Wojo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 21, 2006, 14:23:33 » |
|
Bardzo ciekawa sprawa z prostego pytania prawie dokonała sie bijatyka i wręcz rękoczyny, przelicznik jak przelicznik dla jednego taka informacja zrobi wrazenie i bedzie poszukiwal pytal i dociekał tak wlasnie ja robie, dla drugiego zrobi zupe ugotuje wleje do kibla i albo znowu kupi i powtornie zasili wodociągi miejskie trupkami rybek albo wyrzuci sprzeat do kosza i kupi sobie chomika albo legwana i weza boa. Jedno jest pewne jestescie tu Panie i Panowie po to by pomoc tym ktorzy tej pomocy oczekuja potrzebuja. Napalilem sie na sprzet i bardzo bym chcial rybki, czemu, nie wiem, moze mnie zboczylo, ale chce im zapewnic jak najlepsze warunki a nie ich smierci wiec po to tu jestem. Ogladalem niektore z tych rybek ktore mi Panowie proponujecie jako obsade, i powiem szczerze ze nie wygladaja imponujaco, wiem co powiecie, kup se gosciu wieksze akwarium albo kup se psa bedzie wygladał imponujaco. Dobra wiec chcialbym miec rybki zdrowe i ładne ale w kolorze żółtym lub niebieskim, tylko tyle albo az tyle, co poradzicie miłośnicy i fascynaci podwodnego piękna. Pozdrawaim Wojo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 21, 2006, 14:46:36 » |
|
Zastanwiając się nad tym co jeszcze możnaby tam trzymać wymyśliłem zagrzebki lub proporczykowce. Wybierając proporczykowce oczywicie należy brać pod uwagę tylko te mniejsze gatunki, np. Proporczykowca z Kap Lopez. Wymienione przeze mnie karpieńcowate wymagają specyficznie urządzonego akwarium, wiec nie wiem czy Ci to będzie odpowiadać, mimo że same ryby należą do jednych z bardziej efektownych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 21, 2006, 14:50:01 » |
|
Proporczykowce są całkiem ładne  . Zajrzyj tutaj: http://akwa-mania.mud.pl/proporczykowce/proporczykowce.htmlMasz tu napisanych pare gatunków razem ze zdjęciami, jak ci któryś spodoba to skorzystaj z nazwy łacińskie (jest tam podana obok fotek) i poszukaj coś o nich w necie, w końcu mussiz znać wymagania swoich może przyszłych rybek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 21, 2006, 15:17:20 » |
|
Wojo, to była najzwyklejsza wymiana poglądów, a nie żadna wojna. moje słowa o zbieraczu nie były skierowane personalnie do nikogo. co do wielkości baniaka, masz rację, można kupić większe, ale nie dlatego żeby było imponujące ( bo małe też takie być może.), tylko dla większego wyboru obsady spełniającej twoje wymagania. poniżej link do małego, imponującego;) http://www.aquadesign.pl/galeria_25.htm
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 21, 2006, 16:03:07 » |
|
zgadza sie to byla rozmowa :wink: fajne to mini akwa  najlepsze rozwiazanie to wieksze akwa bo wiecej rybek, ladniejszy wyglad i lepsze warunki zycia dla ryb, ale niektorzy nie maja warunkow wiec maja male akwa :!: zagrzebki niestety w wiekszosci sa agresywne :? zalozylem temat o zagrzebkach ale nikt nie odp :cry: kolorystycznie nie da sie tak w 100% sprostac twoim wymaganiom :!: neonki sa w sam raz do takiego akwa ale jak ci sie nie podobaja to nie wiem co ci jeszcze doradzic :!: najlepiej popatrz w necie i w zoologach jakie ci sie podobaja i zapodaj je nam wtedy sie cos wybierze dla ciebie :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Wojo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 21, 2006, 16:43:55 » |
|
Bardzo dziekuje, nie uwazam zebyscie sie panowie bili, to była tylko taka mała dygresja ze nawet swiat rybek wywoluje emocje i to nielada, ciesze sie ze tak jest bo w koncu rybki tez sa i drapiezne i szalone wiec czemu chodowcy maja nie byc. Co do baniaka zwał jak zwał, chciałbym wieksze ale mam malutka zrzucajaca, drapiaca, ciekawska, niebezpiecznie niebezpieczna coreczke ktora siega wszedzie tylkoe nie na ta szafke gdzie 26 litrow bylo by bezpieczne inaczej rybki musialy by nauczyc sie trudnej sztuki prztrwania na np. panelach podłogowych. Wiec jest jaki jest. Co do neonek sa piekne i napewno je biore mocno pod uwage, co do rybek wymienionych jako pierwsze jesli moga zyc zneonkami to faktycznie sa piekne i napewno zaraz poczytma poszukam i naucze sie cos niecos o nich. Co zas do Was Panowie to gratulje stronki i checi do dzielenia sie tym trudnym tematem z innymi. Wojo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 22, 2006, 12:54:37 » |
