Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Potrzebna pilna POMOC !!!!!  (Przeczytany 6655 razy)
acytryna
Nowy
*

« : Marzec 24, 2004, 12:36:18 »

Ogromna porośba o pomoc coś jest nie tak?Huh
Ale od początku: Założyłem akwa miesiąc temu 112l. Perła 80 z filtrem kaskadowym w pokrywie (3 koszyczki gąbka, ceramika i drobna gąbka) 2 świetlówki 18W akwarystyczne, w zeszłą sobotę dokupiłem i uruchomiłem filtr kubełek Aquaszut system 2 3 koszyczki od góry: gąbka+wata, ceramika wylot przez deszczownie pod taflą wody zeby falowało, torf akwarystyczny. Podaje CO2 z bimbrowni przez kamień do niby dzwonu (plastikowy pojemniczek obcięty), napowietrzanie przez kamień.
Aha filtry, napowietrzanie i CO2 chodzą na okrąglo jedynie ten w pokrywie wyłączana jak trzeba podnieść pokrywę.
A teraz obsada akwa:
4 zbrojniki niebieskie (najdłuzej w baniaku od początku)
3 Akary z Maroni (ok.3-4 cm)
1 parka pielęgniczek Borelli (narazie małe)
2 parki pielęgniczek Ramireza (niestety dziś jużtylko 2)
12 żwawików paragwajskich (malutkie ok. 1 cm) pływają żwawo w górnych partiach.
Roślinki dość sporo i póki co bardzo ładnie rosną (dodaje Aqua Plant B)
Parametry:
pH - 7,2 kH - 6, GH - 11, temp. 25
Wodę podmieniam raz w tygodniu ok. 15l z odmulaniem.
Niestety rybki szczególnie ramirezki dziwnie się zachowywały, potraciły ubarwienie, osowiale no podpływały do lustra wody jakby im brakowało tlenu no i stało się dzień po dniu odeszły dwie Ramirezki
Przerażony zaczełem dochodzić przyczyn np. może OSPA kupiłem preparaty i dodatkowo test na NO2 i Wydało się kolor czerwony pewnie ponad 5 mg/l.
Natychmiast wymieniłem (wczoraj) ok. 45 l. wody żeby było szybko uzdatniłem Aqua Safe - Tetra i dodałem Sera Nitrivec 10ml/100l.
NIESTETY poziom NO2 dalej czerwony.
CO ROBIE NIE TAK  POMOCY
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2004, 14:28:41 »

Odłącz CO2 na pare dni Wink roślina nie zaszkodzi, ryba pomoże.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
acytryna
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2004, 14:45:30 »

zaraz po powrocie do domku odłącze tzn odkręce korki w butelkach bimbrowni, Mam nadzieje że pomoże
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2004, 15:49:27 »

Być może po prostu akwarium nie zdążyło jeszcze dojrzeć, a już wpuściłeś całą obsadę ryb (dość sporą na 112 l).
Poziom NO2 sprawdza się przed wpuszczeniem ryb, no powiedzmy kilka dni po wpuszczeniu rybki testowej. Jeśli jest to akwarium zakładane od zera, to kultury bakterii rozwijają się szczególnie wolno. Można to przyśpieszyć przez włożenie dużej ilości roślin, ale kto ma tyle roślin na początku... a w sklepach są drogie.

Pozostaje teraz podmieniać częściej część wody, na koniecznie odstaną, bo chlor dodatkowo będzie zabijał bakterie. Aż NO2 będzie zero, potem powinno się uspokoić. A no i preparatów leczniczych bez powodu nie lej, bo bynajmniej nie chodzi nam teraz o sterylizację akwa (no chyba, że faktycznie jakaś choroba by się przyplątała).

Rada na przyszłość - obsadę ryb wpuszczać stopniowo.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Horpyn
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2004, 15:50:59 »

Też mam ten zestaw i od niedawna gazuję. Ile masz tego zacieru bo ja na początku miałem 1 litr i gazu było troche za dużo teraz mam około 0,6 litra i jest stabilnie. Ramirezki pływały przy powierzchni, pozatym one nie lubieją wachań Ph sam sie o tym przekonałem. Pozdrawiam !

Powrót do pasji z przed lat. Aktualnie 400l paletki i parę innych...
Pozdrawiam !!!
acytryna
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2004, 16:28:54 »

Mam bimbrownie w but. 1,5 litra a zacieru ok. litr narazie wg porad odłączyłem i zobacze co dalej.
pytanko do admina czemu uważasz że to dość spora obsada Huh? ile powinno być, te żwawiki są maleńkie a dorosłe mają ok. 2 cm
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2004, 16:38:01 »

To znaczy jako docelowa obsada jest OK, tym bardziej, że rybki są jeszcze młode. Tylko trochę za dużo wg mnie jak na raz po założeniu akwa, a miesiąc od założenia to niewiele.
Oprócz tego nie wiem jak będzie z tymi pielęgniczkami i akarami jak podrosną, bo w takim akwa wg mnie może im być za ciasno. A jeśli chciałyby odbyć tarło to na pewno polecą pióra... tzn. płetwy Smiley

Przy takiej filracji jednak przerybienie raczej nie grozi. Gdyby były same spokojne rybki mogłoby być ich docelowo więcej.

Pozdrawiam
Admin
acytryna
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2004, 16:43:26 »

A czemu poradzono mi żebym odłączył CO2 z bimbrowni ma to pomóc ale boje się o sko pH HuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuh
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2004, 16:49:38 »

Szczerze mówiąc nie wiem. Wysokie pH zwiększa negatywne skutki obecności amoniaku i azotynów. A nawożenie CO2 trochę obniża pH (tworzy się kwas węglowy).
Wg mnie nawożenie CO2 w nocy jest bez sensu, ale więcej na ten temat nie mogę powiedzieć.

Rada - porób testy pH o różnych porach dnia.

Pozdrawiam
Admin
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 24, 2004, 16:58:25 »

Ja takze mam problem z ramirezkami tzn napierw padła mi jedna i to z dnia na dzien ale jak ja wylowilem to wygladala jakos dziwnie jak albinos, teraz zaczynam opserwowac to u pozostałych dwoch tzn blakna  traca apetyt szybko oddychaja nie pływaja,wczesniej smigaly po aqua az bylo milo ogladac te rybk:i mam  200 l zbiornik filtr aquashuta temp 27 stopni parametry : ph 7 twadosc 14 choc wczesniej byla 12 nie wiem przez co wzrosła, azotany dobre tzn minimalna wartosc amoniak tak samo . Moze wy mi pomozecie bo ja juz nie wiem aqua mam od konca stycznia
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2004, 17:01:44 »

Martwe ryby zawsze tracą kolory.
Może po prostu jakaś choroba, osłabienie, za duże wahania pH...

Pozdrawiam
Admin
acytryna
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 24, 2004, 17:40:09 »

To jeszcze ja w sprawie rybek podmieniam właśnie 20l. odstanej 24h. wody więcej nie mam, niestety po powrocie kolejna Ramirezka wykitowała, co dalej odstawiam do odstania kolejną partie wody ale mam to robić codziennie UF będzie ciężko :cry:
michał
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Marzec 24, 2004, 20:32:28 »

sarmik ma rację odłącz Co2 na kilka dni i właczaj sporadyczni :wink:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Marzec 24, 2004, 21:30:58 »

Miałam taki sam problem, bimbrownia za bardzo pracowała i ilość CO2 w wodzie wzrosła do poziomu w którym ramirezy zaczeły pływać przy powietrzni a mruk kładł sie na boku.

P.S Pamiętaj akwarystyka to bardzo często spekulacje, nie trzymaj sie wszystkich zasad sztywno, na niektóre czesto można przymknąc oko Wink

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
acytryna
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 24, 2004, 21:38:21 »

CO2 chodzi bardzo słabo a ponoć im wyższe pH tym gorzej przy dużym NO2 już nic nie wiem jedni mówią odłącz inni nie
Co tu robić :oops:
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: