Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium 500l w pracy.  (Przeczytany 9437 razy)
torwid
Nowy
*

« : Maj 09, 2011, 13:02:58 »

Witam.
Mam do zagospodarowania akwarium (w pracy), akwarium jest dość duże bo ma ok 500l. Jaką obsadę byście mi zaproponowali? Akwarium jest ułożone w taki sposób(niefortunny), że znajduje się przy schodach-więc ciągle ktoś obok przechodzi i jest tylko 1 mała ścianka z możliwością naklejenia tła. Woda stoi już ponad dwa tygodnie, są już też jakieś roślinki. Jakie ryby wybrać? Zależy mi żeby czuły się dobrze i nie były zbyt wymagające.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2011, 18:45:21 »

Witam.
Mam do zagospodarowania akwarium (w pracy), akwarium jest dość duże bo ma ok 500l. Jaką obsadę byście mi zaproponowali? Akwarium jest ułożone w taki sposób(niefortunny), że znajduje się przy schodach-więc ciągle ktoś obok przechodzi i jest tylko 1 mała ścianka z możliwością naklejenia tła. Woda stoi już ponad dwa tygodnie, są już też jakieś roślinki. Jakie ryby wybrać? Zależy mi żeby czuły się dobrze i nie były zbyt wymagające.
Pytanie nie w tym wątku powinno być zadane, ale..... Smiley
Zbiornik do zagospodarowania masz spory więc i możliwości wiele.
Nie wiem co byś chciał. Parę ławic typu bystrzyki, neony itd?
Z takim litrażem możesz  również pomyśleć o  Malawi, Tanganice, inne pielęgnice też się nadadzą.
Najlepiej sprecyzuj co Tobie się podoba, a my pomożemy skompletować konkretna obsadę.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
torwid
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2011, 07:00:52 »

Nie mam specjalnych wymagań. Myślałem nad paroma większymi rybami i jakaś ławicą, żeby nie było nudno. Słyszałem, że pielęgnice są dość wymagające, a ja jestem mocno początkującym akwarystą.
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2011, 09:54:05 »

Dla początkującego do ławica małych rybek np. Neony, Razpory, Danio.
Obsługa akwarium przy dobrze działających filtrach to praktycznie tylko karmienie ryb, przecieranie szyb, dolewanie odparowanej wody

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2011, 10:45:13 »

1. Zmierzyć parametry wody (ph, kh, gh).
2. pod parametry wody dobrać biotop - jest to najlepsze rozwiązanie, nie wyobrażam sobie preparowania wody do zbiornika 500l.
3. znając już biotop, zastanowić się nad obsadą.
4. mając wybranych kilka gatunków ryb, zadawać pytanie na forum - nie pisze tego złośliwie, prosząc o wybranie obsady otrzymasz każdą możliwą odpowiedź, od neonów po pawice.

ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2011, 11:39:22 »

a ja bym wzjela skalary  Grin
albo ze jak chcesz wieksze ryby to moze welony Cheesy  cos w tym stylu --->               http://www.superakwarium.pl/upload/image/2(1).jpg
albo moze paletki ;]
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 11:42:06 wysłane przez ewciarzek » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2011, 12:04:08 »

a ja to bym wzjela skalary  Grin
albo ze jak chcesz wieksze ryby to moze welony Cheesy  cos w tym stylu --->               http://www.superakwarium.pl/upload/image/2(1).jpg
albo moze paletki ;]

I o tym właśnie pisałem.
Zaraz uaktywnią się wszystkie "jatobymki" i będą proponować wszystko jak leci, bez względu na to co masz w kranie.

ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #7 : Maj 10, 2011, 15:34:23 »

albo moze paletki ;]

I o tym właśnie pisałem.
Zaraz uaktywnią się wszystkie "jatobymki" i będą proponować wszystko jak leci, bez względu na to co masz w kranie.

I...?   ja dalam tylko przyklad  a co on sobie wybierze to jego sprawa ( bezurazy  Smiley)  po co te nerwy masakra niedlugo to na tym forum to nic nie bedzie mozna powiedziec bo przeciez  sa tu  mondrzejsi jak by tu mozna im bylo zasmiesmiecac forum..;/ eh.!

nie mowie o wszystkich bo sa tu naprawde mili i cierpliwi ludzie ale sa i tacy ze za najmondrzejszych sie uwazaja
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 15:37:31 wysłane przez ewciarzek » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Maj 10, 2011, 17:08:20 »

albo moze paletki ;]

I o tym właśnie pisałem.

I...?   ja dalam tylko przyklad  a co on sobie wybierze to jego sprawa ( bezurazy  Smiley)  po co te nerwy masakra niedlugo to na tym forum to nic nie bedzie mozna powiedziec bo przeciez  sa tu  mondrzejsi jak by tu mozna im bylo zasmiesmiecac forum..;/ eh.!

nie mowie o wszystkich bo sa tu naprawde mili i cierpliwi ludzie ale sa i tacy ze za najmondrzejszych sie uwazaja

Pełen luz.
Wiesz jakie wymagania mają żagle a tym bardziej palety?
Autor wyraźnie napisał, że jest zielony.
80% wodociągów w polsce oferuje wodę bardzo twardą, dostosowanie wody pod palety czy żagle wymaga już pewnej wiedzy a z całą pewnością sporo zachodu - oczywiście pod taki litraż.
Gdyby autor zechciał przychylić się do Twojej sugestii i kupić palety jak zachowałabyś się, gdyby ryby padły?
Trzeba brać odpowiedzialność za swoje słowa - internet daje anonimowość dlatego każdy pisze to co mu ślina na język przyniesie.
Proponuj nawet rekina - rób to jednak z głową.

Najlepsze dla autora będą dwa, może trzy rozwiązania:
1. jakiś skalny biotop (malawi, tanganika, wiktoria lub wody CA) z uwagi na ich parametry - oczywiście, nie wiem gdzie kolega mieszka - może okazać się, że wode ma miękką i palety można trzymać tam bez problemu.
2. zbiornik roślinny typu LT czyli na ziemi - dużo zielska - mało kłopotu.
3. zbiornik na aktywnym podłożu np. korygującym parametry wody ale zabawa z takim podłożem wymaga już pewnej wiedzy.

Reasumując, najpierw parametry wody, następnie biotop i ryby.

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 10, 2011, 20:23:06 »

MRS kran nie jest wyznacznikiem niczego, o filtrze RO słyszałeś? Smiley
Baniak ma ładny litraż i spore możliwości, niestety na tym forum znane są tylko najpopularniejsze gatunki więc na ciekawe propozycje bym nie liczył Smiley

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 10, 2011, 20:30:28 »

kran nie jest wyznacznikiem niczego, o filtrze RO słyszałeś? Smiley
Już widzę jak początkująca osoba bawi się w RO i do tego w pracy.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 10, 2011, 20:38:22 »

niestety na tym forum znane są tylko najpopularniejsze gatunki więc na ciekawe propozycje bym nie liczył Smiley

Chyba sobie żartujesz??? pokaż mi inne forum, gdzie można się dowiedzieć więcej o ciekawych gatunkach niż tutaj. Polecam ten temat:
http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/o-nozowcach-fladrach-belonach-i-tym-podobne-ciekawe-szukam-zainteresowanych/

Sorry za OT, ale nie lubię jak ludzie bzdety wypisują, dodatkowo lekceważącym tonem.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #12 : Maj 11, 2011, 05:40:22 »

Nie, co to RO?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 11, 2011, 12:04:08 »

Torwid, napisz coś o technikaliach w tym akwarium. Jaki filtr, oświetlenie, itp.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 11, 2011, 16:59:50 »

Nie, co to RO?

Mam nadzieje, ze to żart.

pozdrawiam
asmi
Strony: [1] 2
  Drukuj