|
Panowie ja znowu to samo, co sadzicie na dole ma byc zwirek, czy piasek napewno chcialbym ładne jasne dno, czyli piekny bialy piaseczek albo ladny jasny zwirek plus roslinki i wszycho. Aha a co do welonek tez sa piekne niektore tylko nie te co maja przesrost na glwoei te wygladaja delikatnie rzecz ujmujac - dziwnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 22, 2006, 14:51:23 » |
|
nie wszystkie maja "przerosty" :!: to tylko taka wychodowana forma :!: ale welony ci odradzam :!: a co do podloza to zwirek bo przy drobnym pisaku gnija korzenie(najczesciej)
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 22, 2006, 14:53:57 » |
|
Te "przerosty" moim zdaniem są okropne. Ryby często łatwo je uszkadzają, co niekiedy prowadzi nawet do śmierci. Ale generalnie welon to ryba łatwa w utrzymaniu. Nawet jedna z najłatwiejszych, z tym że nie do każdego akwa się nadaje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 23, 2006, 10:30:01 » |
|
Wymu=yliłem dzis swoja obsadę co Państwo na to: - platynka w ilosci nie wiem ale moze 3szt, prętnik wargacz ilka szt (nie wiem ile), prętnik karłowaty ile nie wiem i neonki. To oczywiscie do 57l (do 16 ryb), zas do 28l moze te rybki ale maks do 9szt, moze tak byc? Pomozcie Panowie bo te akurat "modele" sa piekne i chyba łatwe do utrzymania dla poczatkujacego. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 23, 2006, 13:16:27 » |
|
Prętnik wargacz jest zbyt duży na oba akwaria. Para lub samiec + 2 samice prętnika karłowatego moze być do 57L. Platynki do 57L też się nadają i neony również (możesz dać śmiało z 15szt.).
do 28L z wymienieonego zestawu na dobrą sprawę pasują tylko neonki (jakieś 7 sztuk). Jakby się uparł to i parke platynek można tam wsadzić ale to nie będa komfortowe warunki dla nich.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 23, 2006, 14:57:31 » |
|
Lukas posłuchaj a warunki dla trzech tych nadającyhc sie rybek sa podobne to znaczy temp. stan wody, podłoże, roslinki itp, czy te trzy gatunki beda sie dobrze czuc w swoim towarzystwie razem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 23, 2006, 16:34:36 » |
|
raczej temperatura nie taka bo neon to do 24-25 a pretnik od 26 wzwyz :!: dla platynek 28 to mało :?: :!: w zyciu :!: tyle ze trzeba czeste podmiany robic a litraz na platynki jest ok :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 23, 2006, 19:02:48 » |
|
Lukas posłuchaj a warunki dla trzech tych nadającyhc sie rybek sa podobne to znaczy temp. stan wody, podłoże, roslinki itp, czy te trzy gatunki beda sie dobrze czuc w swoim towarzystwie razem. 25 stopni będzie kompromisem dla tych 3 gatunków. W wyższej temperaturze neonki moga odczuwać dyskomfort a prętniki będą próbować przystąpić do tarła, w związku z czym samiec będzie dość agresywny dla współmieszkańców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 24, 2006, 13:33:31 » |
|
No i jest super zaczyna mi sie klarowac piekny obraz mojego akwarium rybki juz sa, roslinki sprobuje jakies ladne dobrac, podloze juz mam, nawoz do roslinek chyba tez, jedzenie to sobie juz poszukam w necie. Juz sie ciesze, aha grzalka na 28l 25W chyba wystarczy, temp omowiona, wiec w tym tygodniu bede zakladal, potem 3 tygodnie poczekam az sie wszystko ulzey i przystepuje do boju ze sklepami w celu znalezienia peiknych okazów. Aha mialem jeszcze zapytac czy do przygotowania wody te trzy moej welonki zrobia dobrze czy raczej zasyfia i za(przepraszam)sraja wode wiec raczej mam wyluzowac? I zostawic sama wode na 3 tygodnie w celu jej przejscia, aha i czy moge wlozyc korzen japonski do wody czy rybki lubia taka wode zmieniona przez korzen torfowy? Wojo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|