|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2009, 22:56:42 » |
|
Moja rada: Daruj sobie spray. Przerabiałem, wydawałem kasę na na to a efekty mizerne. To już lepsza jest bimbrownia. A jeśli chodzi o co2 z butli wysokociśnieniowej to mogę dać Ci namiar na gościa na Allegro (pisz na PW), u którego zakupiłem pełny zestaw (bez dyfuzora) za 350zł i jestem zadowolony. Dodatkowo telefonicznie objaśnił uruchomienie całości bo byłem z tego lewy. Zestaw: - Butla 1,5kg z podstawką, pełna - 2 manometry - elektrozawór z zasilaczem - zaworek precyzyjny - wężyk - zaworek przeciwzwrotny Oczywiście nowe. Oczywiście dużo taniej wychodzi bez elektrozaworu ale to chyba mija się z celem wtedy ta zabawa  Co do dyfuzora to mam mały problem - nie polecam Ci kostek lipowych o nazwie "Aqua Medic" - nieszczelne i gaz ucieka bokiem zamiast przeciskać się mgiełką przez samą kostkę. Musiałem mocno uszczelnić folią. Jest jako tako ale rozwiązanie niepewne. Przy montażu zaś szklanych dyfuzorków - uważaj by nie przyciskać za "kielich" do szyby bo się złamie - delikatna materia i przy przyklejaniu do szyby trzeba ostrożnie..
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 23:00:27 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2009, 05:42:24 » |
|
... Oczywiście dużo taniej wychodzi bez elektrozaworu ale to chyba mija się z celem wtedy ta zabawa  ... Co masz na myśli?
|
|
|
|
|
|
112L L260, L201, otocinclus affinis Fundulopanchax nigerianus innidere Microgeophagus ramirezi
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2009, 07:12:44 » |
|
Co masz na myśli?
A nie miałem na myśli nic szczególnego. Po prostu ręczne włączanie i wyłączanie nawożenia. Jednak jeśli już ktoś inwestuje w butlę to elektrozawór jest sensownym dodatkiem a właściwie "must have".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2009, 18:07:13 » |
|
Tutaj sie nie zgodze . Elektrozawor nie jest niezbedny . Wielu akwarystow , rowniez rosliniarzy podaje Co2 24/24 .Ja rowniez . Mam elektrozawor ale go nie uzywam .Kupilem w komplecie .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2009, 19:40:30 » |
|
Co masz na myśli?
A nie miałem na myśli nic szczególnego. Po prostu ręczne włączanie i wyłączanie nawożenia. Jednak jeśli już ktoś inwestuje w butlę to elektrozawór jest sensownym dodatkiem a właściwie "must have". Tutaj sie nie zgodze . Elektrozawor nie jest niezbedny . Wielu akwarystow , rowniez rosliniarzy podaje Co2 24/24 .Ja rowniez . Mam elektrozawor ale go nie uzywam .Kupilem w komplecie .
Właśnie o to mi chodziło, choć myślałem, że czegoś nowego się dowiem.
|
|
|
|
|
|
112L L260, L201, otocinclus affinis Fundulopanchax nigerianus innidere Microgeophagus ramirezi
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2009, 20:05:28 » |
|
Tutaj sie nie zgodze . Elektrozawor nie jest niezbedny . Wielu akwarystow , rowniez rosliniarzy podaje Co2 24/24 .
A mogę spytać w jakim celu podajesz CO2 w nocy bez oświetlenia kiedy CO2 produkują same rośliny a ryby raczej dwutlenku nie potrzebują? Pytam z ciekawości - nie żebym się mądrzył ale z lektury pisma wielu mądrych ludzi wynika że CO2 bez oświetlenia jest pozbawione sensu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2009, 20:11:54 » |
|
Wbrew potocznym opiniom ....;stabilne parametry i poziom Co2 .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2009, 20:16:56 » |
|
Wbrew potocznym opiniom ....;stabilne parametry i poziom Co2 .
Nie jestem przekonany. CO2 zapewniają w nocy same rośliny i ryby. Generalizowanie że trzeba tego dwutlenku jeszcze dokładać jest moim zdaniem nadużyciem. Być może w konkretnych przypadkach jak akwarium holenderskie czy inne specyficzne eksperymenty akwarysty. Poza tym obiegowe opinie nie biorą się z powietrza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2009, 20:32:40 » |
|
CO2 będę podawał tylko w dzień... Zdecydowałem się na butlę... Mam nadzieje, że niedługo zamontuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2009, 20:49:33 » |
|
Agnus .Nie dochodz .Sprawdz .Obiegowe opinie czesto padaja wobec nowych faktow . Macieksoko . Mysle , ze to co podal Agnus /ten sprzedawca z all/ moze jest ok . Z mojej strony doradzam dyfuzory typu ;... kurcze ...nie wiem jak na nie sie " wola"..? - drabinka  lub ten JBL... chyba korkociag  Nie polecam rozpylaczy typu strzykawka z korkiem itp .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 20:51:07 wysłane przez owlman »
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 22, 2009, 21:39:45 » |
|
Nie polecam rozpylaczy typu strzykawka z korkiem itp .
Dlaczego nie polecasz? Ten JBL reaktor kosztuje 60zł. Kawałek strzykawki z korkiem 3zł. JBL na pewno będzie lepszy, niemniej jednak ten DIY rozpylacz sprawdzi się także, choć oczywiście jeśli już ktoś inwestuje ponad 300zł w butlę to i porządny dyfuzor można kupić. Osobiście mam kostkę lipową (7zł) i od początku była nieszczelna (przepuszczała duże pęcherzyki u nasady zamiast drobne). Podczas gdy "strzykawkowy" dyfuzor działa bardzo dobrze w małym akwa. Wszystko i tak zależy od cyrkulacji wody w zbiorniku. Po prostu nasyconą w dwutlenek wodę trzeba przegonić po reszcie akwarium inaczej większość gazu będzie marnowana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 22, 2009, 21:51:39 » |
|
Za dyfuzor (reaktor) może robić także kubełek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2009, 22:02:24 » |
|
no dobra , ale nie zapowietrzy się ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2009, 22:15:15 » |
|
no dobra , ale nie zapowietrzy się ?
Systematycznie czyszczony bardzo rzadko "puszcza bąki" CO2 nabijane w butlę nie jest pierwszej czystości, więc w butli znajdą się jakieś nierozpuszczalne gazy, które po nagromadzeniu muszą gdzieś ujść. http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=25664&highlight=
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|