Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: CO2 w akwarium 112 litrów, co wybrać?  (Przeczytany 5227 razy)
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« : Maj 21, 2009, 08:29:33 »

Chyba przyszła pora na CO2 w moim akwarium.
Mam pytanie co radzilibyście wybrać:
1. Myślałem nad takim zestawem http://allegro.pl/item639088883_jbl_proflora_co2_set_u401_mega_zestaw_raty.html
Zastanawiam się tylko na ile czasu wystarczyłaby mi taka butla...
2. http://allegro.pl/item638379609_profesjonalny_zestaw_acti_co2_set_gratis_raty.html
3. http://allegro.pl/item637518056_zestaw_co2_professional.html  Myślę też nad tym + jakaś większa butla. Fajna sprawa bo ma ma elektrozawór, mógłbym dozować tylko w dzień CO2 bezobsługowo, bo chyba w nocy nie ma sensu podawać. Często mnie nie i nie chce żeby akwarium było uzależnione od osób trzecich.
4. Myślałem też nad tymi butlami CO2 w sprayu, ale czy to ma w ogóle sens np podawanie co trzeci dzień?

Wszelkie rady mile widziane. Opis akwarium w podpisie.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2009, 22:56:42 »

Moja rada: Daruj sobie spray. Przerabiałem, wydawałem kasę na na to a efekty mizerne. To już lepsza jest bimbrownia.
A jeśli chodzi o co2 z butli wysokociśnieniowej to mogę dać Ci namiar na gościa na Allegro (pisz na PW), u którego zakupiłem pełny zestaw (bez dyfuzora) za 350zł i jestem zadowolony. Dodatkowo telefonicznie objaśnił uruchomienie całości bo byłem z tego lewy. Zestaw:

- Butla 1,5kg z podstawką, pełna
- 2 manometry
- elektrozawór z zasilaczem
- zaworek precyzyjny
- wężyk
- zaworek przeciwzwrotny

Oczywiście nowe. Oczywiście dużo taniej wychodzi bez elektrozaworu ale to chyba mija się z celem wtedy ta zabawa Smiley
Co do dyfuzora to mam mały problem - nie polecam Ci kostek lipowych o nazwie "Aqua Medic" - nieszczelne i gaz ucieka bokiem zamiast przeciskać się mgiełką przez samą kostkę. Musiałem mocno uszczelnić folią. Jest jako tako ale rozwiązanie niepewne. Przy montażu zaś szklanych dyfuzorków - uważaj by nie przyciskać za "kielich" do szyby bo się złamie - delikatna materia i przy przyklejaniu do szyby trzeba ostrożnie..

« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 23:00:27 wysłane przez Agnus » Zapisane

delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2009, 05:42:24 »

... Oczywiście dużo taniej wychodzi bez elektrozaworu ale to chyba mija się z celem wtedy ta zabawa Smiley...

Co masz na myśli?

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2009, 07:12:44 »

Co masz na myśli?
A nie miałem na myśli nic szczególnego. Po prostu ręczne włączanie i wyłączanie nawożenia. Jednak jeśli już ktoś inwestuje w butlę to elektrozawór jest sensownym dodatkiem a właściwie "must have".

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2009, 18:07:13 »

Tutaj sie nie zgodze . Elektrozawor nie jest niezbedny . Wielu akwarystow , rowniez rosliniarzy podaje Co2 24/24 .Ja rowniez . Mam elektrozawor ale go nie uzywam .Kupilem w komplecie .
delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2009, 19:40:30 »

Co masz na myśli?
A nie miałem na myśli nic szczególnego. Po prostu ręczne włączanie i wyłączanie nawożenia. Jednak jeśli już ktoś inwestuje w butlę to elektrozawór jest sensownym dodatkiem a właściwie "must have".

Tutaj sie nie zgodze . Elektrozawor nie jest niezbedny . Wielu akwarystow , rowniez rosliniarzy podaje Co2 24/24 .Ja rowniez . Mam elektrozawor ale go nie uzywam .Kupilem w komplecie .
Właśnie o to mi chodziło, choć myślałem, że czegoś nowego się dowiem.

112L
Microgeophagus ramirezi
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2009, 20:05:28 »

Tutaj sie nie zgodze . Elektrozawor nie jest niezbedny . Wielu akwarystow , rowniez rosliniarzy podaje Co2 24/24 .
A mogę spytać w jakim celu podajesz CO2 w nocy bez oświetlenia kiedy CO2 produkują same rośliny a ryby raczej dwutlenku nie potrzebują? Pytam z ciekawości - nie żebym się mądrzył ale z lektury pisma wielu mądrych ludzi wynika że CO2 bez oświetlenia jest pozbawione sensu.

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2009, 20:11:54 »

Wbrew potocznym opiniom ....;stabilne parametry i poziom Co2 .
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2009, 20:16:56 »

Wbrew potocznym opiniom ....;stabilne parametry i poziom Co2 .
Nie jestem przekonany. CO2 zapewniają w nocy same rośliny i ryby. Generalizowanie że trzeba tego dwutlenku jeszcze dokładać jest moim zdaniem nadużyciem. Być może w konkretnych przypadkach jak akwarium holenderskie czy inne specyficzne eksperymenty akwarysty.
Poza tym obiegowe opinie nie biorą się z powietrza.

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2009, 20:32:40 »

CO2 będę podawał tylko w dzień...
Zdecydowałem się na butlę... Mam nadzieje, że niedługo zamontuje.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2009, 20:49:33 »

Agnus .Nie dochodz .Sprawdz .Obiegowe opinie czesto padaja wobec nowych faktow .
Macieksoko . Mysle , ze to co podal Agnus /ten sprzedawca z all/ moze jest ok . Z mojej strony doradzam dyfuzory typu ;... kurcze ...nie wiem jak na nie sie " wola"..?  - drabinka Huh lub ten JBL... chyba korkociag Huh   Nie polecam rozpylaczy typu strzykawka z korkiem itp .
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 20:51:07 wysłane przez owlman » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #11 : Maj 22, 2009, 21:39:45 »

Nie polecam rozpylaczy typu strzykawka z korkiem itp .
Dlaczego nie polecasz? Ten JBL reaktor kosztuje 60zł. Kawałek strzykawki z korkiem 3zł. JBL na pewno będzie lepszy, niemniej jednak ten DIY rozpylacz sprawdzi się także, choć oczywiście jeśli już ktoś inwestuje ponad 300zł w butlę to i porządny dyfuzor można kupić.
Osobiście mam kostkę lipową (7zł) i od początku była nieszczelna (przepuszczała duże pęcherzyki u nasady zamiast drobne). Podczas gdy "strzykawkowy" dyfuzor działa bardzo dobrze w małym akwa. Wszystko i tak zależy od cyrkulacji wody w zbiorniku. Po prostu nasyconą w dwutlenek wodę trzeba przegonić po reszcie akwarium inaczej większość gazu będzie marnowana.

delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 22, 2009, 21:51:39 »

Za dyfuzor (reaktor) może robić także kubełek.

112L
Microgeophagus ramirezi
boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2009, 22:02:24 »

no dobra , ale nie zapowietrzy się ?

delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2009, 22:15:15 »

no dobra , ale nie zapowietrzy się ?

Systematycznie czyszczony bardzo rzadko "puszcza bąki" Wink
CO2 nabijane w butlę nie jest pierwszej czystości, więc w butli znajdą się jakieś nierozpuszczalne gazy, które po nagromadzeniu muszą gdzieś ujść.
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=25664&highlight=

112L
Microgeophagus ramirezi
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: