Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: moje pierwsze akwarium  (Przeczytany 5328 razy)
Wojo
Nowy
*

« : Luty 18, 2006, 12:01:10 »

W sumie prosze o pomoc, porade podpowiedz.
Chciałbym bardzo kupic akwarium, po raz pierwszy w zyciu.
Mam juz wybrany zestaw akwariowy firmy Atman AR126, poj.28l z filtrem potrójnym, kupie do tego oczywiscie grzałke chyba 25W wystarczy.
Od razu powiem ze nie moge miec wiekszego akwarium choc bardzo bym chcial. Takie musi poprostu pozostac.
Chciałbym miec kilka rybek zdajac sobie sprawe ze musza miec jak i gdzie zyc. Mysle nad żóltymi severum, bardzo ładne lub innymi wielkosci do 4-5cm (wiem ze severum maja do 20cm) i o żołtych barwach lub niebieskich. Prosze o porade i pomoc moze jakas stronke ze zdjeciami rybek. Bardzo dziekuje za pomoc. Wojo

edit by Góral
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2006, 15:15:19 »

severum w takim akwa :shock: odpada :!: kup sobie lepiej neonki(niebiesko czerwone) i jakas drobnice na dno (kiryski lub cierniooczki) w gre wchodza JEDYNIE drobne rybki :!:

8317910

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2006, 17:07:10 »

Nie bardzo rozumiem czemu chcesz tam trzymać severum skoro zdajesz sobie sprawę że osiąga 20cm Huh Moga być neony Inessa, neony czerwone, zwinniki jarzeńce, rasbory klinowe, brzanka wysmukła (brzanka titeya), gupik pawie oczko, gupik endlera i wiele innych drobnych rybek. oczywiście nie wszystkie na raz.

Wojo
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2006, 11:04:40 »

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Zdaje sobie sprawe ze osiagaja rozmiary do 20cm lecz wiem tez ze osiagaja rozmiary dos=tosowane do wielkosci akwarium ale macie racje, severum choc piekne odpadaja, dziekuje za liste tych ktore moga wejsc, przejze na spokojnie ich wyglad i dobiore gromadke zgodnie z zasada 1cm na 1litr, prosze o podpowiedz ktore z wymienionych nie moga byc ze soba oraz co myslicie o krewetkach w akwarium gdyz jeden gosc w sklepie mocno mi je polecał.
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2006, 12:11:27 »

z wymienionych wyzej rybek nie ma praktycznie zadnych ograniczen co do towarzystwa. Wszystkie sa spokojne i moga zyc razem. Osobiscie polecalabym ci np. 6-7 neonkow, do tego np. 4-5 male kiryski na dno.  Jesli chodzi o krewetki to oczywiscie! Bardzo ciekawe stworzonka, specjalnie niewymagajace, a i pozyteczne.  I moga zyc z tymi rybkami. A z 2 strony w takim akwa mozesz zrobic sobie np. krewetkarium z kilkoma gatunkami krewetek.

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2006, 13:53:12 »

a kto ci dal taki przelicznik 1cm=1litr wody :?: to ile wody zalezy od upodoban ryb :!: jezeli jest malo ruchliwa to nie musi miec tak duzego akwa jak inna tej samej wielkosci ale potrzebujaca duzo przestrzeni :!: krewetki sa ok :wink:

8317910

kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2006, 15:02:30 »

ja tez kiedys slyszalam o przeliczniku, tylko na 1 cm ryby  2,5 litra wody Tongue zgodnie z nim w 25 litrach mozna trzymac pielegnice heheh Smiley

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2006, 16:20:54 »

Baku, to jest najprostrzy sposób pokazania iż ryba potrzebuje przestrzeni. dla małych gatunków można taki przelicznik uznać za prawidłowy.

Kassiunka, litraż to tylko jeden z parametrów. dochodzi do tego jeszcze kilka innych, jak np.: terytorializm, usposobienie...

gg:1384140
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2006, 18:18:34 »

nie do wszystkich :!: male sa neonki i male sa danio :!: neonek nie potrzebuje tyle przestrzeni co danio ktory jest rybka ruchliwa :!: takze ten przelicznik jest co najmniej niedobry, a wrecz beznadziejny i nie do zastosowania :!:

8317910

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #9 : Luty 19, 2006, 18:46:32 »

Cytat: bakuMGK
nie do wszystkich :!: male sa neonki i male sa danio :!: neonek nie potrzebuje tyle przestrzeni co danio ktory jest rybka ruchliwa :!: takze ten przelicznik jest co najmniej niedobry, a wrecz beznadziejny i nie do zastosowania :!:

ja nie napisałem że jest idealny, ale najprostrzy. jak inaczej wytłumaczysz  początkującemu, napalonemu zbieraczowi rybek iż robienie zupy w akwa nie jest najlepszym pomysłem.

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 19, 2006, 22:17:15 »

wytlumaczyc sie nie da ale nie mozna wprowadzac w blad bo moze rzeczywiscie zasugeruje sie tym, cos mu nie wyjdzie i koniec hobby :!: poczatkujacych latwo zrazic do akwarystyki i wlasnie forum jest po to zeby pomoc,podac konkretna obsade do konkretnego akwa :wink:

8317910

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #11 : Luty 19, 2006, 22:33:03 »

a co znaczy: konkretną obsadę?
zagląda nowa osoba, nie wie co chce, z jakiego biotopu i zapytuje: mam xx litrów, chcę coś ładnego, kolorowego, jaka obsada?
co mu poradzisz w zgodzie ze sztuką akwarystyczną?

btw. nie jest to wprowadzanie w błąd, a pierwszy krok w zdobywaniu wiedzy. podstawowa informacja, która być może zapobiegnie przed zakupem ryb na wagę...  która przeważnie kończy się zagładą obsady i jak to ładnie ująłeś: zrażeniem do akwarystyki.
większośc publikacji podaje przelicznik 1-2l na cm ryby. potem dochodzą inne uwarunkowania, ale ta informacja jest podstawowa.

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 19, 2006, 22:37:25 »

no tak ale trzeba sie orientowac w wymaganiach zeby moc dodac cos do tej "podstawowej informacji" a to jaka obsada to z czasem sie da napisac po uprzednim naprowadzeniu zainteresowanego na jakies dane gatunki odpowiednie do akwa ktore on posiada :!: troche inicjatywy, pytan i na pewno cos sie znajdzie :wink: ale i tak wiekszosc nie poslucha tylko zrobi po swojemu ale to juz inna historia :wink:

8317910

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #13 : Luty 19, 2006, 22:46:26 »

ale i tak wiekszosc nie poslucha tylko zrobi po swojemu ale to juz inna historia

dlatego skrócona wersja brzmi: 1l na 1cm :mrgreen:

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 20, 2006, 13:31:47 »

no moze tak wyglada ale naszym zadaniem jest przestrzegac ich przed samodzielnoscia :wink: przynajmniej na poczatku :wink:

8317910

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: