Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr EHEIM 2213  (Przeczytany 10493 razy)
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 01, 2004, 08:37:27 »

Niby wszystko było ok, ale wczoraj zauważyłem, że wszytskie rybki zaczeły jakby się duisć, głeboko oddychały, mało co się ruszały, mimo że filtr działał ok(przynajmniej  tak mi się wydawało), wsadziłem dodatkową kostkę z natlenianiem, podłączyłem do brzęczka i po kilku chwilach sytuacja wróciła do normy, tak więc chyba jednak będę musiał przeczyścić przewody i kubełek filtru, bo coś jest nie tak.
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 01, 2004, 09:57:55 »

Może spróbuj tak ustawić wylot wody, żeby generował ruch na powierzchni?
W końcu sam filtr zużywa tlen, no nie Cheesy
Ja wykorzystuję dodatkowo wewnętrzny jako filtr mechaniczny i nie narzekam

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 01, 2004, 13:05:20 »

Spróbuję przeczyścić wszystko i potem zobaczymy, może rzeczywiście spróbuje ustawić tak, aby wylot był ustawiony na powierzchni.
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 05, 2004, 09:48:10 »

Przeczyściłem wczoraj cały filtr, było w nim sporo syfu, w rurkach i w kubełku, po przeczyszczeniu filtr zaczął chulac jak na początku, i mam nazdieje że teraz dłużej nacieszę się nim, bo teraz musiałem przeczyszczyć zaledwie po 2 m-cach.
Dzieki za wszystkie uwagi
Pozdrawiam
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 16, 2004, 08:35:56 »

Przeczysciłem wszystko w filtrze, przewody wkłady. przez 2 tygodnie było wszystko ok i znów zaczyna działać coraz słabiej mimo że teraz przewody juz są czyste.
Co z tym zrobić?
Mam, 220 l akwarium, nie wiem co robić, czyszczę gąbkę co tydzień.
Pozdrawiam
Paweł
Piter30
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 16, 2004, 10:04:00 »

Wprawdzie nie mam Eheima ale w moim kubełku na początku były takie same objawy, że po 2 tygodniach wydajność znacznie spadała, a przyczyną był.... prefiltr na wlocie. Po prostu bardzo szybko się zatykał. Spróbuj zastosować inny wkład prefiltra, chociasz ja od tamtej pory zrezygnowałem z niego i chodzi bez przerwy już prawie 8 miesięcy i nie widać strat w wydajności!
Eddie
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 16, 2004, 12:56:47 »

Czesc !!! Po przeczytaniu wszystkich postow ,pierwsza rzecza ktora mi sie nasunela ,bylo pytanie ,dlaczego Twoim rybka brakuje powietrza ,filtr chyba nie jest powodem braku powietrza niezbednego dla ryb Huh chyba ze nie masz wogole roslin w akwa ?? no wlasnie , napisz jaka masz obsade ryb i roslin , napisz jakie masz wartosci wody Huh A co do filtra ,wystarczy lekko nasmarowac wazelina kosmetyczna , nie perfumowana ,precik porcelanowy na ktory nasadzasz oske z wirnikiem , bez zadnych obaw ,robie to juz od dawna ,daje Ci 100% gwarancje ze nic sie nie stanie Twoim rybcia  Cheesy

NATURA NIE ZNA POSPIECHU !!!!!
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 17, 2004, 08:27:56 »

Mam 220 l , powietrze juz mam, bo oprócz tego filtru wsadzam zwykły brzęczek,
temp 26 C, obsada:
5 skalarów,
5 gurami,
9 neonków,
3 bocje,
2 kakadu,
2 prętniki,
6 glonojadów,
i 8 krewetek,
wszystkie parametry wody mam ok,
pełno żywych dobrze rosnących roślinek
spróbuje nasmarować wazdliną zobaczymy  jak będzie
dzięki za poradę
pozdrawiam
Eddie
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 17, 2004, 14:39:55 »

Czesc  Cheesy Pawel ja Cie bardzo przepraszam ze Ci wierce dziure w brzuchu , ale dalej nie rozumiem po co Ci ten brzeczek ,napowietrzanie  :? Jezeli twoje roslinki sa w dobrej kondycji ,wszystkie parametry wody sa O.K, to po co prowokowac gloniska z tym napowietrzaniem.Napisz czy nawozisz CO2 ,chcialbym tez jesli mozesz podac zawartosc Fe i NO3 mg/l Twojej wody z akwa  :?:  
Jakie masz oswietlenie HuhHuh?
edek........

NATURA NIE ZNA POSPIECHU !!!!!
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 19, 2004, 07:39:59 »

Nie nawożę CO2, zawartość FE nie mierzyłem, natomiast NO3 mam 0, 2 świetlówki, jedną dla roślinek, drugą dla rybek,
Muszę mieć napowietrzanie, bo gdy tylko osłabła siła mojego filtru, to skalarki zaczęły dyszeć, i dopiero po odpalenmiu brzęczka po pół godzinie zaczęły ponownie normalnie pływać.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 22, 2004, 12:56:59 »

Właśnie przy rozbieraniu 'serca' filtru ułamał mi się taki patyczek i teraz to kicha, bo najpierw muszę kupić część do niego, nie wiecie gdzie można kupić części do filtru?
Pozdrawiam
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 22, 2004, 15:34:37 »

Cytat: Paweł
Właśnie przy rozbieraniu 'serca' filtru ułamał mi się taki patyczek i teraz to kicha, bo najpierw muszę kupić część do niego, nie wiecie gdzie można kupić części do filtru?
Pozdrawiam

Chyba większość sklepów w centrach handlowych, i Latos na Targowej, w moim przypadku najszybszy okazał się Latos, jak trzeba to zamawiają, ja czekałem ok 3-4 dni.
Albo via internet www.eheim.pl, ale oni czasem są powolni (podobno)

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 23, 2004, 07:17:22 »

Dzięki za wskazówki, już zamówiłem ten element w Leclercu na Ursynowie, w ciągu 1-2 dni ma być.
Tylko czy to poprawi wydajność mojego filtru?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: