Mam nadzieje, ze to żart.
Pewnie, że żart

Pan wszytko wiedzacy ( MRS ) niewie jestem w szoku..
Nie jestem wszystko wiedzący, o akwarystyce wiem bardzo mało - powiem więcej - na tym forum jest bardzo dużo osób wiedzących znacznie wiecej niż ja.
ale może chciał pokazać, że nie każdy musi wiedzieć a tym bardziej, pan który pisze, że jest początkujący ---> PRAWDA

W rzeczy samej.
Preparowanie wody za pomocą osmozy to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa, bez podstawowych testów się nie obędzie, no i podstawowe pytania:
1. czy autor tematu wie w ogóle czym jest osmoza,
2. czy ma możliwość podłączenia osmozy w pracy,
3. czy ma gdzie trzymać wodę osmotyczną która najpewniej byłaby mieszana z kranówką,
4. czy ma na to czas - w końcu jest w pracy,
5. czy wie w jakich proporcjach ma zmieszać osmoze z kranówką,
Zabawa z osmozą może przynieść więcej kłopotu niż pożytku jeśli zabierze się za to osoba z małym doświadczeniem, skrajnie niskie kh/gh mogą determinować ph do spadku i wartość ta, gdyby jej nie kontrolować, może spaść niebezpiecznie nisko - po prostu autor pozbędzie się dzięki temu roślin i ryb.
Zaproponowałem zbiornik z raczej twardszą wodą bo zwyczajnie mniej z nim zachodu, na dobrą sprawę w takim litrażu nawet nalewając wode bezpośrednio z kranu (do podmiany) rybom nic nie powinno się dziać.
Większość ryb z jeziora malawi czy wiktorii to ryby raczej twarde - przeżyją w warunkach w których inne ryby najpewniej by padły.
Znajomy jakis czas temu likwidował malawi, odławiając ryby nie zauważył samiczki saulosi która wcisneła się pod kamień - wody w zasadzie tam nie było, jedynie piasek był jeszcze mokry. Znajomy poszedł ryby oddać do zoologa, kiedy wrócił i zabrał się za likwidowanie podłoża zobaczył samiczke która ciągle żyła i żyje do dziś. Wcześniej podmieniając wode nie patrzył na temperature - lał wodę prosto z kranu - zimną, po podmianie woda spadała z 24/25C do 16C i ryby miały się świetnie, żadna mu nie padła.
Dla początkujących jest to świetne wyjście bo taki zbiornik wybacza nieco więcej błędów - należy oczywiście pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej filtracji oraz o odpowiednim doborze obsady.
Reasumując, jak dla mnie albo zbiornik z twardą wodą albo coś a'la LT.