąbki filtr chula jak trza, ale w przewodach widać gołym okiem jakieś badziewia, nie wiem tylko czy to tak nie powinno być?
Czyszczyć czy nie czyszczyć?
Pozdrawiam
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 29, 2004, 11:14:22 »

Ja nie czyszczę, i nic się nie dzieje, weź pod uwagę że tam też tworzy się film bakteryjny, i dopóki nie dochodzi do drastycznego zwężenia światła przwodu można sprawę olać. (nie mówiąc o upierdliwości czyszczenia 2m węża...)

lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 30, 2004, 13:47:16 »

Jak jest OK to po co robic sobie robotę?

sulika
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: